Sanjsko: Henryjev debi z zadetkom

Foto: EPA arsenal leeds thierry henry Foto: EPA arsenal leeds thierry henry Foto: EPA arsenal leeds thierry henry Foto: EPA arsenal leeds thierry henry Foto: Reuters thierry henry arsenal gol debi Foto: EPA arsenal leeds fa pokal henry Foto: EPA arsenal leeds fa pokal henry Foto: EPA arsenal leeds fa pokal henry Foto: EPA arsenal leeds fa pokal beckham Foto: EPA Scholes Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Scholes Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Richards Rooney Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Rooney Carrick Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Rooney Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Kompany Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Foy Zabaleta Kolarov De Jong Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Mancini Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Ferguson Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Welbeck Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Welbeck Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Aguero Agüero Nani Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Mancini Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Pantilimon Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Welbeck Johnson Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Aguero Agüero Manchester City Manchester United Etihad pokal FA Foto: EPA Suarez tribuna Liverpool Oldham pokal FA angleški pokal Anfield Foto: EPA Kuqi Carragher Liverpool Oldham pokal FA angleški pokal Anfield Foto: EPA Gerrard Spearing Carragher Liverpool Oldham pokal FA angleški pokal Anfield Foto: EPA Kuyt Zander Diamond Liverpool Oldham pokal FA angleški pokal Anfield Foto: EPA Scapuzzi Carragher Spearing Liverpool Oldham pokal FA angleški pokal Anfield Foto: EPA Spearing Furman Liverpool Oldham pokal FA angleški pokal Anfield
Težko pričakovani obračun med Arsenalom in Leedsom v 3. kolu pokala FA so dobili topničarji. Thierry Henry je v 68. minuti vstopil v igro in za nameček še zadel, David Beckham pa tekmo pospremil v družbi sinov na tribuni. Manchester United je izločil mestnega tekmeca Manchester City (3:2).
Oglej si celoten članek

Edini ponedeljkov obračun je pomenil merjenje moči dveh velikanov, saj sta se v Londonu udarila Arsenal in Leeds United. Za domače topničarje je debitiral tudi povratnik Thierry Henry, ki je tri dni pred tekmo dobil dovoljenje za nekajmesečno posojo iz ameriških New York Red Bulls. V igro je vstopil v 68. minuti ob velikih ovacijah občinstva. Na enem od številnih transparentov je bilo zapisano Dobrodošel doma, Henry. Kaj bi si lahko želel lepšega? Deset minut po vstopu je sijajno izrabil podajo Alexa Songa in z nizkim diagonalnim strelom z leve strani v svojem slogu dosegel edini gol na tekmi ter svojega, pozor, 227. za klub. Francoz je za topničarje nastopal med letoma 1999 in 2007 in velja za pravo legendo Arsenala.

"Upam, da gol ne bo zadnji. Čuden občutek je. Pred 15 dnevi sem se vrnil s počitnic v Mehiki. Nikakor si nisem mislil, da bom zabil zmagoviti gol. Ko sem zadel, me je preplavil neverjeten občutek. V klub sem se pravzaprav vrnil kot navijač. Zdaj vem, kako so se nekateri drugi fantje, ki navijajo za United, Liverpool ali Chelsea, počutili, ko so zadeli proti tem klubom," je novinarjem razložil Henry.

Manchester v vražjih rokah

Manchester je spet v rokah rdečih vragov, potem ko so varovanci Sira Alexa Fergusona na neverjetnem derbiju z Manchestrom Cityjem, na katerem se je na zelenice šokantno vrnil tudi upokojeni Paul Scholes, sinjemodrim vrnili za boleč ligaški poraz na začetku sezone in jih izločili iz pokala FA. Tekmo, na kateri je Scholes po več kot pol leta dolgem premoru odigral pol ure drugega polčasa, je z usodno odločitvijo po dobrih desetih minutah igre zaznamoval sodnik Chris Foy, ki je na vsesplošno začudenje izključil domačega kapetana Vincenta Kompanyja.

Oba trenerja, tako Ferguson kot Roberto Macini, sta navkljub bojaznim na zelenico stadiona Etihad poslala verjetno najmočnejši zasedbi. City je prvič igral brez bratov Koloja in Yaye Touréja, ki sta se pred Afriškim pokalom narodov že pridružila reprezentanci Slonokoščene obale, Citizensi pa bodo več kot očitno še kako trpeli brez obeh, še posebej nekdanjega vezista Barcelone. United je povedel iz praktično prve nevarne akcije na tekmi, ko je Wayne Rooney, ki so ga v dneh pred tekmo senzacionalno povezovali celo z odhodom iz Manchestra, izvrstno zadel z glavo po podaji Antonia Valencie.

