Roglič novi vodilni na dirki Pariz-Nica

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kolesarji so opravili s peto etapo na dirki Pariz-Nica. Rumeno majico vodilnega je oblekel Primož Roglič.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je novi vodilni na kolesarski dirki Pariz - Nica. V peti etapi od Saint-Just-Saint-Ramberta do Saint-Sauveur-de-Montaguta dolgi 189 km doslej vodilni Belgijec Wout van Aert ni zdržal tempa najboljših na vzponu na Col de Mure približno 40 km pred ciljem.

Etapo s petimi kategoriziranimi vzponi je po samostojnem begu v zadnjih 40 km sicer dobil član ekipe UAE 23-letni Američan Brandon McNulty, ki pa najboljšim ni bil nevaren, saj je pred etapo za vodilnimi zaostajal skoraj 14 minut. Američan je ekipi priboril že 14. zmago v sezoni (pozneje je Tadej Pogačar 15.) in je najuspešnejša v karavani.

Drugi je bil Francoz Franck Bonnamour in tretji še en Američan Matteo Jorgenson. Oba sta zaostala slabi dve minuti. Američan pa je letos slavil že tretjo zmago, a prvič na tem nivoju.

Roglič je prišel v cilj s prvo skupino na 25. mestu in za najboljšim zaostal 5:43 minute. V končnici je bil Roglič praktično brez pomoči sotekmovalcev, pomagal mu je le Rohan Dennis, zato je moral sam paziti na napade tekmecev, kljub temu pa je na zadnjem vzponu neuspešno napadel skupino. Pred njim so bili napadalni tudi Daniel Martinez (Ineos), Simon Yates (BikeExchange-Jayco) in Aleksandr Vlasov (Bora).

Nemoč moštva Jumbo Visma, ki je obvladovalo uvod dirke, je bila na današnji etapi pravo presenečenje. Tudi to ekipo je razredčil Col de Mure.

"Misli, da ima Wout v mislih druge izzive in načrte. Za te se bo pripravil," je o slabšem nastopu van Aerta ocenil Roglič, nato pa nadaljeval: "Zame pa vsi vedo, da je eden od glavnih ciljev tudi ta dirka Pariz-Nica. Rad bi se zahvalil ekipi. Tudi danes so dali vse od seve, da sem bil na koncu lahko v boju z najboljšimi."

V skupnem seštevku ima Roglič 39 sekund prednosti pred Yatesom in 41 pred Francozom Pierrom Latourjem (TotalEnergies).

Foto: Profimedia Primož Roglič

Jan Polanc (UAE) je etapo končal na 57. mestu z zaostankom več kot 12 minut, Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je bil 87. in Domen Novak (Bahrain Victorious) 103. V skupnem seštevku je Polanc 51., Mezgec 64. in Novak 115.

Sicer pa je dirko letos zaznamoval neverjetno velik val bolezni in pred današnjim delom dirke je kar 18 kolesarjev sporočilo, da ne bodo nastopili, 13 jih ima znake prehlada. Med etapo je odstopila še četverica, a vsaj uradno podatka o tem, da naj bi bil za odstop kolesarjev kriv koronavirus, ni.

Petkova etapa od Courthezon do Aubagneja bo dolga 213,6 km, kolesarje pa čaka tudi zahtevni Col de Turini, če bodo to dovoljevale vremenske razmere. "Bomo videli. Ne vem za jutri, a vem, da sta tudi konec tedna na sporedu dve težki etapi. Čaka nas veliko dirkanja in spominja se tudi lanske izkušnje. Vem, da bom dal vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj to pomeni," je še dejal Roglič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.