Risi: "Niti malo popuščati"

Foto: Žurnal24 Robert Kristan bo spet eden prvih slovenskih adutov. (Foto: EPA)
Na svetovnem prvenstvu elitne skupine v hokeju so Slovenci naredili prvi korak k obstanku. Po zmagi na prvi tekmi skupine za obstanek proti Latviji jih v soboto že ob 12.15 čaka dvoboj z Avstrijci.
Oglej si celoten članek

Ti so prvo tekmo te skupine izgubili proti Belorusiji z 2:7 in bodo v obračunu s Slovenijo lovili zadnji vlak za rešitev. Četrtkova tekma na SP v Bratislavi je v slovenski tabor prinesla veliko zadovoljstva. Po dobrih igrah v predtekmovanju, ko je bila četa Matjaža Kopitarja blizu favoritom, a ji je vselej zmanjkala kakšna malenkost za presenečenje, so dosegli tudi prvo zmago. Padla je Latvija, doslej še nepremagan tekmec v elitni skupini, pa tudi strelsko so se Slovenci razigrali.

Za Slovenijo bi bil idealen scenarij zmaga proti Avstriji in še zmaga Belorusije proti Latviji v Košicah. V tem primeru bi bilo boja za obstanek konec že v soboto in bi tekma Slovenija – Belorusija pomenila le prestiž. Toda v skupini, kjer dve ekipi ostaneta med najboljšimi, dve pa izpadeta, je možnih še precej drugih scenarijev. Lahko nastane tudi krog treh reprezentanc z enakim številom točk, pri katerem bi o obstanku nazadnje odločala razlika v zadetkih.
A v slovenskem taboru niso zaspali na uspehu. Čeprav Avstrijci doslej na SP niso pokazali veliko, doživeli so štiri visoke poraze (z ZDA 1:5, s Švedsko 0:3, z Norveško 0:5 in Belorusijo 2:7) in vzdušje v moštvu ni najboljše, Slovenci v en glas opozarjajo, da bodo severni sosedje nevarni. Tudi zato, ker bi ob porazu s Slovenijo izgubili vse možnosti za obstanek, poleg tega pa bo nedvomno prisotno tudi nekaj sosedskega rivalstva.

"Ne smemo niti malo popuščati. To, kar smo pokazali v zadnjih štirih tekmah, moramo samo še nadgraditi. Za Avstrijce je to tekma za biti ali ne biti. Ranjen tekmec pa je najbolj nevaren. Fantje so na treningu delovali zelo zbrano, to želimo prenesti tudi na tekmo in nadejamo se dobrega rezultata. Strokovni štab analizira vsakega tekmeca, Avstrijce zelo dobro poznamo, pogledali bomo še njihove tekme na SP in se nanje dobro pripravili. Če gremo v tekmo sproščeno, se nimamo česa bati. Treba je igrati zbrano, imeti čim manj izključitev in biti potrpežljiv," je po treningu tekmeca analiziral pomočnik trenerja Nik Zupančič.

Foto: Žurnal24 "Vedeli smo, da je prva tekma ključna za nadaljevanje. Smo na pravi poti, a to je samo en kamenček. To, da so Avstrijci doslej vse izgubili, še nič ne pomeni. Tudi Francozi so izgubili z 1:9, pa so si naslednji dan izborili obstanek. Tudi Avstrijci imajo svojo računico, da ostanejo v tej skupini in jutri bo enako težka tekma, kot je bila včerajšnja. Biti moramo stoodstotni, pazljivi v obrambi in samozavestni v napadu," je pred tekmo menil Marcel Rodman.

Selektor Kopitar je petkov trening opravil s tričetrtinsko močjo. Nekaterim nosilcem igre je dal prosto že po polovici, mlajši so ostali na ledu do konca. Vsi pa so optimistični pred nadaljevanjem SP. "Vsekakor pričakujem zmago. Avstrijce zelo dobro poznamo iz lige Ebel, so kakovostni igralci. Mogoče tega doslej še niso pokazali. Vemo, česa so sposobni, in se bomo morali nanje dobro pripraviti. Gre za rivalstvo sosedskih držav in obeta se hud boj," je dejal Boštjan Goličič.

Dosedanja statistika moštev na svetovnih prvenstvih gre rahlo v korist Avstrije. Ekipi sta odigrali tri tekme, v letih 2002 in 2003 so bili boljši severni sosedje, Slovenci pa so sladko zmago dosegli na SP prav v Avstriji leta 2005, ko so tekmece tudi poslali v drugoligaško hokejsko konkurenco. Decembra lani pa sta se ekipi pomerili na prijateljski tekmi na Jesenicah, Slovenija je zmagala s 3:0.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.