Risi na Dansko po vstopnico za Soči

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenija bo do četrtka do nedelje sodelovala na kvalifikacijskem turnirju na Danskem, nagrada za končno prvo mesto pa je nadvse mikavna, saj se bo samo zmagovalec udeležil olimpijskih iger v Sočiju leta 2014.
Oglej si celoten članek

Slovenija je že štirikrat, odkar je samostojna, skušala priti na OI. Nazadnje so Slovenci trikrat igrali na podobnih kvalifikacijskih turnirjih na zadnji stopnji pred igrami, a se jim ni uspelo uvrstiti ne na igre v Salt Lake Cityju 2002 ne na torinske 2006 in ne na zadnje v Vancouvru 2010. Upanje in želja seveda ostajata tudi za Soči, toda podobne načrte in želje imajo tudi slovenski tekmeci: Belorusi, Danci in Ukrajinci.

"Belorusija je bila polfinalist turnirja na predzadnji 'olimpijadi'. Danska pa je trenutno najvišje postavljena. A vemo, kakšne želje, cilje smo si zadali. Zdaj ne moremo reči le, da gremo turnir odigrat. Na igre vodi samo prvo mesto, skušali ga bomo doseči. Bi bil pa to daleč največji uspeh, kajti to bo še težje kot v bivšem sistemu skupine A - izogniti se skupini za obstanek. Ne bom preveč opletal, nasprotniki so težki, imamo štiri treninge, pripravljalne tekme nimamo, gremo tja in to je to," je tekmece predstavil Matjaž Kopitar na novinarski konferenci na Bledu, kjer se je zbrala slovenska ekipa pred sredinim odhodom v Skandinavijo.

"Najbrž ne bomo igrali na štiri peterke"

Nekaj časa je kazalo, da bosta lahko Sloveniji pomagala tudi oba NHL-ovca Anže Kopitar in Jan Muršak; toda začetek tekmovanja onkraj luže (in za nameček še poškodba Muršaka) so odnesli to teorijo, zaradi česar pa se selektor Kopitar ni pretirano vznemirjal. Priznal je, da je sam potihoma vse čas slutil, da bo razplet takšen, obenem pa opozoril, da se je treba osredotočiti na igralce, ki so na Bledu in ki bodo branili slovenske barve v Vojensu.

"Za udarni peterki že verjetno veste ali ugibate, kakšni sta. Na tekmah najbrž ne bomo mogli igrati na štiri peterke, morali bomo skrajševati, zaradi morebitnih izključitev na naši ali nasprotni strani bo treba udarne igralce vseeno 'prišparati', potem pa bomo videli, kako in kaj," o sestavi peterk še ni želel podrobno razmišljati.

"Belorusi v 90 odstotkih igrajo v ligi KHL in imajo zanesljivo visoko kakovostno raven. Danci so od Innsbrucka stalni člani skupine A, kar ni naključno, ker so po letu 2000 naredili dober program, kjer so usmerjali mlajše igralce. So blizu Švedski in veliko jih igra v švedskih klubih, pa še domačini so. Ukrajina je neznanka, vedno radi malo 'kalkulirajo', še največ informacij imamo od Andreja Hočevarja, ki letos igra tam. Gremo tekmo za tekmo, najprej se bomo pripravili na Belorusijo, potem pa še na drugi dve tekmi," je Kopitar razločil taktiko boja s tekmeci.

Foto: Saša Despot Razingar Slovenija Madžarska SP divizije I svetovno prvenstvo hokej Stožice Zdaj jih ni treba več prositi

Sistem turnirja je hiter, najprej dve tekmi v dveh dneh, po dnevu premora pa še ena. "Sreča urnika je, da prvo tekmo igramo zgodaj, drugo pa dovolj pozno. Za regeneracijo bo tako ostala kakšna ura več, a na teh tekmovanjih se ponavadi igrajo tri tekme v treh dneh. Malo bolj naporno bo za nosilce igre, ki bodo igrali več kot kateri drugi. A so tudi vodilni igralci v klubih in bodo to zmogli," meni Kopitar.

Selektorja pa predvsem veseli, da se je v zadnjih letih spremenil odnos do reprezentance. Ko je prevzemal delo, je moral skorajda prositi igralce, da so se odzvali vabilu, zdaj pridejo sami in z veseljem: "Večkrat sem že povedal, da ko smo prišli na zbor, je bilo treba še klicati igralce, da smo sploh dobili ekipo. Zdaj se je to spremenilo, vsak je rad zraven in vsak rad pride. Tisti, ki jih zdaj mogoče ni v ekipi, pa bodo delali še bolj trdo in bodo mogoče z nami naslednjič."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.