Roglič porušil Saganov rekord in dokazal, da je nesporna številka ena

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Rogličev moštveni kolega se je za vsaj en teden vrinil med oba Slovenca.
Oglej si celoten članek

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) vsak teden posodobi svojo kolesarsko lestvico, na kateri že celo večnost kraljuje Slovenec Primož Roglič.

"Rogla" kljub pripravam na Dirko po Franciji, ko si je vzel dva meseca tekmovalnega odmora, prvo mesto na UCI-jevi mednarodni kolesarski lestvici zaseda že 70 tednov, s čimer je prehitel tudi izjemnega Slovaka Petra Sagana, ki je bil nesporna številka ena svetovnega kolesarstva vsega skupaj 69 tednov.

Foto: EPA Peter Sagan

Roglič se je prvič na vodilno mesto te slovite kolesarske lestvice, ki beleži rezultate zadnjega leta, povzpel konec sezone 2019, ko je slavil na svoji prvi veliki tritedenski dirki, Vuelti. Vse od zmage na Dirki po Španiji pa do danes je Rogličevo vladavino za dva tedna prekinil le drugi izjemni Slovenec Tadej Pogačar, ki ga je z zmago na Dirki po Franciji lani za kratek čas potisnil na drugo mesto.

Rogličeva rekordna serija pa bi bila še daljša, če bi se vanjo štelo tudi 19 tednov, ko so se zaradi pandemije koronavirusa ustavila vsa kolesarska tekmovanja. Zaradi pandemije Covida-19 tako v Rogličevo izjemno serijo ne štejemo obdobje od sredine lanskega marca pa vse do začetka lanskega avgusta.

UCI je sicer svojo lestvico (ki po novem deluje po principu obeh teniških lestvic in temelji na enoletnem tekočem sistemu) povsem predrugačila ter začela šteti na novo leta 2016, tako da je edini, ki se je v tem času približal Rogličevemu dosežku, zgolj Sagan, ki je v svojih zlatih letih tekom sezon 2016-2018 kar 69 tednov preživel kot številka ena.

Foto: UCI UCI lestvica

Roglič trenutno na omenjeni lestvici vodi s kar 4781 točkami in bo prvo mesto zagotovo zadržal vsaj do konca Dirke po Franciji, na kateri bo branil točke, ki jih je lani prejel za skupno drugo mesto.

Na drugem mestu je Rogliču sicer zelo dolgo sledil njegov rojak Pogačar, ki pa je z neudeležbo na Kriteriju Dauphine, na katerem je bil lani četrti v skupnem seštevku, izgubil kar nekaj lanskih točk, na drugem mestu pa ga je tako prehitel Rogličev moštveni sotekmovalec Wout van Aert.

Ker pa ima Belgijec s 3731 točkami manj kot sto točk prednosti pred Pogačarjem (3633) in trenutno po operaciji slepiča sploh ne nastopa, ima mladi Slovenec že ta konec tedna priložnost, da se znova povzpne na drugo mesto UCI-jeve lestvice.

Pogačar namreč velja za prvega favorita Dirke po Sloveniji, s skupno zmago pa bi si privozil novih 200 točk (150 za drugo mesto, 125 za tretje, 100 za četrto...), prav tako pa lahko nekaj točk osvoji tudi za uvrstitve na posameznih etapah, kjer točke podelijo prvim trem kolesarjem (20 za prvega, 10 za drugega in 5 za tretjega), 5 točk pa mu po vsaki etapi lahko prinese že samo nošenje zelene majice za najboljšega kolesarja v skupnem seštevku.

Za pričakovati je torej, da bo Slovenija po koncu tega tedna ponovno imela dva najboljša kolesarja na svetu, kar se lepo odraža tudi na lestvici držav, kjer Slovenija drži odlično tretje mesto, z 9644 točkami pa zaostaja le za velesilama Belgijo (10599 točk) in Francijo (9923). Resnično prekrasen čas za ljubitelje slovenskega kolesarstva.

Foto: UCI UCI lestvica

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.