Rogla v boju za rdečo majico pridobil nekaj sekund

Foto: Epa
Foto: Epa
Primož Roglič v boju za skupno prvo mesto bližje prvouvrščenima.
Oglej si celoten članek

Kolesarji na dirki po Španiji so imeli na sporedu pred ponedeljkovim dnevom odmora dve zahtevni gorski etapi, ki naj bi po napovedih strokovnjakov močno premešale karte na vrhu skupne razvrstitve. Nosilec rdeče majice Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert) na papirju naj ne bi uspel držati tempa najboljših. 

Norvežan je imel sicer minuto in 56 sekund pred Primožem Rogličem, 58 sekund je zaostajal Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki sicer sodi med kolesarje, ki se dobro znajdejo v vožnji v klanec.

Po pričakovanjh se je od glavnine hitro odlepila večina skupina ubežnikov (18), ki je 80 kilometrov pred ciljem imela 10 minut naskoka pred zasledovalci, v skupini z rdfečo majico so bili tudi vsi kandidati za skupno zmago. Med ubežniki je kolesaril tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious).

Zadnjih 75 kilometrov etape je potekalo takole:

  • 75 km do cilja: V ubežni skupini so poleg Tratnika še Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme (AG2R-Citroën), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Dani Navarro (Burgos-BH), Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Herrada (Cofidis), Jens Keukeleire (EF Educaiton Nippo), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Arnaud Démare, Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Andrey Zeits (Team BikeExchange), Romain Bardet (Team DSM), Dylan Sunderland (Team Qhubeka NextHash) in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates). Nihče od ekipe Jumbo-Visme ni sodeloval v begu, Roglič je imel na voljo vse pomočnike.
     
  • 70 km do cilja (15.25): ubežniki so začeli s težkim vzponom na Puerto Collado de Ballesteros. Gre za 2,8 km dolg vzpon s povprečnim naklonom kar 14 odstotkov. Na določenih mestih se cesta pokonci postavi z nakloni nad 20 odstotkov.

    V ozadju je Jumbo-Visma pospešila tik pred vzponom in svojega kapetana popeljala v ospredje ter se tako izognila morebitnim presenečenjem. Nizozemsko moštvo je na ozki cesti s štirimi kolesarji vzporedno blokiralo morebitne napade.
     
  • 68 km do cilja (15.37): Vrh klanca je kot prvi prečkal Bardet, sledila mu je manjša skupinica. Nekaj kolesarjev se je znova pridružilo na spustu. Med najboljšimi v etapi je bil še vedno tudi Tratnik. Roglič je med prvimi prišel na vrh vzpona v glavnini. Zaostanek se je zmanjšal na nekaj več kot devet minut. Tudi na spustu so ritem narekovali kolesarji Jumbo-Visme.
     
  • 50 km do cilja (15.58): 'Kolegom' iz ubežne skupine je poizkusila pobegniti trojica kolesarjev - Holmes, Navarro, Prodhomme. Možnosti za uspeh so se končale čez nekaj kilometrov, ko je Holmes predrl zračnico. Razlika do glavnine se je znova povzpela na 10 minut.
     
  • 35 km do cilja: Prišlo je do grdega padca med ubežniki, skupil jo je Jay Vine. Ta je odšel do spremljevalnega vozila, a se mu ob lovljenju bidona s pijačo preveč približal. Prišlo je do kontakta med kolesom in avtomobilom, nesreči Vine je izgubil ravnotežje in padel. Vse se je dogajalo na rahlem spustu, zato je bila hitrost ob padcu precej visoka.
     
  • 23 km do cilja (16.40): V ospredju je povsem sam ostal Prudhomme. Ob spustu je napako najprej storil Vanmarcke, ki se je priključil vodilnim, nato pa je vanj priletel Navarro, oba kolesarja sta se znašla na tleh.
      Glavnina se je še naprej vozila v zmernem tempu, razlika je narastla na več kot 12 minut. Prudhomme je imel pred najbližjimi zasledovalci, med njimi je še vedno bil tudi Tratnik, 25 sekund naskoka. Tudi Vine se je po padcu vrnil v skupino.
     
  • 14 km do cilja (16.55): Prudhomme se je z minuto prednosti lotil zaključnega vzpona na Pico Villuercas. Zadnji vzpon v 14. etapi je bil sicer dolg 14,5 km s povprečnim naklonom 6,2 odstotka.
     
  • 12 km do cilja: Za Prudhommom se je pognal Bardet, sledilo mu je še pet kolesarjev, med njimi ni bilo Tratnika, presenetljivo pa je še naprej vtrajal Vine. A šesterica ni želela sodelovati. Medtem je glavnina na čelu s kolesarji Jumbo-Visme šele prihajala pod zadnji klanec.
     
  • 9 km pred ciljem (17.09): Prudhomme je imel pred skupino z Bardetom okoli 50 sekund prednosti. Vmes je kolesaril še Zeits. Skupina z rdečo majico je na vzponu zaostajala 14 minut.
     
  • 7 km pred ciljem (17.14): Zeits se je približal Prudhommu, v ozadju je znova skočil Bardet.
     
  • 6 km pred ciljem: Bardet je švignil mimo Zeitsa in Prudhomma. Francoz je bil na poti do zmage.
     
  • 4 km pred ciljem (17.23): Bardet je imel dobre pol minute prednosti pred Vinom in še četverico kolesarjev, ki pa jih je načeti Avstralec nato pustil za sabo. Sledil mu je lahko le Herrada. V ozadju so se na čelo postavili kolesarji ekipe Trek-Segafredo.
     
  • 2 km pred ciljem: Prednost Bardeta je pred zasledovalnim dvojcem narastla na 45 sekund.
     
  • Cilj (17.32): Francoz je prečkal ciljno črto. Harrada kot drugi in Vine kot treji sta zaostala 43 sekund. Jan Tratnk je osvojil 10. mesto (+2:15).

    V ozadju je za rdečo majico napadel Martin, Eiking se je znašel v težavah, a se še držal na repu skupine. Jumbo-Visma je ujela Martina, do cilja je bila še 3,5 kilometra. Naslednji se je poizkusil oddaljiti Miguel Angel Lopez, v nizozemskem moštvu mu niso posvečali pretirane pozornosti.

    Lopez je v cilj prišel z zaostankom 10:25, le štiri sekunde za njm pa je ciljno črto prečkal Roglič, ki je tempo navil šele v zadnjem kilometru in pridobil nekaj sekund v primerjavi z Martinom (16) in Eikingom (20). Slovenski šampion je očitno hranil moči za še eno naporno etapo, ki bo na sporedu jutri.

    Eiking ima zdaj pred Rogličem minuto in 36 sekund naskoka. Martin za Norvežanom zdaj zaostaja 54 sekund.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.