Ronaldo z eno nogo že v Zürichu: odločil gol Pepeja

Foto: EPA Pepe Casilla Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Pepe Marcelo Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Pepe Marcelo Alonso Modrić Ramos Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstv Foto: Reuters Ronaldo Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Ronaldo Stuani Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Ronaldo Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Modrić Bale Stuani Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Bale Sanchez Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Cordoba Di Maria Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Raul Rodriguez Benzema Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Ramos Cordoba Espanyol Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Messi Filipe Luis Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Neymar Juanfran Torres Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Koke Xavi Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Messi Tiago Koke Godin Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Costa Pedro Mascherano Busquets Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prve Foto: EPA Simeone Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Koke Fabregas Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Iniesta Filipe Luis Tiago Koke Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prven Foto: EPA Iniesta Juanfran Torres Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Diego Costa Pique Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Gabi Fabregas Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Diego Costa Pique Mascherano Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenst Foto: Reuters Pedro Juanfran Torres Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Tata Martino Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: Reuters Alba Diego Costa Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo transparent Foto: Reuters Martino Simeone Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: Reuters Messi Roberto Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo Foto: EPA Messi Neymar Roberto Ronaldo Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenst Foto: EPA Messi Neymar Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo
Jesenski naslov je v španski ligi po derbiju brez golov pri Atlético Madridu pripadel Barceloni (0:0). Madridski Real izkoristil "status quo" na vrhu in se približal z minimalno zmago pri Espanyolu (1:0).
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je Barcelona izgubila redek par točk na derbiju v prestolnici, je Real Madrid krenil v nasprotno smer in pri svojem "bratskem" klubu Espanyolu iskal težko pričakovano točkovno približanje vodilnim Kataloncem in mestnemu rivalu Atléticu.

Trener Carlo Ancelotti je od prve minute priložnost po "aferi jajca" ponudil tudi Ángelu di Maríi, v prvo postavo pa se je vrnil tudi Gareth Bale, medtem ko je Xabi Alonso po težavah z bobničem prav tako poveljeval sredini igrišča.

Ronaldo zapravil prvo veliko priložnost

Domači so začeli pogumno in Christian Stuani se je dvakrat znašel v lepi priložnosti za zadetek, a ne teko lepi kot Cristiano Ronaldo. Portugalec, ki ga jutri čaka težko pričakovana podelitev zlate žoge, je po nesebični podaji Karima Benzemaja s strani pred vrati povsem zgrešil žogo in v 18. minuti zapravil priložnost tekme. Benzema sam je bil blizu nekaj minut prej, ko je z izvrstnim volejem z levico le malce zgrešil prvo vratnico belo-modrih.

Z močnim strelom od daleč je vratarja Kika Casillo že v enem naslednjih napadov resno preizkusil tudi Di María, medtem ko je vzhajajoči zvezdnik Espanyola Jhon Córdoba dodobra premešal obrambo gostov, a nato divje streljal mimo gola Diega Lópeza.

Vsi pozabili na Pepeja

Ronaldo bi se kmalu odkupil z "bombo" v 32. minuti, ki je po nerodnem posredovanju Casille le po zaslugi velike sreče zletela čez gol. Real je po obdobju nevarnih protinapadov domačih povsem zagospodaril na zelenici. Prav prek protinapada bi na drugi strani praktično moral zadeti Di María, ki pa je v situaciji štirih proti dvem v 42. minuti po podaji Luke Modrića neuspešno iskal Benzemaja.

Kriminalno branjenje Espanyola je nato kmalu po začetku drugega polčasa pripravilo vse potrebno za vodilni gol belega baleta. Po kotu izvrstnega Modrića je namreč povsem sam ostal Pepe, ki z glavo v 55. minuti ni grešil. Vsega bi lahko bilo konec v 66. minuti, ko je Ronaldo brezhibno sprejel dolgo diagonalo, nato pa v padcu streljal mimo daljše vratnice.

Tako nezbran pa že dolgo ne

Po veliki napaki domače obrambe je Ronaldo v 82. minuti prišel povsem sam pred domača vrata, kjer ga je s fantastičnim posredovanjem znova ustavil Casilla. Tudi takrat, ko je bil Casilla že premagan, v 90. minuti je namreč ubranil poskus Benzemaja in žoga je padla na nogo Cristianu, Portugalec pa je povsem nezbrano poslal žogo mimo praktično praznega gola.

