"Schumacher je imel dva obraza. Nisem ga obiskal."

Foto: Profimedias schumacher
Nekdanji svetovni prvak je šele po upokojitvi začel na Michaela Schumacherja gledati z drugačnimi očmi.
Oglej si celoten članek

Damon Hill, nekdanji dirkač formule 1, ki je leta 1996 osvojil svoj edini naslov svetovnega prvaka, je bil sredi 90. letih prejšnjega stoletja velik konkurent legendarnega Michaela Schumacherja.

Foto: Epa schumacher hill

Dirkača sta bil vpeta v srdito rivalstvo, katerega vrhunec je bilo trčenje na zadnji dirki sezone 1994 v deželi tam spodaj, kjer naj bi Schumacher, ki je imel v skupnem seštevku točko prednosti pred Hillom, namerno trčil v dirkača Williamsa in si z odstopom obeh zagotovil prvega od sedmih naslovov svetovnega prvaka.

Kot tekmeca nikoli nista prijateljevala, po trčenju v Adeliadu pa se je njun odnos še bolj ohladil. Schumacher je v naslednji sezoni osvojil svoj drugi naslov, Hill pa je na svoj račun prišel v leta 1996, ko se je Nemec preselil k takrat nekonkurenčnemu Ferrariju.

Odnosi med dirkačema so se otoplili šele po Hillovi upokojitvi leta 1999 oziroma leto pozneje, ko sta se za isto mizo znašla v povsem drugačnih vlogah. Schumacher je bil ravno na pragu prvega naslova prvaka s Ferrarijem, Hill pa je kot strokovni sodelavec britanske televizije z njim opravil intervju. Takrat je velikega rivala prvič videl v drugačni luči.

Foto: Epa damon hill

"Po upokojitvi sem ga intervjuval v Suzuki in bil je naravnost očarljiv," je povedal v intervjuju za Daily Mail. "Igre je bilo konec. Jaz sem bil upokojen, tako da se je lahko sprostil. Deloval mi je kot človek, ki bi ga želel bolje spoznati. V profesionalnem svetu je bil povsem drugačen tip človeka. Z resnobnim obrazom in tisto štrlečo brado. Bil je nepopustljiv. Zelo dobro je znal razorožiti tekmece, tudi kadar ni bil na stezi. Znal je vzbuditi strah. Tudi Senna je bil podoben. Težko je bilo vzpostaviti stik z njim. Mlajše generacije so veliko bolj sproščene in odprte," je povedal Britanec.

Je ta normalen? Norec! Poglejte, kaj je počel dirkač Ferrarija pri 300 km/h

Dotaknil se je tudi tragične usode sedemkratnega svetovnega prvaka, ki vse od nesreče leta 2013, kateri je prisostvoval tudi njegov sin Mick, ostaja skrit pred očmi javnosti. Hilla se je tragedija dotaknila še bolj, saj je tudi sam zelo zgodaj izgubil očeta. Graham Hill se je smrtno ponesrečil leta 1975, ko je bil Damon star samo 15 let.

"Zelo me je prizadelo, ko sem izvedel novico, še posebej zato, ker je bil ob njem Mick. Zaradi tega se me je vse še bolj dotaknilo, ker sem se poistovetil z njim. Tudi jaz sem si želel odnosa z očetom, vendar mi je to preprečila tragedija. Zdaj je to doletelo tudi Micka. Povrhu tega je bil še zraven, ko se je zgodilo, njegov oče pa še vedno preživlja težke trenutke," je dodal 59-letnik.

O obisku nekdanjega rivala za zdaj ne razmišlja. "Ne, nisem ga obiskal. Nisem niti vprašal. To so zelo osebne stvari. Michaela nisem poznal tako dobro," je sklenil Hill.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.