Savšek ostal brez kolajne – osmi

Foto: Reuters benjamin savšek olimpijske igre Foto: EPA benjamin savšek olimpijske igre Foto: EPA benjamin savšek olimpijske igre
Končal se je olimpijski finale za kanuiste na divjih vodah. Kot drugi se je v finale uvrstil Benjamin Savšek, ki pa so ga zdelali živci in je končal kot zadnji, osmi, potem ko je napravil preveč napak.
Oglej si celoten članek

Osem najboljših kanuistov na divjih vodah je končalo svoj finalni nastop na olimpijskih igrah. Po polfinalu smo imeli Slovenci sicer kar nekaj razlogov za optimizem, saj je Benjamin Savšek postavil drugi čas, a je v finalni vožnji pregorel v preveliki želji, napravil napako že v tretjih vratih, nato pa so se dotiki vratic vrstili drug za drugim in Ljubljančan je v finalu končal kot zadnji, osmi.

"V polfinalu sem pokazal, kaj znam, v finalu pa se mi je zalomilo. Napako sem napravil že v tretjih vratih in potem je šlo le še navzdol. Sicer sem se poskušal boriti do konca, a ni šlo. Nad finalno vožnjo sem razočaran, saj sem po dobrih predstavah v kvalifikacijah in v polfinalu pričakoval, da bom tudi v igri za medaljo. A očitno sem pričakoval preveč, z veslanjem v finalu ne morem biti zadovoljen. Tudi moj trener je bil pred finalom živčen, saj sem na treningu in tudi na igrah kazal obetavne vožnje in tako sva potihem oba upala na stopničke, žal pa se ni izšlo," je po tekmi povedal Ljubljančan, član tacenskega kluba.

Estanguet spet na vrhu

Kot prvi se je po progi spustil Avstralec Maley. Takoj za njim je nastopil Čeh Stanislav Jezek, ki je tudi prevzel vodstvo. Naslednji je bil Takuya Haneda iz Japonske. V zgornjem delu je storil napako, ki ga je stala kolajne, saj se je v vodi prekucnil in se potopil. Tako je v cilj prispel kot tretji, zadnji. Za njim je na progo zaveslal Ander Elosegi iz Španije. Čeprav ni izboljšal svojega časa iz polfinala, pa je zanesljivo prevzel vodstvo in vrgel rokavico tistim, ki so bili še na vrhu.

Foto: EPA benjamin savšek olimpijske igre

Kot peti je šel na progo legendarni Slovak Michal Martikan, četrti v polfinalu. V cilj je prišel z več kot štirisekundno prednostjo in tako dosegel najboljši čas polfinala in finala do njegovega nastopa. Za njim pa se je po progi spustil Francoz Tony Estanguet, veliki konkurent Slovaka. Martikana je prehitel za več kot sekundo in tako že napovedal svojo tretjo olimpijsko zlato medaljo.

Kot sedmi je šel na progo Benjamin Savšek, ki pa je očitni pregorel v preveliki želji, saj si je prislužil kar veliko kazenskih sekund in v cilj prišel kot zadnji, z zaostankom kar 122 sekund. Kot zadnji je šel na progo Nemec Siberis Tasiadis, prvi po polfinalu. Prišel je na drugo mesto in si tako privozil srebrno kolajno.

Francoz Tony Estanguet je tako doživel že svoje tretje olimpijsko slavje, zmagal je že v Sidneyju in v Atenah. Srebrni Tasiadis je tudi aktualni evropski prvak, bronasti Slovak Michal Martikan pa je bil tudi že dvakrat olimpijski zmagovalec, in sicer v Atlanti in v Pekingu.

Savšek kot drugi v finale

Petindvajsetletni Ljubljančan je v polfinalu osvojil drugo mesto, za slabo sekundo je predse spustil le Nemca Siderisa Tasiadisa. Finale, v katerem bo nastopilo najboljših osem iz polfinala, je ob 16.06.

V sredo polfinale čaka kajakaša Petra Kauzerja, ki je eden glavnih slovenskih adutov za kolajno, v četrtek pa bodo v polfinalu olimpijske tekme veslali še Sašo Taljat in Luka Božič med kanuističnimi dvojci ter Eva Terčelj med kajakašicami.

Izidi:
C-1, moški:
1. Tony Estanguet (Fra)                    97,06    (0)
2. Sideris Tasiadis (Nem) + 1,03 (0) 3. Michal Martikan (Slk) 1,25 (0) 4. Ander Elosegi (Špa) 5,55 (0) 5. Stanislav Ježek (Češ) 8,67 (2) 6. Kynana Maley (Avs) 10,02 (0) 7. Takuja Haneda (Jap) 13,56 (2) 8. Benjamin Savšek (Slo) 122,89 (108)
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.