Roglič še enkrat v boj za vrh na tritedenski dirki

Foto: Epa primož roglič
Primož Roglič je napovedal nastop na dirki po Španiji.
Oglej si celoten članek

Lanska dirka po Franciji bo vsaj še za eno leto zapisana v zgodovino slovenskega kolesarstva kot najuspešnejša do zdaj. Primož Roglič jo je končal na četrtem mestu. Letos ga na Touru ne bo. Po majski dirki po Italiji, ki jo je končal na tretjem mestu, si je vzel premor, počasi bo začel priprave na dirko po Španiji, kjer napoveduje boj za vrh.

Roglič je lanskemu skupnemu četrtemu mestu dodal še zmago v kraljevski etapi. S tem je popravil do takrat najboljši slovenski dosežek v končnem seštevku Tadeja Valjavca in Janija Brajkoviča, ki sta bila deveta.

Zasavec si je za letošnji cilj zadal boj za zmago na Giru d'Italii. Na samem vrhu sicer ni končal, a je v Veroni vseeno znova pisal zgodovino. Italijansko pentljo je kot prvi Slovenec končal na zmagovalnem odru. Tako ima dve najboljši slovenski uvrstitvi na dveh od treh tritedenskih dirk.

Meteorski vzpon Takšna je nagrada za mladega Slovenca že po pol leta

Po napornih treh tednih je zaradi hude izčrpanosti skupaj z ekipo Jumbo-Visma sprejel odločitev, da ga na Touru ne bo. Vzel si je premor, vmes postal oče, zdaj pa se vrača v trenažni in tekmovalni ritem. Na nedeljskem državnem prvenstvu v Radovljici je napovedal, da je njegov naslednji cilj Vuelta, ki se bo začela 24. avgusta in končala 15. septembra. Tudi tam bo lovil najvišja mesta v skupnem seštevku.

Foto: Profimedia Primož Roglič

Slovenske barve bosta na letošnjem Touru branila Matej Mohorič in Jan Tratnik, ki se za najvišja mesta v skupnem seštevku zagotovo ne bosta borila. Tako četrto mesto in najboljša slovenska uvrstitev na francoski dirki vsaj še za eno leto ostaja v lasti Rogliča. Bržčas bo slovenski kolesarski as prihodnje leto napadal zmago na Touru, vsaj tako so napovedali v njegovi ekipi. Morda pa Roglič še letos postavi nov mejnik in na Vuelti popravi do zdaj najboljšo slovensko uvrstitev, 18. mesto Valjavca iz leta 2002.

Na dirki po Španiji bo bržčas med vsemi tremi "grand touri" dirkalo največ Slovencev. Na Giru so bili trije (Primož Roglič, Jan Polanc, Grega Bole), na Touru bosta dva (Mohorič, Tratnik), na Vuelti pa najverjetneje štirje. Roglič, Domen Novak in Luka Mezgec jo imajo v načrtu, Pogačar o nastopu z ekipo razmišlja, morda pa se jim pridruži še kdo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.