Rogličevi ekipi grozi huda kazen, tudi suspenz asa

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Čaka se poteza Mednarodne kolesarske zveze.
Oglej si celoten članek

Belgijski kolesarski šampion Wout van Aert je že plačal več kot pol milijona evrov odškodnine svojemu nekadanjemu moštvu, a se mu zdaj obeta še dodatna kazen, tudi suspenz. Odvetniki Nicka Nuyensa, nekdanjega uspešnega kolesarja in zdaj lastnika ekipe Sniper Cycling Team, namreč zahtevajo tudi ukrepanje Mednarodne kolezarske zveze (UCI).

Junija je belgijsko sodišče namreč odločilo, da je Van Aert leta 2018 pred prestopom k ekipi Jumbo-Visma neupravičeno prekinil pogodbo z Nuyensovim moštvom, ki se je takrat imenovalo Verandas Willems-Crelan. Belgijski kolesarski šampion je moral Nuyensu plačati 662.000 evrov.

Po tej odločitvi so odvetniki trikrat pisali UCI, a odgovora niso dobili. "Kot da ne obstajamo," je za Cyclingnews dejal odvetnik Rudi Desmet. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so na poizvedovanje omenjenega portala odgovorili, da 'še preučujejo zadnje dokumente' in 'da se bodo disciplinski postopki začeli, če bo iz dokumentacoje razvidno, da gre za kršitve UCI pravil'.

Leta 2018 so pri krovni kolesarski zvezi sicer izjavili, da kolesarju, kljub njegovemu trajajočemu sporu z nekdanjim moštvom, ne morejo preprečiti podpisa pogodbe z novo ekipo. So pa pri tem upozorili, da lahko uvedejo disciplinski postopek, če bo ugotovljeno, da je šlo za nepravilnosti.

Foto: Epa Wout van Aert

Po mnenju Desmeta je bilo to z junijsko odločitvijo sodišča izpolnjeno. Zdaj zahteva ukrepanje UCI proti van Aertu, Jumbo-Vismi in kolesarjevemu agentu Jefu Van den Boschu. "Po odločitvi sodišča smo vzpostavili stik z vsemi tremi, saj smo želeli, da bi prišlo do poravnave. Jumbo-Visma nas je zavrnila," pravi Desmet.

"V pogodbo z van Aertom so vstopili z zavedanjem, da je morda neupravičeno prekinil sodelovanje s prejšnjim moštvom, pripravljeni so bili tvegati. V dveh letih je sodišče odločilo, da je res šlo za kršitev pogodbe, tvegali so in zdaj morajo plačati odškodnino, ki je zapisana v UCI pravilih."

Nick Nuyens je v karieri zmagal tudi na dirki po Flandriji (2011). Prepoznaven je bil po tem, da se je tekmecu prilepil na hrbet in se iz zavetrja 'izstrelil' do zmage. Zato si je prislužil nadimek sniper.  

Po njih naj bi Jumbo-Visma plačala kazen v višini od 30 do 150 tisoč švicarskih frankov, hkrati pa bi morala Sniper Cyclingu še nakazati razliko za izplačilo plače za preostale mesece, ki bi jih moral van Aert oddelati za omenjeno moštvo pod prejšnjo pogodbo.

Desmet pravi, da kolesar ni več tarča: "Glede na pravila in časovnico, je suspenz možna sankcija, a to je odločitev, ki jo sprejme UCI. Kolesar je že plača svoj del odškodnine, to bi lahko pri zvezi upoštevali. Naš cilj ni suspenz van Aerta. Po našem mnenju je on že plačal svoj del, a tega niso storili v njegovi ekipi niti ni tega storil njegov zastopnik. Za moštvo in agenta ni bilo posledic in to je nesprejemljivo."

Foto: Epa Wout van Aert

Desmet je prvo zahtevo na UCI sicer naslovil avgusta, pri tem trdi, da se je po odločitvi sodišča čakalo dva meseca, da ta zahtevek ne bi vplival na kolesarjeve cilje na Touru in olimpijskih igrah. Kasneje se je odvetnik na UCI obrnil še v oktobru, nazadnje pa pretekli teden: "Ni normalno, da se pri UCI niti ne odzovejo. Gre za pomembnega kolesarja, pomembno moštvo... Na drugi strani pa moj klient (Nuyens; op.p.) nima več tiste ekipe, ker so jo po van Aerovom odhodu zapustili pokrovitelji."

"To je zelo nevarno. Vsako drugo ekipo, ki ima v svojih vrstah dobrega kolesarja, je zdaj lahko strah. Kolesar lahko prekine pogodbo in nič se ne bo zgodilo. Ne vem, zakaj UCI ne ukrepa. Gre za sam poslovni model kolesarstva," je zaključil odvetnik.

Bitka na sodišču za Nuyensove odvetnike sicer še ni povsem dobljena, saj bo po pritožbi o primru odločalo še belgijsko vrhovno sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:12 18. November 2021.

    vse se začne in neha pri denarju.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.