Rezultat v drugem planu

Foto: Žurnal24 Etapa je minila v spomin na tragično preminulega Wouterja Weylandta. (Foto: EPA)
Četrta etapa letošnjega Gira je minila v spomin na tragično preminulega belgijskega kolesarja Wouterja Weylandta. Rezultat tokrat ni bil v ospredju.
Oglej si celoten članek

Četrta etapa kolesarske dirke po Italiji od Genove do Livorna je v celoti minila v znamenju spomina na tragično preminulega Wouterja Weylandta. Tekmovalci so etapo odvozili brez boja, simbolno pa so skozi cilj prepustili, da so etapo kot prvi prevozili kolesarji moštva ekipe preminulega belgijskega kolesarja Leopard-Trek.

Prva smrt na veliki kolesarski dirki po letu 1995 je do temeljev pretresla celoten športni svet. Weylandt je lani ravno v tretji etapi Gira prišel do zmage in največjega uspeha svoje kariere. V šoku so bili vsi udeleženci Gira, nekateri celo tako zelo, da so se odločili za umik s tekmovanja. Zelo dober prijatelj umrlega kolesarja Američan Tyler Farrar se je odločil, da bo po četrti etapi pospravil kovčke in zapustil karavano.

Na 216-kilometrski etapi iz Genove do Livorna so kolesarji najprej z minuto molka počastili spomin na 26-letnega kolesarja. Četrta etapa tako ni bila tekmovalne narave in se ne bo točkovala oziroma je bila nevtralizirana; z njo so udeleženci dirke počastili spomin svojemu prezgodaj umrlemu kolegu. Kolesarji so prekolesarili celotno etapo. Vsaka izmed triindvajsetih ekip je približno deset kilometrov narekovala tempo na čelu glavnine. Kot zadnjim je ta čast pripadla nekdanjim moštvenim kolegom Weylandta iz ekipe Leopard-Trek. Slednji so v zadnjih treh kilometrih medse sprejeli tudi Američana Tylerja Farrarja, ki je bil Weylandtu zelo blizu.

Ciljno črto so po šestih urah kolesarjenja tako prevozili Farrar in osem kolesarjev moštva Leopard-Trek skupaj drug ob drugem, objeti, ter tako vpisali simbolno zmago, nato pa je skozi cilj zapeljal še preostanek karavane z vodilnim kolesarjem Davidom Millarjem na čelu. Kolesarji so v znak žalovanja nosili črne trakove. Podobno se je zgodilo tudi leta 1995, ko se je v 15. etapi dirke po Franciji smrtno ponesrečil Italijan Fabio Casartelli. Naslednji dan so v 16. etapi prvi ciljno črto prečkali njegovi nekdanji moštveni kolegi iz ekipe Motorola.

Weylandt je umrl med spustom z gore Bocco, približno 25 kilometrov pred ciljem, ko je Belgijec s pedalom zadel ob zid in nezavesten obležal. Reševalci so ga zaradi zastoja srca poskušali oživiti z masažo srca, vendar je prenehalo biti. Weylandt je med profesionalci kolesaril peto leto, njegovi največji kolesarski zmagi pa sta bili etapni zmagi na lanskem Giru in na dirki po Španiji leta 2008.

Giro se bo v sredo nadaljeval s peto etapo od Piombina do Orvieta v dolžini 191 kilometrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.