Renner z državnim rekordom v finale

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Enaindvajsetletni Robert Renner iz celjskega Kladivarja se je na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki s slovenskim rekordom v skoku s palico uvrstil v finale.
Oglej si celoten članek

Finale bo v ponedeljek, 24. avgusta, ob 13.05 po slovenskem času. V kvalifikacijah je Renner preskočil 5,70 metra in se neposredno uvrstil v finale.

Renner je začetno višino na 5,25 metra izpustil. Sledil je poskus na 5,40 metra, v katerem je bil izjemno obetavni slovenski atlet zelo zanesljiv in je bil visoko nad letvico. Še bolje je opravil tudi z višino 5,55 m, ko je bil dobra dva decimetra nad letvico in je s tem ostal med prvouvrščenimi.

Sledila je višina 5,65 metra, kar je bil doslej slovenski rekord, ki ga je Renner postavil 2. avgusta letos z zmago na balkanskem prvenstvu v romunskem mestu Pitesti. Tudi v svojem tretjem poskusu na svojem prvem velikem članskem prvenstvu je bil zanesljiv in se je obdržal med vodilnimi.

Olimpijska norma za tekmo prihodnjega leta v brazilskem Riu de Janeiru je 5,70 metra, kar je bila v Pekingu tudi avtomatična kvalifikacijska višina za finale. Tudi na tej višini je bil Renner zelo suveren in je s tem za pet centimetrov izboljšal svoj prejšnji državni rekord.

Gatlin v kvalifikacijah premagal Bolta

Čeprav bo na 15. svetovnem prvenstvu v atletiki v Pekingu finale šele v nedeljo, je navdušenje gledalcev v Ptičjem gnezdu pritegnil kvalifikacijski tek na 100 m, v katerem je bil skupno najhitrejši Američan Justin Gatlin.

Triintridesetletni lastnik najboljšega izida sezone je tekel 9,83 sekunde, Jamajčan Usain Bolt pa je bil prvi v zadnji skupini, skupno pa je branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder zabeležil peti izid (9,96).

Ob tem, da se Bolt ni posebej naprezal v zaključku, je imel veter v prsi -0,2 m/s, Gatlin pa pomoč nad dovoljeno mejo za rekordne izide (+2,1 m/s). Pred Boltom so bili še Američan Trayvon Bromell (9,91), Francoz Jimmy Vicaut (9,92) in Boltov rojak Asafa Powell (9,95). Američan Tyson Gay (10,11) se je v polfinale uvrstil kot zmagovalec skupine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.