Risi s prvo zmago proti Ukrajini potrdili elito

Foto: Saša Despot Slovenija hokej Foto: Saša Despot Razingar David Rodman Slovenija hokej Foto: Saša Despot Jeglič Slovenija hokej Foto: Saša Despot Razingar Slovenija hokej Foto: Saša Despot Hebar Slovenija hokej Foto: Saša Despot Sabolič Slovenija hokej Foto: Saša Despot navijači Slovenija hokej Foto: Saša Despot Slovenija hokej Foto: Saša Despot Slovenija hokej Foto: Saša Despot Slovenija hokej Foto: Saša Despot navijači Slovenija hokej Foto: Saša Despot Marcel Rodman Slovenija hokej Foto: Saša Despot Tičar Slovenija hokej Foto: Saša Despot Robar Slovenija hokej Foto: Saša Despot Pajič Slovenija hokej Foto: Saša Despot David Rodman Slovenija hokej David Rodman Slovenija hokej Foto: Saša Despot navijači Slovenija hokej Foto: Saša Despot Slovenija hokej Foto: Saša Despot Slovenija hokej Foto: Saša Despot Slovenija hokej Jeglič Foto: Saša Despot Slovenija hokej Tičar Foto: Saša Despot Slovenija hokej sodnik Foto: Saša Despot Slovenija hokej navjiači Foto: Saša Despot Slovenija hokej Hebar Foto: Saša Despot Slovenija hokej Aleš Mušič Foto: Saša Despot Slovenija hokej
Slovenski hokejisti so se po zaslugi Avstrijcev, ki so v četrtem kolu svetovnega prvenstva divizije I s 7:2 ugnali Madžare, že v sredo popoldne uvrstili v elitno divizijo. Na večerni tekmi pa so risi napredovanje med najboljše reprezentance na svetu potrdili s sploh prvo zmago proti Ukrajini.
Oglej si celoten članek

Slovenija je že po treh tekmah izpolnila osnovni cilj - nastop na elitnem svetovnem prvenstvu leta 2013 na Finskem in Švedskem. Poleg treh zmag Slovenije je pomagala še Avstrija, ki je popoldne premagala Madžarsko in tako slednji odvzela vse možnosti za eno prvih dveh mest, sebi in Sloveniji pa predčasno zagotovila elito. Zvečer pa so po zadržanem začetku četrto zmago le še potrdili velik uspeh.

A kljub temu dvoboj, ki je čakal izbrance Matjaža Kopitarja, ni bil lahek. Ukrajinci se namreč borijo za obstanek na tej ravni tekmovanja in slovenski strateg se je zavedal, da je takšen tekmec lahko zelo nevaren.

Prav to so Ukrajinci tudi dokazali v prvi tretjini. Že takoj na začetku so prevzeli pobudo in pokazali več želje kot slovenski igralci. Tudi priložnosti pred vrati Slovenije je bilo več, vratar Robert Kristan pa je imel več dela tudi zaradi napak in nezbranosti soigralcev v obrambi. Oleg Šafarenko, Denis Zabludovski in Andrij Mihonov so Ukrajini priigrali najlepše priložnosti. Slovenci pa so bili še najbolj nevarni ob trenutkih ukrajinske številčne prednosti, ko so dvakrat ušli v protinapad. A ploščka v mreži Igorja Karpenka ni bilo, zato pa je moral ob ukrajinskih pritiskih in ob "power playu" ponj v svojo Kristan v 13. minuti. Že pred tem so morali v slovenski ekipi zaradi poškodbe, s palico ga je nesrečno zadel soigralec Tomaž Razingar, v zdravniško oskrbo poslati Davida Rodmana, njegovo mesto je začasno zasedel mladi Eric Pance, a se je mlajši Rodman nato že v drugi tretjini vrnil na led.

Nadaljevanje je bilo boljše. Že v drugi minuti druge tretjine je namreč Robert Sabolič izkoristil gnečo pred vrati tekmecev in neoviran natančno meril za izenačenje. Kazen 2 + 2 minuti za Sabahudina Kovačeviča je nato nekoliko prekrižala slovenske načrte o preobratu, saj je bil izključen še Damjan Dervarič, tekmeci pa so dve minuti imeli prednost 5-3. Ukrajina je to tudi izkoristila in v 25. minuti spet vodila. A ne za dolgo, Mitja Robar je kljub prekršku Ukrajincev plošček še spravil do Roka Tičarja, ta pa je zadel za 2:2. Na polovici tekme so imeli številčno prednost domači in končno zaigrali uigrano ter s streli zasuli Karpenka, ki pa takrat ni klonil. A igra Slovenije je bila vse boljša in podobna tisti iz prejšnjega dneva, ko je klonila Madžarska. Ukrajinci so se preselili pred svoja vrata in pomagali Karpenku, toda prebujeni Slovenci - pomagali so jim tudi navijači na skoraj polnih stožiških tribunah - kljub občutno boljšemu hokeju kot v prvem delu še enega gola niso dosegli.

