Rossi trdno v sedlu

Foto: Žurnal24 Valentinu Rossiju se je po zmagi v Brnu smejalo do ušes in še čez.
Valentino Rossi je po dirki za VN Češke še korak bliže k ubranitvi naslova svetovenga prvaka v razredu MotoGP. V najšibkejšem razredu se je Stefan Bradl s 13. mesta prebil na prvo.
Oglej si celoten članek
 

VN Češke, MotoGP

1. V. Rossi (ITA, Yamaha) 43:28,841
2. T. Elias (ŠPA, Ducati) +15,004
3. L. Capirossi (ITA, Suzuki) +21,689

Valentino Rossi (Fiat Yamaha) je z zmago na 12. dirki svetovnega motociklističnega prvenstva v Brnu naredil velik korak k osvojitvi letošnjega naslova svetovnega prvaka, saj je njegov najresnejši tekmec, branilec naslova Avstralec Casey Stoner (Ducati), po napaki odstopil. Boj za prvo mesto med Rossijem in Stonerjem je trajal le šest krogov. Toliko časa je namreč zdržal na stezi branilec naslova, ki si je sicer v deževnih sobotnih kvalifikacijah priboril najboljše startno izhodišče. Rossi je bil po startu za trenutek na tretjem mestu, nato pa se je prebil tik za Ducatijevega dirkača in se, potem ko je Avstralec naredil napako ter zdrsnil s steze, zlahka prebil v vodstvo. Stoner se je sicer ob pomoči varnostnikov ob progi pobral in nadaljeval, toda s poškodovanim motociklom se je privlekel le še pol kroga daleč in moral dokončno priznati premoč Rossiju.

Italijan je brez pravega tekmeca za zmago privozil do cilja in se veselil ne le nove zmage, temveč tudi povečanja vodstva v prvenstvu. Stoner je bil namreč pred to dirko edini resnejši tekmec v boju za naslov prvaka za sezono 2008, zdaj pa je razlika med njima še precej večja. Yamahin dirkač ima namreč že velikanskih 50 točk naskoka pred Stonerjem ter še 25 več pred Danijem Pedroso (Repsol Honda). Do stopničk v Brnu sta privozila še Španec Toni Elias (Ducati) in italijanski veteran Loris Capirossi (Suzuki). "Vedel sem, da bo težko. Imel sem nekaj več dela z Johnom Hopkinsom, a sem nato ujel Caseyja. Morda bi ga tudi ujel v medsebojnem boju. Če ne bi padel, bi bil najin boj zanesljivo tesen," je po dirki razmišljal Rossi.

Stefan Bradl je takole prvi prečkal ciljno črto v razredu do 125 ccm. © Reuters

 
 

VN Češke, 125 ccm

1. S, Bradl (NEM/Aprilia) 41:05,176
2. M. di Meglio (FRA/Derbi) +0,881
3. J. Olive (ŠPA/Derbi) +4,070

Stefan Bradl je poskrbel za presenečenje v najšibkejšem razredu, saj je zmagal, čeprav je začel šele s 13. startnega mesta. Bradl je obenem poskrbel za prvo zmago nemških dirkačev po dolgem času in svojo prvo po dveh uvrstitvah na stopničke v tej sezoni. Najnevarnejši tekmec je bil v zadnjih krogih vodilni v SP Mike di Meglio , ki pa je zaostajal preveč, da bi lahko še ujel in prehitel Nemca. Vseeno pa se je s šesto uvrstitvijo na stopničke le še utrdil v vodstvu SP.

 

VN Češke, 250 ccm

1. A. Debon (ŠPA/Aprilia) 41:08,168
2. A. Bautista (ŠPA/Aprilia) +0,280
3. M. Simoncelli (ITA/Gilera) +0,325

V četrtlitrskem razredu je Alex Debon z napadom v predzadnjem zavoju dobil dirko. Do takrat je vodil Marco Simoncelli, ki pa je na koncu padel celo na tretje mesto, saj se je mimo njega izmuznil še drugi Španec Alvaro Bautista . Simoncelliju je tako v uteho ostalo le skupno vodstvo v SP, kjer ima 180 točk, drugouvrščeni Mika Kallio pa je pri 164. Motociklistična sezona se bo s 13. dirko svetovnega prvenstva nadaljevala z veliko nagrado San Marina. Preizkušnja bo na sporedu 31. avgusta v Misanu .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.