Schwarzer: "Italijanom ne bo lahko!"

Foto: Žurnal24 Avstralski veteran na delu v finalu Evropske lige, kjer je bil Atlético Madrid b
Prejšnja sezona je bila za Marka Schwarzerja in njegov Fulham neverjetna. Londonski palček je igral v finalu Evropske lige. V sredo je Schwarzer branil v Stožicah. "Ljudje so naredili razliko," pravi.
Oglej si celoten članek

Misli Marka Schwarzerja, zdaj že 37-letnega vratarja angleškega premierligaša Fulhama, so bile pred tekmo Avstralije proti Sloveniji verjetno vse drugje kot v Stožicah. Le nekaj ur pred tekmo so se namreč spet pojavile govorice, da naj bi avstralski vratar od kluba, s katerim je v lanski sezoni tako fantastično prišel vse do finala Evropske lige, zahteval prestop. V svoje vrste ga namreč vabi londonski sosed Arsenal, kjer bi prevzel vlogo vratarja/trenerja. Legendarni vratar je spregovoril o navdušenju nad ljubljansko kuliso in o možnostih Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2012, kjer jo med drugim čakata Italija in Srbija, s katerima imajo Avstralci kar pisano zgodovino.

Čeprav kapaciteta morda ni največja, so ljudje tisti, ki naredijo razliko. Vzdušje je bilo zares izvrstno.
Mark Schwarzer

Mark, nocoj ste bili del slovenske zgodovine. Odprli ste naš novi stadion, smo na vas naredili dober vtis?
Zelo dober! Gre za zelo lep mali stadion, vzdušje je bilo zelo, zelo dobro in res smo uživali v večeru. Ne pa tudi v rezultatu.

V bistvu je kot malce moderniziran Craven Cottage (stadion Fulhama, op. p.), kajne ?
(smeh) Verjetno, ja … Ne, res je bilo zelo dobro. Čeprav kapaciteta morda ni največja, so ljudje tisti, ki naredijo razliko. Vzdušje je bilo zares izvrstno, navijači so zares podpirali svoje moštvo in prepričan sem, da so Slovenci nocoj res uživali ob igranju na stadionu.

Kaj menite o tekmi? So vas Slovenci prepričali?
Dobra ekipa so. Vedeli smo, da so dobra ekipa. Gledali smo nekaj delčkov tekem s svetovnega prvenstva, kjer so se odrezali zelo dobro. Vedeli smo, da bo zelo težko in da bodo imeli vso ekipo s svetovnega prvenstva.

Mislim, da vas (proti Italiji in Srbiji, op. p.) čakata zelo težki tekmi, a doma, na tem stadionu, nasprotnikoma ne bo lahko.
Mark Schwarzer

Vsi sicer niso igrali, toda kako mislite, da se lahko Slovenija kosa v kvalifikacijski skupini z Italijo in Srbijo – zgodovino imate z obema ekipama (Italijani so jih izločili v osmini finala SP 2006, Srbe pa so Avstralci premagali na zadnjem prvenstvu v skupinskem delu, op. p.)?
Obe ekipi sta zelo dobri. Italijani sploh niso imeli dobrega svetovnega prvenstva in prepričan sem, da bo v njihovi ekipi prišlo do številnih sprememb. Zato bo igranje proti njim verjetno nekakšna "nova izkušnja". Srbija … Veste, da smo proti Srbiji dosegli dober rezultat na SP, a tudi oni so zelo dobra ekipa. Mislim, da vas čakata zelo težki tekmi, a doma, na tem stadionu, nasprotnikoma ne bo lahko.

Foto: Žurnal24

Tudi vaša ekipa vstopa v novo dobo, začeli ste s pomlajevanjem moštva. Lahko ponovite uspehe prejšnjih let?
To je cilj (nasmešek). To je cilj, seveda!  Želimo si nadaljevati in graditi na uspehih zadnjih sedmih ali osmih let, ki so bila za našo državo fantastična. Želimo zagotoviti, da tudi s spremembami nadaljujemo te uspehe.

Je bilo malce čudno igrati brez selektorja? Dobili ste ga praktično pred samo tekmo, bojda vas je gledal s tribun?
Bili smo že v takšnem položaju. Si profesionalec, veš, da to ni idealna situacija, toda novi selektor je bil na tribunah, pred tekmo smo ga spoznali in vedeli smo, da nas bo gledal. Ti lahko le greš na igrišče in odigraš najbolje, kot lahko.

Nogomet je bil zame vedno prioriteta številka ena. Vedno sem si želel igrati nogomet in imel sem dovolj sreče, da sem lahko odigral toliko let kot profesionalni nogometaš.
Mark Schwarzer

Kako je kaj z nogometom v Avstraliji? Imate toliko popularnih športov, kot je avstralski nogomet, ragbi, kriket … So vaši uspehi kaj dvignili priljubljenost nogometa?
Brez dvoma! Nogomet je izjemno zrasel, sploh v zadnjih sedmih ali osmih letih, ko se je Avstraliji uspelo uvrstiti na svetovna prvenstva. Upajmo, da bi z morebitno uvrstitvijo na SP v Braziliji ta popularnost še bolj rasla, kar je zelo pomembno za samo igro in nas kot igralce.

Ste bili kdaj bližje kakšnemu drugemu športu? Ragbiju, surfanju, ali ste bili vedno predan nogometaš?
Ne, ne – nogomet je bil zame vedno prioriteta številka ena. Vedno sem si želel igrati nogomet in imel sem dovolj sreče, da sem lahko odigral toliko let kot profesionalni nogometaš.

Ali vas kdaj daje domotožje? Tako daleč ste od doma, v tujini pa igrate že praktično vso kariero?
Ja, malo pa, malo pa. Toda vseeno gre za zelo kratek čas v tvojem življenju.

Kar smo pri Fulhamu naredili v zadnjih dveh sezonah, je res neverjetno. Lani sploh, igrali smo v finalu Evropske lige, nihče nam ni dajal resnih možnosti.
Mark Schwarzer

V prejšnji sezoni ste imeli fantastično sezono pri Fulhamu. Ne bom vas spraševal o vaši klubski prihodnosti, saj so se danes pojavile špekulacije o vašem odhodu k Arsenalu, toda vseeno – uvrstitev v finale Evropske lige je zagotovo nekaj posebnega?
Kar smo pri Fulhamu naredili v zadnjih dveh sezonah, je res neverjetno. Lani sploh, igrali smo v finalu Evropske lige, nihče nam ni dajal resnih možnosti. Začeli smo konec julija, končali pa enkrat maja! To je bil izjemen dosežek, zadnje tekme, finala nam ni uspelo dobiti. Toda mislim, da ko se vse pomiri in pogledaš nazaj, lahko občuduješ, kako fantastičen dosežek je to bil.

Ostajate?
Nisem prepričan (nasmešek).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.