Rekord v Planici lahko pade že marca

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Planica bo z novo velikanko med 19. in 22. marcem gostila finale svetovnega pokala v smučarskih skokih.
Oglej si celoten članek

V četrtek, 19. marca, bodo na sporedu kvalifikacije, v petek bo prva posamična tekma, v soboto ekipna, v nedeljo pa druga posamična tekma. Veliko gledalcev pričakujejo že na sredinem preizkusu letalnice.

Generalni sekretar OK Planice Primož Finžgar je dejal, da je proračun prireditve 1,8 milijona evrov, kar je podobno kot v prejšnjih letih. Vodja tekmovanja Jelko Gros je na novinarski konferenci povedal, da so ob pomoči Javne razsvetljave Ljubljana, ki opravlja zaključna gradbena dela na letalnici, prišli do točke, ko bodo marca lahko izpeljali tekmo, saj so danes zaključili z betonskimi deli, gradijo pa še trenersko tribuno. Nekaj dela bodo imeli tudi s postavitvijo ograj in prireditvenega prostora. Začeli so delati tudi umetni sneg, če bi prišlo do otoplitve.

Z vzgonskim vetrom do rekorda

"Svetovni rekord lahko 'pade' že marca letos. Glede na staro Goriškovo letalnico je nova za deset metrov večja po vseh parametrih. Od 230 metrov naprej brez vzgonskega vetra sicer ne bo šlo, v slabših razmerah, kot bodo po pričakovanjih v popoldanskih urah v petek, pa bodo lahko skakalci leteli do 230 metrov. Menim tudi, da je za letalnico potrebna tudi drugačna tehnika skokov, ki je povsem drugačna od manjših naprav. Nekateri tekmovalci so zato na letalnicah boljši od nekaterih z vrha svetovnega pokala. Dali pa smo tudi zavezo športnikom, da bodo 90- in 60-metrska skakalnica pa tudi otroške nared za treninge. To smo naredili, le 80-metrska skakalnica čaka na naraven sneg, saj smo topove prestavili na letalnico. S tem skrbimo tudi za nadaljnji razvoj skokov pri nas," je dejal Gros. Zatrdil je tudi, da lahko v primeru, če bo Mednarodna smučarska zveza kdaj v prihodnje dovolila povečanje, to storijo zelo hitro in za okrog 100.000 evrov.

Konec tedna pa bo Planica sicer gostila tekmi celinskega pokala v skokih in nordijski kombinaciji; v petek bo trening, v soboto in nedeljo pa tekme. Skakalni del bo v dolini pod Poncami, tekaški del pa na Pokljuki, ker v Planici ni dovolj snega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:22 20. Januar 2015.

    Nič ne razumem ! Bil v Planici , material in stroji vsepovsod , zemlja zmrznjena , skakalnica nedokončana , vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.