Red Bull: genialno ali nelegalno?

Foto: Žurnal24 S četrto zmago Webber vodi v seštevku, Vettel pa po vnovičnem polu spet ni zmaga
Analiziramo dosedanji del sezone v formuli 1. Red Bull ima najhitrejši dirkalnik. Je tako zaradi morda gibljivega prednjega krilca? To bo povedala Fia. Kdo je boljši, preudarni Webber ali užaljeni Vettel?
Oglej si celoten članek
Red Bull je doslej prestal vse Fijine teste, a ta zdaj napoveduje, da bo tiste za krilca zaostrila. Biki vse obtožbe zavračajo. "Ta teden je krivo prednje krilce, naslednji bo morda zadnje, prej je bilo vzmetenje, pa difuzor ... Komisarji niso našli nič nelegalnega. Naša tehnična ekipa pač tako dobro dela," zatrjuje Webber. "Ne sme se kaznovati genialnih potez naših inženirjev."

Po 12 dirkah svetovnega prvenstva 2010 in pred zadnjimi sedmimi je v tekmovanju formule 1 čas za poletni premor (naslednja dirka – VN Belgije – bo šele 29. avgusta). To je priložnost za analizo dosedanjega dela sezone, predvsem zadnjih treh dirk, ko so se razmere v bitki za prvaka še dodatno zapletle. Red Bull je vse hitrejši, Ferrari je naredil velik korak naprej, McLarnove izboljšave pa niso obrodile sadov in tako je med prvim Markom Webbrom (Red Bull) in petim Fernandom Alonsom (Ferrari) le 20 točk razlike. Med njima so Lewis Hamilton (McLaren), Sebastian Vettel (Red Bull) in Jenson Button (McLaren). To je peterica, ki je še v igri za prvaka.

Analizo začenjamo z vodilnim moštvom. Red Bull Renault (312 točk) je po VN Madžarske v moštvenem seštevku znova prehitel ekipo McLaren Mercedes (304). Če se je na VN Kanade zdelo, da so srebrni ujeli bike, potem na zadnjih štirih dirkah ni bilo več tako. Webber in Vettel sta zmagala na treh (skupaj letos na šestih dirkah), njun dirkalnik pa je bil na zadnji preizkušnji (vsaj na kvalifikacijah) tudi sekundo hitrejši od McLarna in Ferrarija. Njihova premoč je zdaj pod budnih očesom komisarjev Fie, saj tudi na Hungaroringu niso potihnile obtožbe z VN Nemčije, da imajo gibljivo prednje krilce. Fia utegne posredovati že do naslednje dirke. A moštvo, ki je minulo nedeljo odpeljalo svojo stoto VN, te premoči znova ni znalo unovčiti za dvojno zmago (na kvalifikacijah sta bila bika to sezono že šestkrat oba v prvi vrsti).

Razlika med Red Bullovima dirkačema je očitna. Vettel je izjemno hiter (na zadnjih treh dirkah je bil vselej na prvem startnem mestu, na zadnjih dveh dirkah je odpeljal tudi najhitrejši krog na dirki), a zaradi neučakanosti in naivnih napak osvojil le dve tretji mesti. Če je v minulih dveh sezonah pridobil veliko navijačev, pa jih z letošnjim odnosom vse bolj odbija: ob neuspehih je užaljen, sam zase meni, da je najboljši, in poraze res težko prenaša – tako kot jih je v času dirkanja pri Ferrariju njegov vzornik Michael Schumacher. Na drugi strani Webber ni tako hiter, a s preudarnim dirkanjem, vožnjo brez napak in popolno mirnostjo spet vodi v seštevku. To je tisto, s čimer je lani Button v drugi polovici ubranil visoko prednost in postal prvak.

Ekipa Ferrarija se bo pred Svetovnim svetom Fie zaradi domnevnega ekipnega ukaza, naj  Massa na VN Nemčije zmago prepusti Alonsu, zagovarjala osmega septembra. Kaznovani so bili s 100.000 dolarji, a lahko jih doleti še hujša (tudi točkovna) kazen. Fio sicer vodi njihov nekdanji šef Jean Todt.

"Lepo je, da vodim v seštevku, a v tem prvenstvu se bo zvrstilo še veliko poglavij. 20 točk razlike med prvimi petimi je enako nič. To je enako razliki osmih točk po starem točkovanju. Zdaj bom za 14 dni izklopil telefon, nato pa gre zares," pred nadaljevanjem sezone razmišlja Webber. Vodja moštva Christian Horner je prepričan, da ima vse možnosti za prvaka tudi Vettel: "Črni oblaki ga spremljajo že vso sezono. A pomembne bodo le točke ob koncu leta. Mark vodi, Seb je tik za Lewisom. Oba cilja sta nam še dosegljiva." Če potegnemo črto: Red Bull se na poti do svojega prvega naslova lahko premaga le sam (trenja med Webbrom in Vettlom) ali pa ga ustavi Fia (če so res tako hitri le zaradi gibljivih krilc – težko je sicer trditi, da en element na dirkalniku naredi tako razliko). To poletno analizo nadaljujemo z McLarnom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.