Risi v zaključku strli Ukrajince, Avstrijci izločili Madžare

Foto: HZS slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Slovenija Ukr Foto: HZS slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Slovenija Ukr Foto: HZS Gračnar Robar slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Foto: HZS slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Slovenija Ukr Foto: HZS slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Slovenija Ukr Foto: HZS slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Slovenija Ukr Foto: HZS slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Slovenija Ukr Foto: HZS Pance slovenska hokejska reprezentanca ukrajinska hokejska reprezentanca Sloveni Foto: HZS Slovenija Ukrajina SP divizije I
Slovenski hokejisti so dosegli tretjo zmago na turnirju. Po dobri igri risov v zaključku je Ukrajina padla s 5:3. Avstrijci so z zmago po podaljšku že izločili Madžare. Japonci od 12.30 z gostitelji.
Oglej si celoten članek

Slovenski selektor tokrat ni napravil nobene spremembe v postavi, tudi med vratnicami je začel Luka Gračnar, ki je moral prvič posredovati že v prvi minuti, ko je streljal Oleksander Materuhin. Že pred tem so nevarneje zapretili naši hokejisti, najprej je streljal Jan Urbas, nato pa je do odbitka prišel še Marcel Rodman, a tudi on ni bil natančen. V šesti minuti je Slovenija prišla do igralca več, Andrej Tavželj je sprožil dva strela z modre črte, pri odbitkih pa se je plošček vedno odbil nesrečno čez palico naših napadalcev. Štiri minute zatem so imeli risi nov power-play, ki znova ni bil izkoriščen, do strelov pa so prišli Blaž Gregorc, Aleš Mušič in Jan Urbas.

V 13. minuti pa je udaril tretji napad. Anže Kuralt je lepo našel samega Miho Štebiha, ki je zadrsal proti vratom in z natančnim strelom zatresel mrežo Ukrajine. Tudi ti so prišli do igralca več, natančneje v 14. minuti, a so imeli risi lepšo priložnost. Muršak je prehitel nasprotnikovega igralca in imel samostojen prodor, vendar ni bil uspešen. Imel je tudi nekaj smole, saj se mu je plošček pred strelom postavil pokonci. Pred koncem prve tretjine pa so slovenski oklepniki prišli do povišanja vodstva, neobranljivo je pod prečko zadel Urbas.

Ukrajinci blesteli v "power-playu"

Hitro na začetku drugega dela igre so si izbranci Matjaža Kopitarja priigrali dva zaporedna power-playa, močno pritisnili na nasprotnika, ki mu ploščka ni uspelo spraviti iz obrambne tretjine, si pripravili lepo število strelov, vratar pa je bil vedno na mestu. Toda ob igralcu več so bili v 27. minuti uspešnejši Ukrajinci. Jurij Navarenko je streljal z modre črte, v zraku je plošček preusmeril Andrej Mihnov in presenetil Gračnarja, ki je tako prejel prvi gol na turnirju na svoji tretji tekmi.

Risi so imeli nato že petič številčno prednost na tekmi, a je znova ostala neizkoriščena. Slovenski hokejisti so po kazni še naprej narekovali ritem igre, a ob koncu tretjine imeli tretjič na tekmi igralca manj. Ko je že kazalo, da bodo položaj ubranili, je le nekaj sekund pred iztekom kazni za izenačenje poskrbel Denis Petruhno po podaji Materuhina.

Preobrat risov za končno zmago

V zadnji tretjini je slovenski selektor v prvi menjavi namesto Mušiča na led poslal Boštjana Goličiča. Že v drugi menjavi je prišlo do izključitve Davida Rodmana, Ukrajina pa je po lepi akciji prišla do vodstva. Vendar pa so se risi hitro pobrali in prišli do izenačenja. Muršak je streljal, odbitek pa je v mrežo potisnil Mušič. V šestem poskusu pa je slovenskim hokejistom le uspelo izkoristiti igralca več, sami so prišli do preobrata in vodstva s 4:3. Z razdalje je bil natančen Muršak. 

Tri minute kasneje je sledila nova kazen za Ukrajince, tokrat naši igralci niso bili tako uspešni, nevarno je poskusil predvsem Tomaž Razingar, ki je streljal čez vrata. Obe ekipi sta si nato pripravili nekaj priložnosti, na obeh straneh pa je bilo vroče v 56. minuti, ko je plošček obstal pred obema golovima črtama. Minuto zatem so slovenski hokejisti lažje zadihali, saj je Goličič zadel pod prečko in dokončno odločil zmagovalca.

Odločitev v zadnjem kolu

Slovenci so proti nasprotnikovemu golu namerili 38 strelov, Ukrajinci so dosegli tri gole iz le 16 strelov. Petek je na prvenstvu prost dan, v soboto pa Slovenijo čaka obračun z Avstrijo.

