Roglič hudo trpel, vse je izgledalo izgubljeno, nato pa...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Simonu Yatesu (Team BikeExchange Jayco) je pripadel triler na zadnji etapi dirke Pariz-Nica, Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa je na koncu vendarle dobil skupni seštevek.
Oglej si celoten članek

Prestižna etapna kolesarska dirka Pariz-Nica se ne bi mogla končati bolj spektakularno, potem ko je izgledalo, da bo slovenski kolesarski as Primož Roglič še drugo leto zapored izpustil skupno zmago na povsem zadnji etapi dirke.

Lani sta bila kriva padca, zaradi katerih mu ni več uspelo ujeti glavnine, ki ga zelo nešportno ni želela čakati, tokrat pa bi skoraj izgubil dirko po izjemnem napadu drugouvrščenega v skupnem seštevku Simona Yatesa.

Foto: Profimedia Pariz-Nica

Nekdanji zmagovalec Vuelte, ki je pred zadnjo zelo zahtevno le 115 kilometrov dolgo gorsko etapo s kar petimi kategoriziranimi klanci (dvema prve in tremi druge kategorije) zaostajal 47 sekund, se je namreč namreč odločil za napad na slovitem Col d'Ezu, si privozil že veliko prednost, a jo je Roglič s pomočjo izjemnega moštvenega kolega Wouta van Aerta na koncu uspel dovolj stopiti, da je Yates dobil le etapo, ne pa tudi skupnega seštevka.

Britanec je tako v cilj na koncu pripeljal le z devetimi sekundami prednosti pred van Aertom in Rogličem, ki sta končala na drugem in tretjem mestu, medtem ko je večina preostalih favoritov za skupni seštevek v cilj prikolesarila z minuto in 44 sekundami zaostanka.

Roglič je na koncu upoštevajoč še vse bonusne sekunde uspel zadržati 29 sekund prednosti pred Simonom Yatesom, medtem ko je na tretjem mestu Daniel Felipe Martinez (Ineos Grenadiers) zaostal že za dve minuti in 37 sekund.

Foto: Profimedia Pariz-Nica

Etapa se je sicer odvila v deževnih razmerah, ekipa Jumbo-Visme pa je z zelo visokim tempom dolgo držala nadzor nad situacijo ter onemogočala kakšne pobege, mnogo kolesarjev pa je odpadlo že na začetnem vzponu.

Prvi uspešen napad se nato posreči Baukeju Mollemi, kateremu se v ospredju pridružijo Andrey Amador, Omar Fraile, Stefan Küng, Alex Kirsch, Gorka Izagirre, Søren Kragh Andersen, Guillaume Martin, Connor Swift in Fabio Felline, a so ujeti že na drugem vzponu.

Dirka se je tako resnično razživela šele na predzadnjem vzponu dneva Côte de Peille, prvem najtežje kategorije, na katerem v ospredju ostanejo le van Aert, Roglič, Martinez, Simon Yates in Nairo Quintana, a se vodilna skupina kmalu otrese tudi Martineza, katerega po predrti zračnici kmalu ujame zasledovalna skupina.

Foto: Profimedia Pariz-Nica

Med vzponom na Col d'Eze pa se za napad odloči Simon Yates, ki si ekspresno privozi dobrih 20 sekund prednosti. Quintana odpade, van Aert pa si po najbolj strmem delu vzpona dovolj opomore, da se postavi pred Rogliča in mu pomaga v lovu na Yatesa, ki je v tem trenutku imel že 28 sekund prednosti pred Slovencem.

Dvojec iz Jumbo-Visme se je tako lotil norega zasledovanja, do konca vzpona je uspel prednost Yatesa zadržati na dobrih 20 sekund, prednost je ostala enaka tudi na spustu, na ravninskem delu po ulicah Nice pa sta van Aert in Roglič pokazala, zakaj sta dva izmed najboljših kolesarjev v vožnji na čas, tako da sta ciljno črto prečkala vsega devet sekund za Yatesom, kar je bilo dovolj za Rogličevo prvo zmago na dirki Pariz-Nica.

Roglič je tako po pravi srhljivki le prišel do 62. zmage v karieri in druge v tej sezoni.  "Očitno ne gre brez vsaj nekaj drame. Še enkrat več je bilo zelo težko. Moram pa priznati, da mi je vsaj malce lažje ter da sem bolj vesel kot po lanski dirki. Moram se zahvaliti celotni ekipi, še posebej Van Aertu. Je pol človek, pol motor. On lahko stori vse," je po zadnji etapi za organizatorje priznal 32-letni Kisovčan.

Foto: Profimedia Primož Roglič

"Nisem se počutil dovolj močno, da bi sledil Yatesu. Ni bilo strmo, a enostavno nisem imel dovolj moči. Trpel sem, da sem prilezel prek zadnjega vzpona in omejil izgubo časa. Na srečo je imel Wout super dan in res mi je odločilno pomagal vse do cilja," je še dejal Roglič. Dobil je prvo dirko svetovne serije na francoskih tleh, ki so mu v zadnjih sezonah prinesle precej razočaranja. "To so skorajda moje domače ceste, vseeno pa se to ni izkazalo za prednost. Res sem vesel, da sem zmagal," je še na kratko s sinom Levom v naročju v izjavi dejal slovenski as.

Kisovčan je dobil jubilejno deseto večdnevno dirko v svetovni seriji, s čimer med aktivnimi kolesarji zaostaja le za Britancem Chrisom Froomom (12). Tadej Pogačar je danes osvojil šesto večetapno dirko v svetovni seriji.

Rogliča zdaj čaka nekaj dni premora, po programu dirk pa ga v soboto čaka nastop na prvem spomeniku sezone na Milano-Sanremo. Tam bo nastopil tudi Pogačar, sicer danes zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

 

*  Skupni seštevek:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              29:19:15
 2. Simon Yates (VBr/BikeExchange-Jayco)           + 0:29
 3. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)           2:37
 4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                3:29
 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)                3:43
 6. Jack Haig (Avs/Bahrain-Victorious)               3:51
 7. Ion Izagirre (Špa/Cofidis)                       4:52
 8. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)             5:43
 9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                   5:48
10. Aurelien Paret-Peintre (Fra/Ag2r Citroen)        6:32
...

- odstop v šesti etapi:
Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)

- odstop pred osmo etapo:
Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)

- odstop v osmi etapi:
Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:30 13. Marec 2022.

    Ta fant vedno trpi zgleda da bo svetnik

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.