Ruski atleti začasno izključeni z vseh tekmovanj

Foto: EPA
Foto: EPA
Po odkritjih nemške televizijske postaje ARD, ki je na temo dopinga posnela dokumentarec o sistematičnim goljufanju s prepovedanimi poživili in urinskimi ter krvnimi vzorci, se je Mednarodna atletska zveza odločila izključiti vse ruske atlete z vseh mednarodnih tekmovanj.
Oglej si celoten članek

Mednarodna atletska zveza (Iaaf) se je odločila za nedoločen čas izključiti vse ruske atlete z mednarodnih tekmovanj. Odločitev je sklenilo 24 članov sveta Iaaf na podlagi raziskav, ki jih je zveze odredila po odkritjih o o sistematičnim goljufanju s prepovedanimi poživili in urinskimi ter krvnimi vzorci, ki jih je objavila nemška televizijska postaja ARD v dokumentarcu.

"To je bila sramotna budnica in enotni smo, da goljufij na nobeni ravni ne toleriramo," je zapisal predsednik Sebastian Coe v sporočilu za javnost. Prepoved nastopanja za nedoločen čas je trenutno najvišja kazen, ki jo lahko izreče Iaaf. "Sicer smo izključili le Rusija. A protidopinški sistem ni le odpovedal tam, odpovedal je po celem svetu," je dodala Iaaf v sporočilu.

Rusija želi sodelovati pri preiskavi

"Situacija je za rusko reprezentanco izjemno žalostna. A prepričana sem, da se ne bo vseh športnikov trpalo v isti koš. Nedolžnim in neudeleženim atletom onemogočiti nastop na mednarodnih tekmovanjih Iaaf ali olimpijskih igrah v Riu de Janeiro prihodnje leto, bi bilo nepravično," je v izjavi za javnost povedala olimpijska prvakinja iz Londona in svetovna rekorderka ruska skakalka s palico Jelena Isinbajeva.

Ruski športni minister Vitali Mutko je medtem že zagotovil, da bo Rusija sodelovala z Iaaf pri preiskavi: "Pripravljeni smo javno in prostovoljno sprejeti dodatne ukrepe. Če je potrebno bomo spremenili sistem." 

Foto: EPA Jelena Isinbajeva

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.