Foto: EPA frank lampard chelsea Že v naslednjem napadu, natančneje v 12. minuti, je sodnik Foy povsem nepričakovano izključil Kompanyja, ki je sicer resda z obema nogama  vzel čisto žogo Naniju, v nedeljo katastrofalni delivec pravice pa je belgijskemu kapetanu pokazal pot pod prho. Stvari so se za City slabšale iz minute v minuto, ko je najprej Danny Welbeck z izjemnim volejem premagal rezervnega vratarja Costela Pantilimona, Romun pa je bil nemočen tudi dobrih pet minut pred koncem polčasa, ko je sicer ubranil enajstmetrovko Rooneyju, a je angleški napadalec v mrežo (spet z glavo) pospravil njegov odbitek.

Mancini je drugi polčas začel z dvema obrambnima menjavama, saj je v igro vsaj malce presenetljivo poslal branilca Stefana Savića in Pabla Zabaleto, letos izjemnega Davida Silvo pa je verjetno z mislijo na sredino povratno tekmo ligaškega pokala proti Liverpoolu potegnil na klop. Toda sinjemodri se niso predali in Aleksandar Kolarov se je z izvrstnim prostim strelom v 48. minuti vsaj delno odkupil za neumno enajstmetrovko, ki jo je zakrivil proti koncu prvega polčasa. Ferguson je za zadnjih 30 minut v igro poslal Scholesa, a vse ni bilo tako pravljično, saj je nekdanji angleški reprezentant izgubil žogo na krilu in zakuhal gol za 2:3, pod katerega se je podpisal Sergio Agüero, ki je izkoristil tudi slabo posredovanje Andersa Lindegaarda in v drugem poskusu zatresel mrežo.

City si do konca tekme z igralcem manj ni pripravil resnejše priložnosti za izenačenje, ki bi po pravilih tekmovanja prineslo ponovitev tekme, Mancini pa je v igro poslal še nekdanjega rdečega vraga Owna Hargreavesa. Je pa sodnik Foy uspel še zadnjič razjezil domače navijače, potem ko se je žoga po podaji Kolarova od noge Phila Jonesa odbila v roko branilca Uniteda, a to ni bilo dovolj za najstrožjo kazen. Kolarov je v zadnji minuti sodnikovega podaljška izvajal prosti strel iz skorajda identičnega položaja kot za 1:3, a je Lindegaardu žogo uspelo odbiti, zadnji strel proti golu danskega vratarja pa je sprožil celo njegov kolega z druge strani igrišča, Pantilimon, ki je najvišje skakal po podaji iz kota.

Srake Vučkića in tigri Korena naprej

Med pravo poplavo srečanj velja izpostaviti dve, ki sta imeli tudi slovenski pridih. Newcastle United Harisa Vučkića je v premierligaškem obračunu s 2:1 odpravil Blackburn. Gostje so sprva povedli v 35. minuti, a so srake v drugem polčasu uspele spreobrniti potek srečanja. Odločilni zadetek je v 90. minuti zabil Guiterrez. Mladi slovenski reprezentant je celotno srečanje presedel na klopi za rezervne igralce. Napredovanja v naslednje kolo so se veselili tudi nogometaši Hull Cityja. Tigri so brez pomoči Roberta Korena s 3:1 odpravili Ispwich, potem ko so že prvi polčas dobili z 2:0. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance ni bil v kadru za srečanje.

Končno gol Carrolla, L'Pool prek tretjeligaša

Ko sta se Liverpool in Oldham Athletic pomerila zadnjič, je bila leta 1994 na sporedu tekma Premier League. Redsi so od takrat dalje osvojili vse, razen domačega prvenstva, Oldham pa je na Anfield sedemnajst let kasneje prišel kot slab tretjeligaš, ki se bo tudi v letošnji sezoni verjetno boril za obstanek. Ekipa iz okolice Manchestra, ki jo vodi Paul Dickov (nekdanji nogometaš Manchestra Cityja), je kljub vsemu napadla Liverpool od prve minute, z izjemnim volejem Robbiea Simpsona z več kot 30 metrov pa so gostje v tekmovanju, ki slovi po velikih presenečenjih, celo šokantno povedli v 28. minuti.

Domači so srečno izenačili že v praktično naslednjem napadu, ko je let žogi po strelu Jonja Shelveyja nehote spremenil Craig Bellamy in premagal gostujočega vratarja, kapetan Steven Gerrard, ki je začel prvo tekmo po dolgotrajnih poškodbah, pa je še pred polčasom izkoristil enajstmetrovko, ki jo je priboril Maxi Rodríguez. Oldham kljub pritisku Liverpoola tudi v nadaljevanju ni nehal pretiti, zlomil pa jih je šele gol Shelveyja dobrih 20 minut pred koncem tekme, ko je Bellamy prebil bok in podal v sredino, gologlavi vezist pa je s kakšnih desetih metrov zatresel mrežo Oldhama.

