Se bo 16-letna suša končala?

Foto: EPA
Foto: EPA
Na moškem veleslalomu v St. Moritzu bo Žan Kranjec Sloveniji skušal priboriti 22. medaljo na svetovnih prvenstvih.
Oglej si celoten članek

Moški veleslalom bo zadnja večja priložnost za slovensko odličje v St. Moritzu, potem ko je za veselje na sončni strani Alp že poskrbela Ilka Štuhec s slavjem v smuku.

Glavni adut Slovenije bo Žan Kranjec, štartal bo s številko 11 in potihem napadal stopničke. Prva favorita tekme sta sicer Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault, saj zmagovalec zadnjih treh veleslalomov na SP - Američan Ted Ligety, manjka zaradi poškodbe. Kranjec lahko optimizem črpa iz predstav v Söldnu in Alta Badii, kjer je osvojil četrto mesto.

Zadnjo moško prispeval Mitja Kunc

Slovenija je na dosedanjih svetovnih prvenstvih osvojila 21 medalj, le štiri v moški konkurenci. Leta 1982 v Schladmingu je Boris Strel v veleslalomu vzel bron, Bojan Križaj pa je na slalomu dobil srebro.

Sedem let kasneje je Tomaž Čižman v Vailu prišel do brona na superveleslalomu, zadnjo slovensko moško medaljo pa je pred 16 leti na slalomu v St. Antonu osvojil Mitja Kunc, uvrščen je bil na tretje mesto.

Po šest v obeh tehničnih disciplinah

Od skupno 21-ih slovenskih medalj na SP jih je bilo šest osvojenih na veleslalomih. Poleg že omenjenega Strela je Mateja Svet v Crans Montani leta 1987 dobila srebro, dve leti kasneje v Vailu pa bron. Ostala veleslalomska odličja je prispevala Tina Maze (srebro v Val d'Iseru 2009, zlato v Garmisch-Partenkirchnu 2011 in srebro v Schladmingu 2013).

Prav toliko medalj kot v veleslalomu (6) je Slovenija osvojila v slalomu, štiri je dobila na superveleslalomskih tekmah, tri v različnih izvedbah kombinacije in dve v smuku.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.