Šarapova dopolnila ''karierni slam''

Foto: EPA marija šarapova pariz op francije Foto: EPA marija šarapova pariz op francije Foto: EPA marija šarapova pariz op francije Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: Reuters Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: Reuters Šarapova Errani OP Franicje Roland Garros finale Foto: EPA marija šarapova pariz op francije
Rusinja Marija Šarapova je zmagovalka teniškega odprtega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je premagala Italijanko Saro Errani s 6:3 in 6:2 ter je s tem postala zmagovalka vseh štirih turnirjev za veliki slam. Šarapova se bo po uspehu v francoski prestolnici v ponedeljek zavihtela na mesto vodilne na ženski svetovni teniški lestvici WTA.
Oglej si celoten članek

Marija Šarapova je osvojila še četrti turnir za grand slam v svoji karieri, s čimer se je pridružila večni lestvici igralk, ki so lovoriko osvojile na vseh štirih najbolj prestižnih teniških turnirjih. Z naslovom na pariškem pesku je postala šele deseta igralka v zgodovini, ki ji je uspel takšen podvig.

S tem dosežkom se bo zaročenka Saše Vujačića v ponedeljek ponovno zavihtela na prvo mesto lestvice WTA, ki ga je prvič zasedala pred davnimi sedmimi leti. Skozi celoten turnir je izgubila samo en niz, ki ji ga je v podaljšani igri odščipnila Klara Zakopalova.

Leta 2008 je imela Šarapoa mnogo težav s poškodbo rame. Po operaciji se je maja 2009 vrnila na teniška igrišča in po premoru osvojila svoj četrti turnir najvišje kategorije na turneji WTA. Pred tem je to uspelo že Maureen Connolly, Margaret Court, Chris Evert, Shirley Fry, Steffi Graf, Doris Hart, Billie Jean King, Martini Navratilovi in Sereni Williams. Šarapova je leta 2004 zmagala na turnirju v Wimbledonu, leta 2006 je osvojila odprto prvenstvo ZDA, leta 2008 pa je bila najboljša še v Avstraliji.

"Imela sem izjemna dva tedna. Danes pa je bil zelo zahteven dvoboj in upam, da bom z Erranijevo še velikokrat igrala dobre tekme," je najprej dejala Šarapova in požela velik aplavz, ko je nekaj misli strnila še v francoščini. "Imam izjemno ekipo, ki mi je pomagala, da sem se vrnila po poškodbi. Njej gre zahvala za današnji uspeh, najprej pa družini, ki mi je nudila psihično oporo tudi tedaj, ko je bilo videti vse še zelo črno. Danes pa bo priložnost za slavje," je dodala Šarapova.

Petindvajsetletna Šarapova, zaročenka slovenskega košarkarja Saše Vujačića, je kot druga nosilka četrtopostavljeno igralko turnirja, Čehinjo Petro Kvitovo, v polfinalu premagala po vsega uri in 17 minutah. Tudi finale je začela izjemno in povedla s 4:0. Erranijeva je nato dobila dve igri, Rusinja pa je na svoj servis povišala na 5:2 in svoj začetni udarec v deveti igri po 36 minutah pretvorila v vodstvo z 1:0 v nizih.

Rusinja je tudi drugi niz začela z vodstvom, prvo igro je dobila brez izgubljene točke za nov "break". Po vodstvu z 2:0 je v tretji igri vodila že s 40:0, vendar je Italijanka s svojo prvo prednostjo dobila igro na svoj servis (1:2). Erranijeva je prišla do prednosti tudi v naslednji igri po servisu tekmice, kljub temu pa je Rusinja povedla s 3:1.

Podobno je bilo tudi v peti igri niza, ko Italijanka prednosti ni izkoristila za odvzem servisa, po tretjem vodstvu Šarapove za točko pa je Italijanka lahko žogico poslala v mrežo (4:1). Šele v šesti igri je Erranijeva izkoristila prvo priložnost za "break" (2:4), kar ji je Rusinja z le eno izgubljeno točko takoj vrnila (5:2). Po treh priložnostih za zmago, Erranijeva je imela eno točko za "break", pa je Šarapova po natančni igri prisilila Italijanko k napaki po lovljenju težke žogice. Tako se je po uri in 29 minutah veselila svoje

"Marija je danes igrala izjemno in me v mojem prvem finalu na največjih turnirjih zasluženo premagala. Neverjeten uspeh sem dosegla, kar verjeti ne morem. Se še vedno ne počutim kot igralka prve deseterice, vendar bom kmalu tja prišla," je napovedala Erranijeva. Že v petek je osvojila prvo lovoriko na pariškem pesku. Skupaj z rojakinjo Roberto Vinci je zmagala v konkurenci ženskih dvojic. V finalu sta premagali rusko kombinacijo Marija Kirilenko in Nadja Petrova s 4:6, 6:4 in 6:2. Erranijeva, 21. nosilka, je v prvem polfinalu posameznic premagala Avstralko Samantho Stosur, šesto nosilko, in si priigrala svoj prvi finale na turnirjih za grand slam.

OP Francije (18,72 milijona evrov), finale:

ženske:
Marija Šarapova (Rus/2)
: Sara Errani (Ita/21) 6:3, 6:2

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.