Povsem v zadnjem napadu Espanyola v tretji minuti sodnikovega dodatka je bilo vroče pred vrati Lópeza, a Córdoba zanimivo sploh ni skočil na visoko žogo, ki jo je na drugo vratnico vrnil eden od njegovih soigralcev.

Foto: EPA Messi Tiago Koke Godin Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo

Se vidimo v naslednji bitki: Atléti ustavili Barço

Že davno razprodani stadion Vicente Calderón je bil blizu eksploziji že po petih minutah igre, ko je znova čvrsto postavljeni Atlético Madrid močno zapretil Barceloni. Vezist Arda Turan se je po seriji napak pri organizaciji igre Kataloncev po krilu sprehodil vse do gola, kjer je njegovo podajo v sredino bolj srečno kot spretno čez lastna vrata poslal Gerard Piqué.

O kakšni večji posesti gostov za razliko od pričakovanj pred tekmo ni bilo ne duha ne sluha. Barça, ki je tekmo začela brez prvih zvezdnikov Lionela Messija in Neymarja, je vsaj približno ravnotežje vzpostavila šele po desetih minutah, a ji je tudi v nadaljevanju velike težave povzročala "vojaška" disciplina rdeče-belih.

Costa blizu prvemu golu Barçi

Prvi strel je Barcelona proti golu uspela sprožiti v 18. minuti, ko je po lepi akciji sebično s šibkim strelom po tleh zaključil Pedro Rodríguez, a je bilo to le blažje ogrevanje izvrstnega domačega vratarja Thibauta Courtoisa. Alarm se je v vrstah Kataloncev prižgal po slabih 25 minutah, ko je v bolečinah obležal Andrés Iniesta, a kljub ogrevanju Neymarja nadaljeval z igro.

Le Piquéjevo posredovanje v zadnjem trenutku je v 27. minuti po dolgi žogi rešilo Barcelono, ko je španski reprezentant ustavil svojega bodočega soigralca Diega Costo, ki je iskal svoj prvi gol proti Kataloncem. Na centimetre se mu je Brazilec približal po kotu že v naslednji minuti, ko je na drugi vratnici pričakal podaljšano žogo, pred praktično praznimi vrati pa ga je v padcu ustavil Javier Mascherano.

Katalonci začeli dirigirati tekmi

Praktično iz ničesar je nato prišla najveja priložnost gostov, ko je po kratki kombinaciji iz kota Iniesta v sredino poslal slastno žogo, ki jo je Pedro z glavo preusmeril visoko preko gola. Veliko težav je imel povsem nepričakovano Courtois tudi s strelom Piquéja od daleč v 35. minuti, ko je okroglo usnje odbil predse, z izbijanjem pa ga je rešil João Miranda.

To je bilo obdobje tekme, ko je bil Atlético najbolj nemočen in se povsem posvetil branjenju, gostje pa kljub nekaj lepim kombinacijam do kakšne "smrtne" priložnosti niso prišli. Še preden bi se vzdušje na Calderónu po nekaj (ne)dosojenih prekrških sodnika Mateua Lahoza nevarno razplamtelo, je najljubši sodnik Joséja Mourinha iz njegove triletne vladavine v Madridu odpiskal konec polčasa.

Foto: Reuters Messi Roberto Atletico Madrid Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo

Konec šale: Messi v igro

Gostujoči trener Gerardo Martino ni čakal in že od prve minute drugega polčasa v igro poslal Messija, ki je zamenjal Iniesto, čigar krhko telo ni zdržalo nekaj silovitih naletov domačih hrustov. Argentinec je že v enem prvih napadov (pomaknil se je bolj na bok kot v sredino) izvrstno prodrl do črte golavta, kjer je nato močno trčil s Costo in se zaskrbljujoče takoj prijel za koleno.

Fantastično je vodilni zadetek Atlética v 52. minuti s prvim resnejšim posredovanjem tekme rešil Víctor Valdés, a je bil urugvajski branilec Diego Godín nekaj metrov pred vrati v vsakem primeru v prepovedanem položaju. Vroče je bilo tudi sedem minut kasneje, ko je eden igralcev tekme Arda potegnil v protinapad in zaposlil Costo, čigar strel je zletel mimo daljše vratnice Valdésa.