Ko se je tekma bližala koncu, se je gostujoči vezist Tom Adeyemi po izvajanju avta obrnil proti enemu izmed gledalcev ob igrišču in se z njim na robu solz začel prerekati. Po nekaj minutah in pogovoru z Gerrardom je tekmo nadaljeval, a to bi lahko bil začetek novega rasističnega viharja, ki v letošnji sezoni že tako ali tako vlada Angliji. Rezervist Andy Carroll je minuto pred koncem rednega dela končno zabil težko pričakovani gol, šele svojega prvega v letošnji sezoni na Anfieldu, ko je z levico močno udaril z dobrih 20 metrov. Dickov do konca tekme ni ponudil priložnosti mlademu Andrei Manciniju, sinu Cityjevega trenerja Roberta Mancinija.

Pokal FA, 3. kolo:

Arsenal : Leeds United 1:0 (0:0)
Henry (78)

Liverpool : Oldham Athletic 5:1 (2:1)
Bellamy (30), Gerrard (45/11-m), Shelvey (68), Carroll (89), Downing (90); Simpson (28)

Birmingham City : Wolverhampton Wanderers 0:0

Dagenham & Redbridge : Millwall 0:0

Barnsley : Swansea City 2:4 (1:1)
Te (29, 65); Rangel (30), Graham (46, 89), Dyer (54)

Brighton & Hove Albion : Wrexham 1:1 (0:0)
Caskey (48); Cieslewicz (62)

Coventry City : Southampton 1:2 (1:0)
McSheffrey (5); Ward-Prowse (64), Martin (82)

Crawley : Bristol City 1:0 (0:0)
Tubbs (73)
RK: Pearson (82/Bristol)

Derby County : Crystal Palace 1:0 (1:0)
Robinson (9)

Doncaster Rovers : Notts County 0:2 (0:1)
Hughes (37, 70/11-m)

Everton : Tamworth 2:0 (1:0)
Heitinga (5), Baines (79/11-m)

Fleetwood : Blackpool 1:5 (0:1)
Vardy (70); LuaLua (24), Philips (47, 77, 81), Ince (55)

Fulham : Charlton Athletic 4:0 (1:0)
Dempsey (8, 61, 81/11-m), Duff (87)

Gillingham : Stoke City 1:3 (1:2)
Kedwell (16); Walters (34), Jerome (43), Huth (49)

Hull City : Ipswich Town 3:1 (2:0)
McLean (27), Cairney (32), Stewart (90); Scotland (57)
Korena (Hull) ni bilo v ekipi.

Macclesfield Town : Bolton Wanderers 2:2 (1:1)
Daniel (16), Mendy (68); Klasnić (7), Wheater (77)

Middlesbrough : Shrewsbury Town 1:0 (1:0)
Emnes (40)

Milton Keynes Dons : Queens Park Rangers 1:1 (0:0)
Bowditch (65); Helguson (89)

Newcastle United : Blackburn Rovers 2:1 (0:1)
Ben Arfa (70), Gutierrez (90); Goodwillie (35)
Vučkić (Newcastle) je sedel na klopi.

Norwich City : Burnley 4:1 (2:1)
Holt (6), Jackson (12), Surman (60), Morison (73); Rodriguez (15)

Nottingham Forest : Leicester City 0:0

Reading : Stevenage 0:1 (0:0)
Charles (21)

Sheffield United : Salisbury City 3:1 (1:0)
Porter (18), Evans (60), Webb (72/ag); Macklin (86)

Swindon Town : Wigan Athletic 2:1 (1:1)
Connell (40), Benson (76); McManaman (35)

Tottenham Hotspur : Cheltenham 3:0 (2:0)
Defoe (24), Pavljučenko (43), Dos Santos (87)

Watford : Bradford City 4:2 (2:1)
Deeney (3), Sordell (40), Forsyth (57, 59); Hanson (8), Wells (88)

West Bromwich Albion : Cardiff City 4:2 (2:1)
Odemwingie (7), Cox (33, 61, 90); Earnshaw (36), Mason (50)

Bristol Rovers : Aston Villa 1:3 (0:1)
McGleish (90); Albrighton (35), Agbonlahor (64), Clark (78)
McGleish (Bristol) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

Manchester City : Manchester United 2:3 (0:3)
Kolarov (48), Agüero (64); Rooney (10, 39), Welbeck (30)
RK: Kompany (12/City)
Rooney (United) je v 39. minuti zapravil enajstmetrovko.

Chelsea : Portsmouth 3:0 (0:0)
Mata (48), Ramires (85, 87), Lampard (90)

Sheffield Wednesday : Westham 1:0 (0:0)
C. O´Grady (88)

Peterborough : Sunderland 0:2 (0:0)
Larsson (48), Mcclean (58)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 21:59 8. Januar 2012.

    Mancini se je začel preveč visoko nosit in zdaj je pristal na realna tla.

  • 21:56 8. Januar 2012.

    Gledu sm tekmo Kompany si je zaslužu rdečega. Man. Utd. je bil oškodovan za penal, po pravici bi tudi Giggs …

  • 17:32 8. Januar 2012.

    Man UTD je za en drek kot še nikoli! Tudi vso širno bogatstvo jim ne pomaga.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.