Registrirali 40.000 beguncev

Foto: EPA
Foto: EPA
Begunski val, ki je v zadnjem letu pljusknil v Evropo, ima posledice tudi na športnem področju.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji, ki je glavna ciljna država večine tistih, ki iščejo novo življenjsko okolje, so z begunci dobili tudi 42.000 novih nogometašev.

Številke je razkrila Nemška nogometna zveza (DVB). V državi aktualnih svetovnih prvakov so zadovoljni, da se je toliko registriranih nogometašev beguncev odločilo pridružiti njihovim klubom. V želji, da bi jim olajšali vključevanje v okolje, so pri DFB izdali tudi posebno knjižico z naslovom At home in football (Doma v nogometu) z navodili, kaj morajo storiti.

Brošura je namenjena tako prišlekom, ki jim ponuja nasvete pri učenju jezika in integracije, pa tudi klubom, saj v njih velikokrat ne vedo, kako naj se obnašajo do igralcev, pri katerih so vodne posledice travm zaradi vojaških spopadov in bega.

Razporejeni v 26.000 klubov

V zadnjem letu se je delež tujcev, ki se v Nemčiji registrirajo kot nogometaši, povečal za štirikrat. V množici 900.000 ljudi, ki so prišli v to državo, je bilo več kot 40.000 igralcev nogometa. Skupno je v Nemčiji sicer kar 6,5 milijona registriranih nogometašev, ki so člani 26.000 klubov.

Pri predstavitvi brošure je sodelovala tudi Lira Alushi, nemška nogometašica kosovskih korenin, ki je z družino kot štiriletnica pribežala v Nemčijo. "Bili smo tujci, soočali smo se z zavračanjem. A kot otrok takšne ovire hitro premagaš, nogomet pa mi je pri tem zelo pomagal. Postala sem bolj samozavestna in dobila veliko prijateljev," je dejala nogometašica pariške ekipe PSG.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.