Roglič letos tvega vse! Za kaj takšnega se v zadnjem desetletju ni odločil nihče

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pred kakšnim tednom je sloviti L'Equipe poročal, da si bo Primož Roglič pred letošnjim Tourom vzel dva meseca odmora. Kljub temu, da je to popolno nasprotje trenda vseh nedavnih zmagovalcev, pri Jumbo-Vismi verjamejo, da je to najboljša poteza... Ali imajo prav?
Oglej si celoten članek

Da lažje razjasnimo, kako tvegana in presenetljiva je odločitev nizozemskega moštva, ki bo svojemu glavnemu orožju Primožu Rogliču za naskok na Tour pred dirko namenilo dva meseca treniranja in odmora od dirkanja, bo najbolje, da analiziramo zadnja dva meseca v pripravah na Dirko po Franciji zadnjih desetih zmagovalcev tega svetega grala kolesarstva.

Pred enim desetletjem je slavil Avstralec Cadel Evans, ki je v zadnjih dveh mesecih tekmoval skupaj 8 dni. Udeležil se je Kriterija Dauphine, na katerem je zasedel drugo mesto, priprave pa so se izkazale za uspešne, saj je v Parizu stopil na najvišjo stopničko, kot naslednje leto Bradley Wiggins, ki je prav tako v zadnjih dveh mesecih tekmoval vsega skupaj 8 dni. Legendarni Britanec je namreč dobil Kriterij Dauphine.

Receptu svojih dveh predhodnikov je leta 2013 sledil Chris Froome, ki je tekom osmih dni dirkanja dosegel četrto mesto na omenjenem kriteriju.

Foto: EPA Chris Froome

Nekoliko bolj pester urnik je imel leta 2014 Vincenzo Nibali, ki je poleg osmih dni na Kriteriju Dauphine, katerega je končal na sedmem mestu, tekmoval še na Italijanskem državnem prvenstvu, kjer se je okitil z naslovom državnega prvaka.

Nato je prišla vladavina Chrisa Frooma, ki je tri leta zapored osvajal Tour, potem ko je sledil vedno istem receptu... Nastopu na osemdnevnem Kriteriju Dauphine.

Naslednja dva zmagovalca sta se nato odločila za devetdnevni trend. Geraint Thomas je nastopu na Dauphineju dodal še zmago na državnem prvenstvu, Egan Bernal pa je dobil devetdnevno Dirko po Švici.

Še najmanj tekmovalnih dni je tako imel lani Tadej Pogačar, ki je v s koronavirusom okrnjeni sezoni v zadnjih dveh mesecih pred Tourom tekmoval sedem dni.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Kot lahko vidimo, so torej čisto vsi zmagovalci poslednjih desetih izvedb Dirke po Franciji sledili pdobnemu programu. V zadnjih dveh mesecih so namreč v pripravah na vrhunec sezone tekmovali sedem do devet dni.

Vsi omenjeni zmagovalci pa si ne delijo zgolj število tekmovalnih dni, temveč je mogoče odkriti še en vzorec. Kar osem izmed zadnjih desetih zmagovalcev je namreč opravilo identične priprave na Dirko po Franciji. Najprej so odvozili Dirko po Romandiji (ki je za las izvzeta iz dvomesečnega vzorca, Roglič pa bo izpustil tudi njo), nato pa še Kriterij Dauphine.

Takšen je bil primer za vseh osem zmagovalcev med leti 2011 in 2018, samo Bernal in Pogačar sta se ognila Romandija/Dauphine pristopu k Dirki po Franciji. Bernal si je raje izbral Dirko po Švici, medtem ko je lani celoten urnik pokvarila epidemija koronavirusa, tako da je Pogačar nastopil na dveh slovitih klasikah, Strade Bianchi in Milano-San Remo, preden se je udeležil skrajšane izvedbe Kriterija Dauphine.

Kot torej kaže, obstaja pri vseh nedavnih zmagovalcih Dirke po Franciji določen vzorec, ki zagotovo ne zajema dva meseca izolacije in treningov.

 

Pri Jumbo-Vismi prepričani v pravilnost odločitve

Jumbo-Visma s svojo odločitvijo zagotovo veliko tvega, toda ne po mnenju športnega direktorja ekipe Merijna Zeemana.

"Po našem mnenju ne gre za nobeno tveganje. Že pet let sodelujemo. Naj vas spomnim, da je leta 2019 pred Girom odvozil Dirko po Romandiji. Zaključek je bil, da je dobil Romandijo, ki pa ga je stala najboljše možne forme na Giru," je Zeeman spomnil na tretje mesto Rogliča z Dirke po Italiji.

"Obstajajo kolesarji, kot je Steven Kruijswijk, ki vedno delujejo bolje, če tekmujejo na dirkah pred kakšnim velikim ciljem sezone. Toda pri Primožu nas je izučilo, da ga to ne napravi boljšega. Kriterij Dauphine je prijetna dirka, če se lahko pohvališ z njeno zmago, toda pomembnješi je veliki cilj. Tako deluje naša ekipa. Smo zelo samokritični in se učimo na svojih napakah. Kot v Primoževem primeru."

Foto: Profimedia Merijn Zeeman

Zeeman je še nato poudaril, da se Roglič popolnoma strinja z njihovim načrtom: "Sam je bil ta, ki je omenil, da dvomi, da bi Dauphine ustrezal njegovemu programu. To je bilo njegovo lastno mnenje. Da bi raje dalj časa treniral, s čimer bo bolje pripravljen za Tour in Olimpijske igre."

"Naj vas še spomnim, da se leta 2019 po Giru ni več pojavljal na dirkah vse do Vuelte, katero je nato dobil. Tako da ne bo prvič, da bo pred kakšno pomembno dirko dalj časa brez nastopa. Mislim, da so za Primoža njegovi treningi celo zahtevnejši od dirk. Vemo, kaj nam je za storiti. Vemo, da bo po naših treningih pripravljen za Tour. O tem smo zelo samozavetsni," je vse navijače Primoža Rogliča pomiril Zeeman.

Če so pri Jumbo-Vismi resnično odkrili novo zmagovalno formulo, ali pa so močno brcnili v temo, pa bo pokazal mesec julij...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.