Risi uspešni, v zadnji tretjini napolnili mrežo Japoncev

Foto: Profimedia jan urbas
Slovenski hokejisti so z zmago napredovali na odločilni turnir, ki bo na sporedu avgusta.
Oglej si celoten članek

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 3. kroga olimpijskega kvalifikacijskega turnirja na Jesenicah premagala Japonsko s 6:2 (0:1, 1:0, 5:1). Slovenci so osvojili prvo mesto na turnirju in si zagotovili uvrstitev na zadnjo stopnjo kvalifikacijskega tekmovanja. Na avgustovskem turnirju na Norveškem se bodo Slovenci merili z domačini, Danci in Korejci, le prvo mesto pa vodi na olimpijske igre v Pekingu 2022.

Na prvih dveh tekmah na Jesenicah je Slovenija premagala Litvo z 12:2 in Hrvaško s 7:0. A tako Slovenija kot Japonska sta se zavedali, da sta bila prva kroga turnirja le nekakšno ogrevanje, saj sta bila tekmeca precej slabša. O prvem mestu je odločal medsebojni dvoboj, na tem pa so bili po trdi tekmi vendarle boljši slovenski hokejisti.

Za Slovenijo je tretjo tekmo v vratih začel Gašper Krošelj. Takoj se je pokazalo, da bo delo tokrat precej težje. Slovenija je sicer imela terensko premoč, toda vratar Japonske Yutaka Fukufuji je bil dobro razpoložen in je vse poskuse Slovencev ubranil. Poti mimo njega niso našli ne Jan Urbas, ne Žiga Jeglič, ne Miha Verlič. Zato pa so domači doživeli hladen tuš takoj po prvi izključitvi, ko se je na led vrnil Tadej Čimžar, Japoncem pa je odbiti plošček uspelo spraviti za hrbet Krošlja.

Nadaljevanje je bilo spet slovensko, toda še vedno brez zadetka. Slovenija je imela še dvakrat prednost igralca več, obakrat močno pritiskala, Jeglič in Miha Zajc sta bila zelo blizu zadetku, a so Japonci na odmor vseeno odšli z minimalno prednostjo.

Začetek drugega dela spet ni bil po slovenskem okusu, a ob novi izključitvi so domači zdržali, potem pa spet pritisnili. Vmes je desetminutno kazen dobil Robert Sabolič, v 26. minuti pa so si navijači v tokrat precej bolj polni Podmežakli le oddahnili. Kapetan Urbas je stvari vzel v svoje roke, preigral dva Japonca in z močnim in natančnim strelom poskrbel za izenačenje. Izid 1:1 je za domače pomenil olajšanje, a tudi znak za nove napade. Igra je večinoma potekala pred japonskim golom, Slovenci so veliko poskušali, toda strnjena japonska obramba in razpoložen vratar sta Sloveniji preprečevala veselje.

Slovenci so tudi zadnji del nadaljevali tako, kot so igrali večji del druge tretjine. Japonci so bili večinoma stisnjeni pred svoj gol. Reševali pa so se tudi s prekrški, Slovenci so tako hitro imeli novo priložnost z igralcem več. Ken Ograjenšek je v 46. minuti vendarle poskrbel za vodstvo. Kar prej Slovencem ni uspelo v 45 minutah, jim je nato že v naslednji: hitro so dosegli še en gol, po lepem preigravanju je bil uspešen Robert Sabolič, ter tako poskrbeli z mirnejši konec dvoboja.

Sproščeni Slovenci so se nato razigrali. Nizali so napad za napadom, japonsko tveganje brez vratarja pa je v 58. minuti kaznoval Rok Tičar. Japonska je zatem sicer še znižala ob igri šestih proti štirim, a je Tičar, ko so Japonci pri 2:4 še enkrat poskusili brez vratarja, zadel še drugič in dokončno potrdil zmago. Piko na i učinkoviti zadnji tretjini pa je nato v zadnji minuti, ko so se Japonci že vdali v usodo, postavil še Miha Zajc.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.