Zdelo se je že, da je Thomas zlomil Rogliča, nato nor preobrat

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Primož Roglič je v izredno razburljivem zaključku 183-kilometrske kraljevske etape na dirki po Italiji odščipnil tri sekunde nosilcu rožnate majice Geraintu Thomasu.
Oglej si celoten članek

Primož Roglič ostaja v igri za skupno zmago na dirki po Italiji, potem ko je v kraljevski 19. etapi osvojil četrto mesto in pridobil tri sekunde v primerjavi z nosilcem rožnate majice Geraintom Thomasom. Pred sobotnim kronometrom na Višarje ju loči 26 sekund.

Etapo je dobil Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) ki je ciljno črto na prelazu Tre Cime di Lavaredo, na katerem nadmorska višina znaša več kot 2300 metrov in je tudi najvišja točka letošnjega Gira, prepeljal 51 sekund pred Kanadčanom Derekem Geejem.

Foto: Epa Santiago Buitrago

Tretje mesto je zasedel Danec Magnus Cort, ki je v prišel v cilj v istem času kot Roglič, a za odtenek pred njim, s tem pa slovenskemu kolesarju preprečil dodatne bonifikacijske sekunde.

Tretjeuvrščeni v skupnem seštevku, Portugalec Joao Almeida, je za Rogličem zaostal dodatnih 20 sekund in najbrž s tem tudi odpadel iz boja za skupno zmago.

Foto: Epa Primož Roglič

Že uvodni kilometer je postregel z nekaj napadi v ospredju, od glavnine pa sta se uspela oddaljiti Larry Warbasse (AG2R Citroën) in Veljko Stojnić (Corratec Selle Italia). Omenjena kolesarja sta lepo sodelovala in si privozila več kot 40 sekund naskoka.

Z napadom je poskusil še Laurenz Rex (Intermach-Circus-Wanty), ki pa se ni uspel oddaljiti od glavnine. Ta je v nadaljevanju topila zaostanek za obema vodilnima. Jumbo-Visma je medtem preprečila, da bi se večja skupina kolesarjev podala v lov za ubežnikoma. 

Warbasse in Stojnić sta bila ujeta 133 kilometrov do cilja, pridružilo se jima je še nekaj kolesarjev. Skupina ubežnikov, ki so imeli 24 sekund prednosti pred glavnino, je štela devet tekmovalcev, še pred prvim od dveh letečih ciljev pa se jim je pridružil Santiago Buitrago (Bahrain-McLaren). Vodilno deseterico sta dohitela še Michael Hepburn (Jayco AlUla) in Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), medtem ko je glavnina nekoliko popustila. 

Leteči cilj je prvi prečkal Stojnić pred Derekom Geejem (Israel Premier Tech) in Davidom Gabburom (Green Project Bardiani CSF Faizane). Iz glavnine je napadel  Ben Healy (EF Education EasyPost), tekmec Thibauta Pinota (Groupama FDJ), s katerim se potegujeta za naziv najboljšega hribolazca. Pinot je pokril njegov napad in nekoliko razpotegnil glavnino.

Ob začetku vzpona na Valparolo je zaostanek glavnine znašal šest minut, v nekaj kilometrih pa se je povsem približal osmim. Na čelu glavine so bili kolesarji Ineosa, za njimi UEA Emirates in Jumbo-Visma. Stojnič je medtem odpadel iz ubežniške skupine. V ospredju je bilo še naprej 14 ubežnikov, prednost pred skupino z rožnato majico pa je 74 kilometrov pred znašala slabih osem minut.

Fizično izredno zahteven vzpon na Passo Giau je bil dolg skoraj deset kilometrov, kolesarji pa so premagali kar 922 višinskih metrov s povprečnim naklonom 9,3 % (maskimalen 14 %). Ubežniška skupina se je razredčila, enako velja za glavnino, ki je sicer pridobila nekaj časa v primerjavi z vodilnimi. Na čelu glavnine so bili ves čas kolesarji Ineosa, člani UAE Emirates in Jumbo-Visme se niso izpostavljali.

V ubežniški skupini je ostalo samo še pet kolesarjev, najbolj dejaven pa je bil Carlos Verona (Movistar). Pred glavnino so bežali še Magnus Cort Nielsen (EF Education EasyPost), Derek Gee (Israel PremierTech) in Michael Hepburn (Jayco AlUla). Gee, ki se je prvi povzpel že na Valparolo, je osvojil še prelaz Giau, ki predstavlja drugo najvišjo točko letošnje dirke.

Na spustu proti Cortini, kjer je še pred prihodom vodilnih padlo nekaj dežnih kapelj, je bilo v ospredju sedem kolesarjev. Zaostanek zasledovalne skupine je znašal 40 sekund, glavnine pa približno sedem minut.

Roglič je pred začetkom klanca na Passo Tre Croci  (7,9 km/7,2 %) zamenjal kolo in hitro spet ujel priključek s kolesarji Ineosa. Tekmovalce je med vzponom presenetil naliv.

Na vzponu je najprej omagal Michel Hessmann, kmalu za njim pa še Koen Bouwman. Tako Roglič kot Geraint Thomas sta imela ob sebi po dva pomočnika. Vrh so najprej dosegli Derek GeeSantiago Buitrago, Michael Hepburn in Magnus Cort, katerim se je pridružilo še šest kolesarjev. V vodstvo se je odpeljal Gee.

Popustil je tudi Rohan Dennis, Rogliču je tako ostal samo še Sepp Kuss. Zaostanek za ubežniki je znašal tri in pol minute.

Foto: Profimedia Primož Roglič in Geraint Thomas Buitrago je pogumno sledil vodilnemu Geeju in se kmalu tudi odpeljal mimo njega, favoritom pa se je pridružil tudi Joao Almeida. Glavnino je tvorilo 12 kolesarjev. Zaključni kilometri so terjali še eno žrtev, odpadel je Laurens De Plus, tako da je imel tudi vodilni Thomas ob sebi samo še enega pomočnika.

Roglič je napadel dober kilometer pred ciljem, vendar je Thomas uspešno odgovoril. Toda drama se je s tem šele začela. Valižan je kakšnih 500 metrov pred ciljem močno pritisnil na plin in se oddaljli od glavnega tekmeca za rožnato majico.

Kazalo je že, da bo Thomas še povečal prednost v skupnem seštevku in da je Roglič premagan, nato pa je Kisovčan iz sebe uspel iztisniti še zadnje atome moči ter si izboril četrto mesto. Razlika med njima je na koncu znašala tri sekunde v korist Slovenca.

Foto: Profimedia Roglič Thomas

* Izidi, 19. etapa (Longarone -Tre Cime di Lavaredo, 183km):
 1. Santiago Buitrago (Kol/Bahraiv Victorious)    5:28:07
 2. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech)            + 0:51
 3. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)          1:46
 4. Primož Roglič (Sl/Jumbo-Visma)                isti čas
 5. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)            1:49
 6. Joau Almeida /Por(UAE Emirates)                  2:09
 7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Vicorious)
 8. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)        isti čas
 9. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                 2:16
10. Einer Rubio (Kol/Movistar)                       2:26

- skupno:
 1. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)        81:55:47
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               +  0:26
 3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates)                  0:59
 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)          4:11
 5. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AIUla)                   4:53
 6. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                 5:10
 7  Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)           5:13
 8. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)               5:54
 9. Andreas Leknessund (Nor/DSM)                     6:08
10. Laurens de Plus (Bel/Ineos Grenadiers)           7:30

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:58 26. Maj 2023.

    ... rogla "the king" of road ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.