Rogličev sotekmovalec razkril, da se ne namerava takoj podrediti Primožu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Wout van Aert je razkril, da si najprej želi rumeno majico zase, preden bo začel voziti za Rogliča.
Oglej si celoten članek

Belgijski kolesarski zvezdnik Wout van Aert je na novinarski video konferenci pred začetkom Dirke po Franciji razkril, da ima v prvem delu dirke proste roke pri lovlenju etapnih zmag in rumene majice, preden se bo ekipa popolnoma skoncentrirala na Primoža Rogliča in njegov boj za skupno zmago.

Van Aert namreč velja za enega najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu, saj lahko zmaguje na sprintih, kronometrih ter sprintih na klanec, kakršnima bomo priča v Landerneauu in na Mur de Bretagni, kjer se zaključita prvi dve etapi dirke. Belgijec bo tako ob svojih dveh velikih rivalih iz spomladanskih klasik, Mathieu van der Poelu in Julianu Alaphilippu prvi favorit za etapno zmago in rumeno majico.

Van Aert se bo nato v naslednjih tednih sicer prelevil v enega njabolj ključnih Primoževih pomočnikov, a je navdušen nad dejstvom, da so mu v ekipi dovolili, da ima proste roke v prvih etapah dirke.

Foto: Profimedia Wout Van Aert in Primož Roglič

"Mislim, da je vsem jasno, da se bom prvi vikend dirke boril za etapne zmage in čim boljši rezultat. Obenem je tudi povsem jasno, da je glavni cilj ekipe na dirki čim boljša uvrstitev Primoža v skupnem seštevku. Nikoli ne bomo izpred oči izgubili našega glavnega cilja. Tu ne vidim nobenih težav, obenem pa bom še vedno imel proste roke v samem zaključku etap," je o svojem statusu na dirki spregovoril novo okronani belgijski državni prvak.

Van Aert bo prav na prvi etapi Toura oblekel svoj novi dres belgijskega državnega prvaka, katerega si je priboril v nedeljo, ko je v ciljnem sprintu premegal Edwarda Theunsa, potem ko jima je skupaj z Remcom Evenepoelom uspel ključni napad na dirki.

Foto: Profimedia Wout Van Aert in Primož Roglič

Van Aertov odličen nastop na državnem prvenstvu je zagotovo izjemno razveselil tudi Rogliča, saj nihče v ekipi ni imel pojma o Belgijčevi formi, saj je zaradi operacije slepiča moral pošteno skrčiti svoje priprave na Tour, obenem pa že dalj časa ni dirkal proti pravi konkurenci.

Nekdanji svetovni prvak v ciklokrosu tako sprva sploh ni imel nobenih pravih ambicij za prvi teden Dirke po Franciji, vse skupaj pa se je sprmenilo po nedeljski zmagi, ko si je povrnil tudi prepotrebno samozavest: "Ko sem pogledal številke, katere sem dosegal v nedeljo, sem ugotovil, da je šlo za najboljši sprint sezone."

Van Aert pa v prvem tednu Dirke po Franciji ne računa zgolj na posamezne etapne zmage, pač pa ima pred sabo drug velik cilj, rumeno majico vodilnega.

Zmagovalec prve etape bo namreč avtomatsko oblekel rumeno majico, obenem pa prvi trije dobijo tudi zelo pomembne bonusne sekunde. Naslednja etapa bi mu prav tako morala biti pisana na kožo, z odbitki bonusnih sekund pa bi že lahko imel dovolj veliko prednost, da bi vodstvo zadržal vsaj do ene najbolj ključnih etap Toura, kronometra iz pete etape.

Kot eden najboljših kronometristov na svetu pa bi si lahko prav na omenjeni vožnji na čas privozil dovolj veliko prednost, da bi rumeno majico zadržal celo do Alp.

Foto: Profimedia Wout Van Aert in Primož Roglič

"Na prvi etapi si avtomatsko želiš rumeno majico, saj jo dobiš, če zmagaš. Če pa si visoko v skupnem seštevku, so zagotovo sanje vsakega kolesarja, da prevzame in obleče rumeno majico. Mike Teunissen jo je lani nosil po prvi etapi in mi je razložil, kakšen občutek je to. Sem radoveden, še sam bi ga rad izkusil. Mislim, da sem vsaj do kronometra lahko zelo blizu, tako da bom še precej razmišljal o tem."

Van Aert in Jumbo-Visma se zagotovo zavedata, da se je včasih pametneje odreči kakšnim ciljem posameznika, kot je uspeh v prvih etapah dirke, ter se raje posvetiti glavnemu cilju, ki je zagotovo prva zmaga v skupnem seštevku za to nizozemsko ekipo. Toda pri Jumbo-Vismi so se očitno že posvetovali o strategiji ter tudi že sprejeli odločitev, da van Aertu pustijo proste roke, kljub temu da bi bil zagotovo najpomembnejši Rogličev pomočnik v zahrbtnih vetrovnih prvih etapah Toura.

Foto: Epa Wout Van Aert in Primož Roglič

"Vsi verjamemo v našega vodjo," je van Aert spregovoril o Rogličevi nepričakovani odločitvi, da se v zadnjih dveh mesecih pred glavnim ciljem sezone ne udeleži nobene dirke.

"Primož nam je že večkrat dokazal, da se lahko vrne iz treninga v najboljši možni formi. Zato se je odločil, da spremeni svoje priprave in ne dirka. Sicer v takšnem primeru vedno ostaja nek vprašaj, kako se boš odzval na občutke dirke, toda tako bo zagotovo popolnoma svež na začetku dirke in upam, da bo to velika prednost pred samim koncem dirke," je tiskovno konferenco zaključil van Aert,

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.