S Kitajci ni šale: "Ljudje testirne kabine zapuščajo v solzah"

Foto: Epa
Foto: Epa
Kitajski organizatorji olimpijskih iger v Pekingu se držijo strogega režima za preprečevanje širjenja covida-19.
Oglej si celoten članek

Medtem ko številne evropske države postopoma rahljajo protikoronske ukrepe, pa so razmere na prizorišču olimpijskih iger, kjer beležijo porast dnevnih okužb s covidom-19, bolj podobne izrednemu stanju. 

Vsi udeleženci OI morajo ob prihodu na zadostiti strogim varnostnim predpisom za preprečevanje vdora okužbe v olimpijski mehurček. Že na letališču jih pričakajo od glave do pet zaščiteni predstavniki zdravstvenega osebja, ki prišleke vodijo skozi zapleten protokol vstopa v državo.  

V času bivanja na Kitajskem se bodo športniki, spremljevalci, novinarji in tudi delavci organizacijskega komiteja iger ter člani mednarodnih športnih zvez, ki sodelujejo pri projektu, morali na virus testirati dnevno.

Okuženi bodo morali v izolacijo, ki jo lahko zapustijo, če v razmaku najmanj 24 ur opravijo dva negativna testa PCR, po desetih dneh izolacije zadostuje en negativni test.

Foto: Epa

"Prihod na Kitajsko je bil nadrealističen"

Švicarski novinar Mathias Germann je za Blick strnil vtise ob prihodu v Peking, v zapisu pa je svojo olimpijsko izkušnjo označil za "nadrealistično". 

"Izgledajo kot Michellinovi možje. Pomagači, uradniki, vodiči, vratarji - vsi so odeti v zaščitna oblačila, ki prekrivajo celo telo. Ob prihodu na Kitajsko dobiš občutek, da si pravkar vstopil v nek drug svet. Medtem ko se v Švici bližamo koncu epidemije, je tukaj vse obarvano rdeče. Pa ne zato, ker bi bile številke pretirano visoke, kar je v času olimpijskih iger drugotnega pomena. Svet mora videti, da ima Kitajska stvari pod nadzorom," je zapisal Germann.

Foto: Epa

"Moje potovanje se je pravzaprav začelo 14 dni pred prihodom na Kitajsko. Vsak dan smo morali prek aplikacije podati oceno svojega zdravstvenega stanja. 'Koliko danes znaša vaša telesna tempratura?' sprašuje aplikacija. Vprašanje, koliko novinarjev si jo je dejansko izmerilo. Kar nekaj jih je imelo cela dva tedna temperaturo 36,5 stopinje. Nekaj pač moraš vpisati. Precepljeni morajo pred odhodom opraviti še dva PCR testa. S tem dobijo zeleno prepustnico, kar je največji možen dokaz, da nikogar ne ogrožajo."

"Če se vrnemo se nazaj na letališče v Pekingu. Michelinovi fantje in dekleta te na bodisi prijazen bodisi nesramen način usmerjajo na tvoji poti. Kontrola potnih listov poteka hitro, kot tudi prvo PCR testiranje (enkrat grlo, enkrat nos). 'Od začetka pandemije sem bil testiran 143-krat, a tale je bil najtežji'," novinarskega kolega Marcela W. Perrena citira Germann in dodaja, da so nekateri šokirani nad invazivnimi metodami testiranja. 

"Številni ljudje testirne kabine zapuščajo v solzah. Preden se bom lahko vrnil domov, me čaka vsaj še 21 testov. Negativni lahko ostanejo v hotelski sobi, pozitivni pa se morajo preseliti v izolacijski hotel. Korona mehurček pač ne sme počiti," je zaključil švicarski novinar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 16:42 2. Februar 2022.

    Sramota, da so Kitajski sploh dovolili OI, s takšnimi pogoji. Pač bi rajši OI prestavili v drugo leto na drugo …

  • 15:26 2. Februar 2022.

    Zanimivo da sem sedaj prvič slišal da se nekdo pritožuje nad protokolom. Kolikor spremljam objave posameznih športnikov so vsi sicer …

  • 15:06 2. Februar 2022.

    A tam tut se derete, človekove pravice in ustava, pa take oslarije, mislim , da se ne uoate hehehe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.