Risi sanjsko začeli pot na OI: padla Belorusija!

Foto: HZS/Drago Cvetanovič Belorusija Slovenija Vojens kvalifikacije za olimpijske igre Rodman Pretnar Kran Foto: HZS/Drago Cvetanovič Belorusija Slovenija Vojens kvalifikacije za olimpijske igre Tičar Sabolič Grego Foto: HZS/Drago Cvetanovič Belorusija Slovenija Vojens kvalifikacije za olimpijske igre Urbas Foto: HZS/Drago Cvetanovič Belorusija Slovenija Vojens kvalifikacije za olimpijske igre Razingar Kristan Foto: HZS/Drago Cvetanovič Belorusija Slovenija Vojens kvalifikacije za olimpijske igre Razingar Kristan
Slovenska hokejska reprezentanca je v danskem Vojensu sanjsko začela kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. Varovanci Matjaža Kopitarja so prvič v zgodovini na uradni tekmi premagali Belorusijo (4:2). Igralec tekme je bil z golom in podajo Jan Urbas. Na drugi tekmi dneva je Danska premagala Ukrajino (2:0).
Oglej si celoten članek

S četrtkovima tekmama v danskem Vojensu med Slovenijo in Belorusijo ter Dansko in Ukrajino se je začel kvalifikacijski turnir za uvrstitev na OI v Sočiju 2014. Slovenska reprezentanca lovi svojo prvo uvrstitev na olimpijske igre, kamor pa s tega turnirja vodi samo prvo mesto.

Slovenci so v percej nezanimivi prvi tretjini, ki jo je zaznamovalo malo število priložnosti, zadeli v samem zaključku, ko je Jan Urbas z igralcem več zatresel mrežo z natančnim strelom na drugo vratnico beloruskega gola.

Risi so izvrstno začeli drugo tretjino in povedli že po nekaj več kot dveh minutah igre, ko je fantastično akcijo Roka Tičarja zaključil njegov nekdanji soigralec Robert Sabolič. Favorizirani vzhodnjaki so nato izkoristili izključitev Aleša Kranjca in v 29. minuti znižali, ko je ostro podajo Vladimirja Denisova pred vratarjem Robertom Kristanom v mrežo preusmeril Aleksander Kulakov.

Sodniki razveljavili vodilni gol Belorusom

Točno minuto kasneje je Kristana po izvrstni samostojni akciji uspel premagati še Andrej Stepanov in tekma, ki so jo imeli slovenski hokejisti še dve minuti nazaj trdno v svojih palicah, se je začela znova. Belorusi so štiri minute pred koncem druge tretjine znova zatresli slovensko mrežo, a so sodniki gol Andreja Mihajlova razveljavili zaradi nepravilnega oviranja Kristana.

Velika priložnost za novo vodstvo se je risom ponudila v tretji minuti zadnje tretjine, ko so Tomaža Razingarja Belorusi zrušili pred golom, Jeglič pa ni zadel praznega gola. Sodniki so na slovensko srečo dosodili kazenski strel in izključili Iljo Kaznadeija, kapetan pa ni zapravil velike priložnosti in z močnim strelom pod prečko zadel za 3:2.

Slovenci so v 51. minuti spet prišli do dveh golov naskoka, ko je strel Urbasa pred beloruskim vratarjem preusmeril David Rodman, sodniki pa so po dolgem pregledovanju posnetka zadetek priznali. Risi so z izjemno zrelo predstavo brez težav zadržali velik naskok, medtem ko nezainteresirani Belorusi sploh niso poizkušali z igro brez vratarja.

Razingar: "Pomembne tri točke"

"Celotna ekipa je odigrala odlično. Dober start, pomembna zmaga in pomembne tri točke. To je to, zdaj se bomo spočili in pripravili na jutri. Vemo, da je hokej igra napak. Vemo, da imamo vrhunske vratarje," je po zmagi povedal kapetan Razingar.

"Danes smo imei Roberta (Kristana). Tudi, ko se ti pripeti napaka, veš, da je on tam. Lahko je igrati, saj vemo, da če bo kdo storil napako, jo bo drugi popravil. Tukaj nas je 23 igralcev in storili bomo vse, da bomo jutri zadovoljni. Edini cilj tukaj je ta, ki pač je. Tudi takrat, ko so nam prišli blizu, smo ostali mirni in čakali na svoje priložnosti. Danska? Zdaj bo majčkeno lažje - ko zmagaš nisi utrujen. Imamo štiri ure več časa za počitek."

"Komaj smo čakali, da spet igramo skupaj. Vemo, da je to velik korak, ampak ne smemo že misliti, da smo dosegli že več kot pol, moramo ostati na realnih tleh. Spet bomo morali odigrati takšno tekmo kot danes," pa je pristavil Sabolič.

Zvečer bo v Vojensu, ki je ljubiteljem športa bolj znan kot speedwaysko prizorišče, a ima tudi zelo lepo in povsem novo hokejsko dvorano, še prva tekma domače reprezentance. Danci se bodo pomerili z Ukrajinci, že v petek pa bo tekmec domače ekipe Slovenija, tekma bo na sporedu ob 21. uri.

Zadnje tri vozovnice za OI

Poleg turnirja v Vojensu se konec tedna odvijata še podobni tekmovanji v Rigi z Latvijo, Francijo, Kazahstanom in Veliko Britanijo ter v nemškem Bietigheim-Bissingenu z Nemčijo, Avstrijo, Italijo in Nizozemsko. Iz vsake skupine se bo po koncu turnirskega tekmovanja le zmagovalec uvrstil na OI.

Na OI 2014 so že uvrščene gostiteljica Rusija, Slovaška, ZDA, Finska, Kanada, Norveška, Češka, Švedska in Švica.

Kvalifikacije za OI 2014, skupina F (Vojens), 1. kolo:

Belorusija : Slovenija 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Kulakov (29), Stepanov (30); Urbas (17), Sabolič (22), Razingar (43/kaz. strel), D. Rodman (51)

Danska : Ukrajina 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:13 7. Februar 2013.

    Bravo, naši!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.