Roglič tik pred ciljem ubežal katastrofi

Foto: Epa
Foto: Epa
Na dirki po Španiji je prišlo do spremembe na vrhu skupnega seštevka.
Oglej si celoten članek

Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Fenix) je zmagovalec sprinta pete etape kolesarske dirke po Španiji od Tarancóna do Albaceteja. Novi vodilni je Francoz Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) na drugem mestu zaostaja za pet sekund.

Nova pogodba Plače razkrite: Pogačar zasluži največ na svetu!

Estonec Rein Taaramäe, ki je v torek oblekel majico vodilnega, se je že drugi dan zaporedoma znašel na tleh in izgubil vodstvo. Po množičnem padcu 11,6 km pred ciljem je Estonec namreč izgubil stik z vodilnimi, ki so tako blizu cilja že pripravljali položaj za sprint, in kljub pomoči sotekmovalcev Estonec ni mogel najti priključka k vodilnim. Srečnejši je bil Roglič, ki je taktično vozil v ospredju in se izognil padcu, kar je uspelo tudi Elissondeju. Med favoriti je padel Francoz Romain Bardet, ki je kljub poškodbam prišel v cilj, a za Rogličem in vodilnimi zaostal več kot 12 minut.

Veliki zmagovalec pa je Philipsen, ki je dobil že drugo etapo, v ciljnem sprintu pa je bil po 184 kilometrih močnejši od Fabia Jakobsna (Deceuninck) in Alberta Daineseja (DSM). Jakobsen se je z zmago na veliko sceno vrnil v torek, potem ko je dosegel prvo zmago po lanski hudi nesreči na dirki po Poljski, ko je bil dva dni v umetni komi.

Majico najboljšega sprinterja je spet moral predati Philipsenu, ki končno doživlja svoje trenutek, saj je denimo na dirki po Franciji kar šestkrat stopil na zmagovalni oder, ostal pa brez etapne zmage. "Zmaga je še toliko lepša, če pogledam današnjih zadnjih pet kilometrov, ko smo skupaj s celo ekipo pripravljali sprint. Tega sploh ne znam opisati," je po etapi povedal 26-letni zmagovalec.

Pred tem so etapo zaznamovali Pelayo Sánchez (Burgos-BH), Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabier Mikel Azparren (EUskaltel-Euskadi), ki so se že kmalu po startu pognali v beg. Najdlje je zdržal Lazkano, ki je bežal skoraj 170 km, preden ga je glavnina ujela. Pred tem so imeli ubežniki že sedem minut naskoka.

Zelo dobro se je v peti etapi držal tudi Jan Polanc (UAE), ki je osvojil 13. mesto, skupno pa je 15. Z vodilnimi je na 31. mestu v cilj prišel tudi Luka Mezgec (BikeExchange), Roglič je bil v današnji etapi 43., manj sreče pa je imel Jan Tratnik (Bahrajn Merida), ki je zaostal 4:33 minute in osvojil 146. mesto. Mezgec je v skupnem seštevku 105., Tratnik pa 156.

V četrtek kolesarje čaka 158,3 kilometra dolga etapa od Requene do kraja Alto de la Montana de Cullera. Že samo ime pove, da gre za gorski cilj. Tik pred koncem kolesarje čaka kratek, a zelo strm vzpon.

La Vuelta, 5. etapa:

1. Jasper Philipsen (Bel/ALP)      4:24:41
2. Fabio Jakobsen (Niz/DEC)
3. Alberto Dainese (Ita/DSM)
4. Sebastian Molano (Kol/UAE)
5. Piet Allegaert (Bel/COF)
6. Jon Aberasturi (Špa/CJR)
7. Jordi Meeus (Bel/BOR)
8. Riccardo Minali (Ita/INT)
9. Reinardt Janse Van Rensburg (JAR/QHU)
10. Arnaud Demare (Fra/GFJ)
...
13. Jan Polanc (Slo/UAE)
31. Luka Mezgec (Slo/BIK)
43. Primož Roglič (Slo/JUM)   vsi v času zmagovalca
146. Jan Tratnik (Slo/BAH)           + 4:33
...

Skupni seštevek dirke:

1. Kenny Elissonde (Fra/Trek)    17:33:57
2. Primož Roglič (Slo/JUM)       +   0:05
3. Lilian Calmejane (Fra/AG2)        0:10
4. Enric Mas (Špa/MOV)               0:20
5. Miguel Ángel López (Kol/MOV)      0:26
6. Alejandro Valverde (Špa/MOV)      0:32
7. Giulio Ciccone (Ita/TRE)          0:32
8. Egan Bernal (Kol/INE)             0:32
9. Mikel Landa (Špa/BAH)             0:44
10. Gino Mäder (Švi/BAH)              0:45
...
15. Jan Polanc (Slo/UAE)              1:14
105. Luka Mezgec (Slo/BIK)            14:31
156. Jan Tratnik (Slo/BAH)            22:05
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.