Muršak: Pokazali smo srce

"Za nami je težka tekma, a do zmage smo prišli povsem zasluženo. Pokazali smo srce, po katerem je ta ekipa znana. Vesel sem, da smo se znali odzvati tudi po tem, ko smo že zaostajali s 3:2. Moja peterka je do zdaj odigrala dober turnir, sam pa sem bil še dolžnik. Trudili smo se, a plošček ni hotel v gol," je po tekmi za Šport TV povedal najboljši posameznik v vrsti Matjaža Kopitarja, Mariborčan Jan Muršak

"Proti Avstrijcem tekma zagotovo ne bo lahka. Dobro se poznamo me seboj, odločala bo zbranost. Storiti moramo manj prekrškov, in če bomo igrali tako, kot znamo, potem nam ni kos nihče. Sodniki na tem turnirju piskajo preveč prekrškov. Ko ena ekipa vodi, se tej ekipi piska preveč prekrškov, da bi se tekmec lahko približal. A tako pač je na tem prvenstvu. Je pa led zdaj malce boljši kot na začetku," je še dodal hokejist moskovskega CSKA.

Avstrijci neporaženi, Madžari že "out"

Avstrija je ostala edina neporažena ekipa na SP. Obračun slovenskih severnih in vzhodnih sosedov je bil zelo zanimiv in napet, na koncu pa je Madžarom dokončno zaprl vrata za eno od prvih dveh mest na tekmovanju. Če bi želeli ohraniti teoretične možnosti za vrnitev med elito, bi namreč morali zmagati že po rednem delu.

Začetek sicer zanje ni bil slab. Istvan Bartalis in Balazs Sebök sta poskrbela za vodstvo, vratar Zoltan Hetenyi pa je ubranil kazenski strel Michaelu Schiechlu. A sledile so minute madžarskega mrka, Avstrija pa je v štirih minutah z dvema goloma Dominiqua Heinricha in enim Thomasa Hundertpfunda prišla do vodstva. Sledil je še zanimiv zaplet ob koncu druge tretjine, ko je sekundo pred sireno zadel Sebök, sodniki pa so zadetek priznali šele po dolgem ogledovanju posnetkov na začetku zadnjega dela.

V tem so Madžari lovili Avstrijo, saj je Matthias Iberer poskrbel za 4:3, ter jo ujeli v 54. minuti po golu Csabe Kovacsa. A ker jim neodločen izid ni ustrezal, so zaigrali še brez vratarja, vendar brez uspeha. Po neodločenem rednem delu so podaljšek dobili Avstrijci, odločilni gol je dosegel Brian Lebler.

Japonci zlahka prek gostiteljev

Odločitev o zmagovalcu na tekmi med Japonsko in Južno Korejo je padla že v prvi tretjini, ko sta za Japonsko zadela Hiroki Ueno dvakrat ter Seidži Takahaši. V drugi tretjini je bil uspešen še Aaron Keller, Michael Owen Swift in Don Ku Lee pa sta v zadnjem delu le ublažila poraz Korejcev, ki so se tako že poslovili od te skupine in bodo naslednje leto igrali v nižji diviziji I (skupina B). Na dnu lestvice namreč nimajo še nobene točke, Madžarska in Ukrajina pa sta že varni pred izpadom s po štirimi točkami.

Na lestvici je prva Avstrija, edina še neporažena ekipa, z desetimi točkami. Slovenija in Japonska jih imata po devet, vendar imajo Japonci prednost pred Slovenijo, ker so dobili medsebojno tekmo. Te tri ekipe imajo edine še možnost za napredovanje med elito, kamor bosta napredovali prvouvrščeni ekipi. Odločal bo zadnji krog v soboto, v katerem se bosta Slovenija in Avstrija pomerili med sabo, Japonska pa bo igrala z Madžarsko.

SP divizije I, 4. kolo:

Slovenija : Ukrajina 5:3 (2:0, 0:2, 3:1)
Štebih (13), Urbas (19), Mušič (43), Muršak (47), Goličič (58); Mihnov (27), Petruhno (39), Beluhin (43)

Madžarska : Avstrija 4:5* (0:0, 3:3, 1:1; 1:0)
Bartalis (28), Sebok (29, 40) Kovacs (54); Hundertpfund (32), Heinrich (34, 36), Iberer (48), Lebler (64).

Japonska : Južna Koreja 4:2 (3:0, 1:0, 0:2)
Ueno (2, 12), Takahaši (4), Keller (40); Swift (42), D. K. Li (44)

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:03 25. April 2014.

    Zadnji krog v soboto? Kdaj in na čem lahko poslušamo prenos je tista informacija , ki je tu važna , …

  • 08:07 24. April 2014.

    Ma kakšni Risi,Zmaji so,in to zelo dobri

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.