Neymar dobil dobrih 20 minut

To je bilo najboljše obdobje Atléticove igre in večino obračuna praktično nevidni stari znanec Kataloncev David Villa bi moral veliko bolje odreagirati po tem, ko je uspel v kazenskem prostoru ukrasti žogo, nato pa neuspešno iskal proste soigralce v sredini. Po dolgem čakanju ob robu igrišča, tekma je bila znova prekinjena zaradi hudega trka Mascherana in Arde, je v 67. minuti namesto nemočnega Alexisa Sáncheza vstopil še Neymar.

Ena redkih akcij, ki je uspela gostom, se je v 69. minuti po podaji Jordija Albe končala s slabim strelom Messija z glavo. Vseeno so Katalonci vedno bolj stiskali domače moštvo in iskali dobro skrito pot do zmagovitega gola. V 77. minuti je prvič menjal tudi Diego Simeone, ki je namesto Ville v igro poslal dežurnega džokerja Raúla Garcío.

Arda in Messi blizu zmagovitemu golu

Prav García je bil med skakalci po pravem "glavometu" v 79. minuti, ki je pripravil izvrstno priložnost Ardi, a Turek v padcu ni uspel nevarneje ogroziti Valdésa, ki je njegov poskus ustavil z rutinskim posredovanjem. Veliko več dela je imel že dve minuti kasneje Courtois, ko je po izbijanju njegova obramba pozabila na Messija, Argentinec pa ga je preizkusil s strelom proti mali mrežici, a je bil Belgijec na mestu.

Atléticova obramba je v zadnjem hipu uspela pred strelom ustaviti še Cesca Fàbregasa in tekma se je bližala infarktnemu sodnikovemu podaljšku. Tam se je zmagi še najbolj približala Blaugrana, a je po izvrstnem prodoru Neymarja in dvojni podaji z rezervistom Sergiem Robertom razčistila domača zadnja vrsta, Daniel Alves pa je čez nekaj sekund preveč okleval na drugi vratnici.

Brez zmagovalca se je tako končala še tretja tekma teh nasprotnikov v novi sezoni, pred katero sta se pomerila že v superpokalu (1:1 na Calderónu in 0:0 na Camp Nouu). Costa ni uspel zabiti prvega gola Barceloni, ki je tudi trener Simeone še nikoli ni premagal. Po drugi strani je brez gola proti svojim "najbolj rednim stalnim strankam" ostal Messi, ki je ostal pri številki 20.

Španska liga, 19. kolo:

Granada : Valladolid 4:0 (2:0)
Murillo (12), Recio (22, 53), El Arabi (78)

Athletic Bilbao : Almería 6:1 (3:1)
Rico (7), Herrera (10), Laporte (30), Aduriz (52), Gómez (68, 87/11-m); Barbosa (34)

Celta Vigo : Valencia 2:1 (0:1)
Charles (49, 77); Parejo (23)

Atlético Madrid : Barcelona 0:0

Postavi

Atlético: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Luís; Gabi, Tiago (od 83. Rodríguez), Koke, Arda, Costa; Villa (od 77. García). Na klopi: Aranzubia; Insua, Alderweireld, Guilavogui, Sosa.

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Xavi, Iniesta (od 46. Messi); Pedro (od 82. Roberto), Sánchez (od 67. Neymar), Fàbregas. Na klopi: Pinto; Bartra, Adriano, Song.

Sodnik: Mateu Lahoz (Valencia).

Elche : Sevilla 1:1 (0:0)
Herrera (82); Carriço (89)

Getafe : Rayo Vallecano 0:1 (0:1)
Bueno (29)

Real Betis : Osasuna 1:2 (0:2)
Molina (80); Torres (2), Figueras (57/a.g.)
RK: Nono (38/Betis); Fernández (60/Osasuna)
Castro (Betis) je v 62. minuti
 zapravil enajstmetrovko.

Espanyol : Real Madrid 0:1 (0:0)
Pepe (55)

Levante : Málaga 1:0 (1:0)
Barral (19)

Villarreal : Real Sociedad 5:1 (3:0)
Dos Santos (16, 33), Uche (27, 55), Gómez (58); Agirretxe (60)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:06 11. Januar 2014.

    Vsa čast Atleticu. Nisem si mislil, da bodo po pol sezone še vedno na vrhu. Saj so že kar nekaj …

  • 19:34 11. Januar 2014.

    idijot res ne moreš vrjet ta tata ge že preveč serje

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.