S Kovačem zavel veter sprememb: spet v Čatež?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Da po imenovanju za hrvaškega selektorja misli resno, je nekdanji reprezentant Niko Kovač znova potrdil v nedeljo, ko je razkril imena svojih novih sodelavcev.
Oglej si celoten članek

Niko Kovač je prvič v zgodovini hrvaške reprezentance, ki je prvo tekmo odigrala proti ekipi Združenih držav Amerike leta 1990, sestavil strokovni štab brez enega samega človeka, ki bi istočasno deloval tudi v enem od obeh največjih klubov, zagrebškem Dinamu ali splitskem Hajduku.

Pri športnem dnevniku Sportske novosti priznavajo, da gre morda zgolj za simbolično potezo, toda več kot očitno želi novi selektor pred odločilnima tekmama v dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu ločiti reprezentančno in klubsko stroko, ki sta se vedno znova prepletali v vrstah "kockastih".

Ostal le reški doktor

V novem štabu bodo s Kovačem sodelovali izključno zaposleni na Hrvaški nogometni zvezi (HNS) in osebe z ostalimi (lastnimi) zadolžitvami. Edini klubsko "omadeževani" je profesor Boris Nemec, ki sodeluje z Rijeko slovenskega trenerja Matjaža Keka, a zgolj kot zdravnik, h kateremu Rečani prihajajo na preglede v njegovo kliniko v Matuljih.

Nekdanji selektor mlade reprezentance, priložnost je dobil po odstavitvi nepriljubljenega Igorja Štimca, je še posebej učvrstil ravno zdravniški del A-reprezentance, s katerim bosta sodelovala specialista iz Nemčije, na katera Štimac ni računal.

Selektor ne prodaja igralcev

"Vsi vedo, da sem neodvisen, da na mene nihče ne more vplivati glede izbora igralcev. Ne morem zaupati nekomu, ki se izven igrišča ne obnaša profesionalno," je na svoji predstavitvi dejal Kovač in nakazal smernice, ki bodo očitno zaznamovale njegovo "nemško natančno" vodenje reprezentance, dodajajo Sportske. 

"Dejstvo, da na klopi Ognjenih premierno ne bo sedel nihče, ki istočasno dela v Dinamu ali Hajduku ali na kakšnem drugem hrvaškem klubskem naslovu, verjetno ni tako opazna, toda je zelo pomembna. Za dodatne kvalifikacije bo Kovač gotovo dobil mir in proste roke. Nato pa bo lahko, upajmo, nadaljeval na enak način. Ker posel selektorja A-reprezentance ni tam zato, da pomaga klubom pri prodaji igralcev, kar se je dogajalo v preteklosti," so po nekdanjemu selektorju za slovo še udarili hrvaški novinarski kolegi.

Povratek v Čatež?

Ti tudi poročajo, da želi Kovač z reprezentanti poiskati novo (staro) bazo za priprave. V igri naj bi bile spet Brežice in Čatež, dolga leta odskočna deska za največje uspehe "kockastih", s katerimi skuša Kovač očitno povsem pozabiti na vladavino Štimca, ki se je z njimi zbiral v zagrebškem hotelu As.

Kovač je v slogu slovenskega košarkarskega selektorja Božidarja Maljkovića tudi začel z osebnimi obiski reprezentantov, ki jih novembra pelje v boj dodatnih kvalifikacij proti Franciji, Islandiji, Švedski ali Romuniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.