Roglič strl srce nesrečnemu ubežniku

Foto: Epa
Foto: Epa
Primož Roglič je dobil tudi kraljevsko etapo dirke Pariz-Nica in je tik pred skupno zmago.
Oglej si celoten članek

Zaradi težav s koronavirusom v sami Nici so bili organizatorji slovite tedenske etapne dirke Pariz-Nica prisiljeni spremeniti trasi zadnjih dveh etap. A tudi to ni zmedlo slovenskega asa Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki je še s tretjo etapno zmago znova dokazal, kdo je najboljši kolesar te dirke.

Kraljevska etapa je bila tako skrajšana na vsega 120 kilometrov, a so morali na tej kratki razdalji kolesarji prečkati najprej tri zahtevne vzpone druge kategorije, medtem ko se je preizkušnja zaključila s 16,3 kilometre dolgim vzponom prve kategorije s povprečnim naklonom 6,3 % do smučarskega središča La Colmiane.

Za najmočnejšega se je izkazal Roglič, ki je tik pred ciljno črto prehitel še edinega preostalega ubežnika, mladega Švicarja Gina Mäderja (Bahrain Victorius), ter z novo zmago praktično potrdil tudi zmago v skupnem seštevku.

Po najtežji etapi letošnje dirke je namreč že skorajda jasno, da bo ob Roglič ob svoji prvi udeležbi na tej sloviti dirki proti soncu že takoj tudi dobil skupni seštevek. Nemec Maximilan Schachmann (Bora Hansgrohe), ki je današnjo etapo končal na tretjem mestu s petimi sekundami zaostanka, zaostaja že za 52 sekund, medtem ko ima Aleksander Vlasov na tretjem mestu že zaostanek minute in 11 sekund. V nedeljo bo na vrsti le še zadnja etapa od Le Plan-Du-Vara do Levensa (92,7 km).

Sama etapa se je sicer začela zelo razburljivo, saj se je po samem startu v ospredje izstrelila skupina 13 kolesarjev, med katerimi so bila tudi nekatera največja imena dirke. Med ubežniki je bil med drugimi tudi Mattia Cattaneo, ki je v skupnem seštevku za Rogličem zaostajal vsega dve minuti in sekundo.

V Jumbo-Vismi in ekipi Bore Hansgrohe, za katere vozi drugouvščeni iz skupnega seštevka Maximilan Schachmann, so prepoznali nevarnost, tako da ubežnikom nikoli niso dovolili prednosti večje od treh minut. Cattaneo je sicer navidezno že prevzel rumeno majico, a so Nizozemci dobro zavedali, da lahko brez težav nadoknadijo zaostanek na zahtevnem poslednjem vzponu.

Glavno vlogo na prvih treh vzponih je medtem pripadla Anthonyju Perezu, ki je kot prvi prečkal vse klance druge kategorije in si tako že zagotovil skupno zmago v razvrstitvi za najboljšega hribolazca.

V ospredju glavnine pa sta Bora in Jumbo-Visma še naprej narekovali peklenski tempo, tako da so ubežniki napadli poslednji klanec le še z minuto prednosti.

Trinajsterica v ospredju se je hitro začela redčiti, kmalu pa so v ospredju ostali le še najmočnejši trije, Neilson Powless, Kenny Elissonde in Gino Mäder.

Prav slednji pa se je izkazal za prepričljivo najmočnejšega, a se je znašel v težavah, ko sta v samem zaključku etape prevzela narekovanje tempa Rogličeva najmočnejša aduta, Steven Kruijswijk in George Bennett.

Ko pa je že izgledalo, da bo Mäderju morda vendarle uspelo, je na sceno stopil Roglič, ki je kilometer in pol pred ciljem prevzel narekovanje tempa, nato kilometer pred ciljem prvič napadel ter dokončno strl srce Mäderju z drugim napadom približno 300 metrov pred ciljem, s katerim je tik pred črto ujel nesrečnega ubežnika ter mu pred nosom speljal zmago.

Roglič je tako dosegel svojo jubilejno 50. zmago v karieri. Obenem je postal prvi kolesar po Švicarju Tonyju Romingerju leta 1991, ki je na prestižni dirki proti soncu osvojil tri etapne zmage.

"Res je bila zahtevna etapa, že od začetka. Je bila pa kratka in sladka. Bilo je tesno, a na srečo mi je uspelo ciljno črto prečkati pred Mäderjem," je dejal 31-letnik, ki se nikakor ne more naveličati zmag. "Zakaj pa ne, če moštvo tako dobro deluje. Na koncu se je pokazala možnost in moral sem poskusiti," je še dejal Roglič.

Skupne zmage si še ni vpisal. Zadnjih nekaj manj kot 100 kilometrov bo zelo razgibanih, pazljivost pa nikoli ni odveč, dodaja prvi kolesar mednarodne lestvice. "Ni res, ne razmišljam še o skupni zmagi. Moram misliti na dirkanje, jutri je pred nami nov, sicer kratek izziv. Zagotovo bo to pomemben in zahteven dan. Moramo biti osredotočeni in kot moštvo opraviti nalogo."

Tudi tokrat ni pozabil na moštvo, ki je opravilo večji del posla. Sam je le postavil piko na i. "Vsi fantje so od samega začetka nadzorovali dirko, kot pravzaprav vsak dan. Ni lahko, a na srečo smo vsi dobro pripravljeni. Zabavno je dirkati tukaj," je še v izjavi za organizatorja dejal vodilni kolesar Pariz - Nice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.