Rossiju po trku vse, Marquezu nič

Foto: EPA
Foto: EPA
Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec tretje dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu.
Oglej si celoten članek

V elitnem razredu MotoGP je Valentino Rossi v argentinskem Termasu de Riu Hondu premagal rojaka Andreo Doviziosa (Ducati), tretji je bil Britanec Cal Crutchlow (Honda). Svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je po boju z Rossijem padel v predzadnjem krogu.

Če je Rossi z zmago na uvodu sezone v Katarju napovedal, da bo dogajanje leta 2015 nadvse zanimivo, je danes to le še potrdil. Italijanski veteran je skupaj z Marquezom poskrbel za razburljivo končnico, v kateri pa je sam pobral vse, medtem ko je Španec ostal na tleh.

A še nekaj krogov pred koncem ni kazalo, da bi lahko prišlo do tako zanimivega obračuna. Po začetnem izmenjavanju v vodstvu, ko sta bila na vrhu tudi Dovizioso in Aleix Espargaro, se je kmalu na pričakovano mesto prebil Marquez. Rossi je, kot že velikokrat, po slabših kvalifikacijah moral vse staviti na dirko in je zanesljivo prehiteval tekmece pred sabo.

Na koncu je bila vsa pozornost usmerjena v dvoboj na vrhu. Marquez je bil prvi, Rossi po prehitevanju Doviziosa sredi dirke drugi. Razlika pa se je manjšala iz kroga v krog in tri kroge pred koncem je bil Italijan že tik za Špancem. Ko mu je dihal za ovratnik, pa je svetovni prvak naredil napako pri zaviranju. Rossi je švignil mimo njega, Marquez je skušal takoj priti nazaj in dirkača sta se dotaknila, a je Rossi ostal spredaj. Španec je poskušal še enkrat, drugi napad pa se je končal slabo zanj, saj je zadel zadnje kolo Rossija in zdrsnil po tleh. Najprej je še skušal pobrati motocikel in nadaljevati, a je nato lahko le še besno udaril po motorju.

Rossi je medtem dokončal preostanek dirke brez težav in se veselil prigarane zmage po razburljivi dirki. "Žal mi je za to, kar se je zgodilo. Upam, da je Marc v redu. Dvakrat sva se dotaknila, žal mi je, da je padel. Dirka pa je bila super, vedel sem, da bo Marc popuščal, ker gume ne bodo zdržale, sam pa sem napadal. Kaj naj rečem, dve zmagi v sezoni, težko bi bilo še boljše. Zdaj se res lahko borimo za vrh," je takoj po dirki dejal nasmejani neuničljivi "doktor".

Drugo mesto je tako padlo v naročje Doviziosu, ki se Marquezovega darila ni branil. "Valentino je bil danes hitrejši, nikakor ga ne bi mogel ujeti. Sem pa zadovoljen, da sem prišel do drugega mesta. Hvala ekipi, res smo dobro naredili vse skupaj," je dejal Ducatijev dirkač, ki ima tako v sezoni že tri druga mesta.

Zanimiv pa je bil tudi boj za zadnjo stopničko, saj je namesto Andree Iannoneja, ki se je že videl na tretjem mestu, tja nato z drznim manevrom v zadnjem zavoju prišel Crutchlow.

Rossi šest točk pred Doviziosom

V SP je še vedno na vrhu Rossi, ki ima zdaj nekoliko več prednosti kot po dveh dirkah, a je še vedno vse precej zgoščeno. Italijan je pri 66 točkah, Dovizioso jih je za tri druga mesta zbral 60, Iannone je tretji s 40. Drugi Yamahin dirkač Jorge Lorenzo, ki je tudi danes ostal v senci Rossija in bil šele peti, je s 37 točkami četrti, Marquez pa je ostal pri 36 in je zdaj peti.

Francoz Johann Zarco je bil najhitrejši v razredu Moto2. Drugi je bil Španec Alex Rins, tretji pa Britanec Sam Lowes. Skupno je v vodstvu Zarco s 53 točkami. Britanec Danny Kent pa je bil zmagovalec v najšibkejšem razredu Moto3. V Argentini je drugo mesto osvojil Španec Efren Vazquez, tretji pa je bil njegov rojak Isaac Vinales. Skupno je po treh dirkah v vodstvu Kent s 66 točkami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:27 20. April 2015.

    BRAVO STARI

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.