Andrej Hebar z lepim prodorom in preigravanjem, ki mu je manjkala le še pika i v obliki zadetka, je napovedal nadaljevanje slovenskega vzpona forme v zadnji tretjini. Nekaj minut pozneje je Robar po strelu Tičarja pred vrati spremenil smer ploščku in prvič na tekmi poskrbel za vodstvo Slovenije. Ta je vse bolj narekovala oster ritem, ki so ga tekmeci le občasno prekinili s kakšno polpriložnostjo. Ali pa z nešportnimi potezami, ko sta v 52. minuti vratar Karpenko in branilec Denis Petrukno družno premaknila vrata, tik preden je v njih končal plošček po strelu Razingarja. A poteka tekme Ukrajinci niso več mogli spremeniti, pa čeprav so v zadnjih minutah še enkrat pritisnili na vso moč in imeli tudi igralca več, toda zmaga je ostala v Stožicah in navdušeni navijači so z vzkliki "šampioni, šampioni" pozdravili nove člane elitne hokejske skupine.

Po prostem petku se bo SP v Stožicah nadaljevalo in končalo v soboto, ko bodo na sporedu zadnje tri tekme. Prvenstvo bosta končali Slovenija in Avstrija, ki bosta tudi odločili o tem, kdo bo prvi in kdo drugi.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije:
"Pred SP me je pravzaprav skrbelo le zaradi enega tekmeca. Zaradi Ukrajine, pa ne zato, ker je še nismo premagali, temveč zaradi tega, ker so bili doslej tekmeci iz nekdanjega sovjetskega prostora za nas vedno neugodni. V zadnjem letu smo naredili preskok, premagali smo Belorusijo, drugo rusko ekipo, zdaj še Ukrajino. To je za nas velik uspeh in pri tem ni bilo pomembno, da smo vedeli, da smo že uvrščeni med elito. Čeprav smo seveda vsi samo ljudje in fantom se je to na začetku vendarle malo poznalo. A ni še konec, čaka nas še zadnja tekma, držim pa se načela, da gremo korak za korakom."

Žiga Jeglič, napadalec Slovenije:
"Začeli smo zelo slabo. Mislim, da so nas Ukrajinci nadstreljali s 17-6. Ampak do tega je prišlo, ker smo videli, da je Avstrija zmagala in smo bili vsi že malo veseli. Vse to je malo vplivalo na podzavest, mislili smo, da nam ni več treba igrati. Toda želimo biti prvi, želimo si vse zmagati, tako da smo se pobrali in je bilo takoj vse bolje."

Mitja Robar, branilec Slovenije:
"Ta prva tretjina je pokazala, kako igraš tekmo, če že veš, da si v skupini A. Toda potem smo se v garderobi pomenili, tudi trener nam je povedal, da moramo biti pošteni do nas samih in do gledalcev, ki niso prišli gledat uspavanke, ampak našo borbo in to smo tudi pokazali. Ukrajinci so kakovostni, tudi danes so pokazali, da so dobri, toda na koncu je prevladovala naša kakovost, borbenost in ekipni duh."

Žiga Pavlin, branilec Slovenije:
"Vedeli smo, da taka prva tretjina ne pelje nikamor, samo v visok poraz, česar pa nismo hoteli pred nabito dvorano v Stožicah. Tako smo se v drugi tretjini vrnili na led veliko močnejši, veliko bolj zbrani. Rezultat je pokazal, da smo si želeli zmagati, kar smo tudi storili."

Anatolij Homenko, selektor Ukrajine: "Čestitam Sloveniji za uvrstitev v elitno skupino. Imajo zelo dobro organizirano ekipo, nam pa je to danes manjkalo. A življenje gre naprej, kljub temu porazu."

Svetovno prvenstvo divizije I, skupina A, 4. kolo:

Velika Britanija : Japonska 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)
Ueno (10, 14), Kavašima (32), Janadori (34), Mitamura (49)

Madžarska : Avstrija 2:7 (2:1, 0:2, 0:4)
Galanisz (5), Vas (11); S. Geier (6), Unterluggauer (23, 52), Latusa (39), (54), Harand (44), Baumgartner (55)

Slovenija : Ukrajina 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
Sabolič (22), Tičar (30, 45); Mihnov (13), Šafarenko (25)

Lestvica:
1. Slovenija 12 točk*, 2. Avstrija 10*, 3. Madžarska 6, 4. Japonska 5, 5. Velika Britanija 2, 6. Ukrajina 1

* - moštvi z zvezdico sta se že uvrstili v elitno divizijo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.