Rojeva se nova NBA-zvezda

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Šele 20-letni mladenič Brandon Jennings (Bucks) je na zanj premierni tekmi končnice lige NBA proti Atlanti dosegel 34 točk in za las zaostal za novinskim rekordom Derricka Rosea, ki jih je lani Bostonu nasul 36.
Oglej si celoten članek

V rednem delu krstne NBA-sezone je Jennings, rojen v Comptonu (Kalifornija), začel prav na vseh 82 tekmah, njegovo povprečje pa se je ob 37-odstotnem metu ustavilo pri 15,5 točkah in  5,7 podajah.

Spoznajte Jenningsa v dodani fotogaleriji.

Jennings je predčasno zapustil kolidž in se podal na zaslužek v Evropo, kjer je lansko sezono igral za rimsko Lottomatico. Strokovnjaki so opozarjali, da je fant bolj kot za evropsko košarko primeren za ligo NBA, a po njegovi skrbno načrtovani evropski izkušnji – v italijanski prvi ligi je na 27 tekmah povprečno dosegal 5,5 točke in 2,2 podaji – nihče ni pričakoval, da bo takoj zablestel v polnem sijaju.  Vendar je 20-letnemu fantu že v krstni sezoni uspelo to, česar si je najverjetneje le želel v najlepših sanjah. S svojo hitrostjo, prodornostjo in dobrim pregledom nad igro je v ligi NBA očaral tudi košarkarske navdušence, ki ga že primerjajo z legendarnim Nateom Archibaldom. Kako tudi ne? Archibald (prav tako levičar) je kot ''rookie'' dosegal slabih 16 točk in dobrih pet podaj (njegov odstotek meta: 41 %) na tekmo. Opazite podobnost?

Jeninngs in rekordi
Jennings, deseti izbor na draftu 2009, je najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki mu je uspelo preseči mejo 50 točk (14 novembra jih je proti Golden Stateu dosegel 55). Poleg tega je tudi na drugem mestu v zgodovini po doseženih metih iz igre v eni četrtini (12 jih je zadel prav tako na že zgoraj omenjenem dvoboju z GSW) – rekord drži David Thompson, ki mu je v eni četrtini uspelo 13-krat zadeti iz igre.

Že na debiju v ligi NBA je bil le milimeter oddaljen od izenačenja rekorda trojnega dvojčka na prvi tekmi enega in edinega, ki mu je to uspelo, Oscarja Robertsona. Jennings je na dvoboju s Philadelphio dosegel 17 točk, devet skokov in prav toliko podaj.

Nekdanji član rimske Lottomatice je bil blizu rekorda tudi v noči iz sobote na nedeljo, ko je na prvi tekmi končnice v karieri v dresu Milwaukeeja z odlično igro v tretji četrtini dosegel kar 34 točk. Približal se je rekordnim 36 točkam Derricka Rosea (Chicago), a je v zadnji četrtini vidno utrujen v statistiko vpisal zgolj dve točki.

Foto: Žurnal24 Jennings tudi v Tivoliju
Še v lanski sezoni je sedanji košarkar Milwaukeeja igral tudi v ljubljanski hali Tivoli. 6. novembra 2008 (takrat je Olimpijo vodil še Aleksandar Đikić) je na evroligaški tekmi tretjega kola v Tivoliju Olimpiji nasul 14 točk, dober mesec kasneje pa se je v Rimu na obračunu sedmega kola (Jurij Zdovc) ustavil pri številki 8.

A tekma v Ljubljani ni vse, kar ga veže na Slovenijo. Njegova soigralca v do sedaj edini evropski sezoni sta bila tudi (nekdanja?) slovenska reprezentanta Primož Brezec in Sani Bečirovič. Prvi mu pri Bucks družbo dela še danes.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.