Še eno presenečenje, Litva v finalu

Foto: EPA
Foto: EPA
Litovska reprezentanca se je uvrstila v nedeljski finale evropskega prvenstva , potem ko je v drugi polfinalni tekmi premagala Srbijo s 67:64 (22:17, 35:34, 48:43).
Oglej si celoten članek

Litovski košarkarji so drugi finalisti evropskega prvenstva, čeprav jim je to pred dvobojem s Srbijo pripisoval le malokdo. Litovci so tokrat blesteli v obrambi, zmago pa so si po izenačeni tekmi priigrali predvsem zaradi boljšega skoka.

Košarkarji iz Baltika so že v drugi četrtini sicer povedli za 11 točk, vendar so jih Srbi tik pred polčasom skoraj ujeli, svetovni podprvaki pa so nato v tretjem delu igre že vodili. A sledila je nova serija litovskih igralcev, ki so na začetku zadnje četrtine povedli za devet (52:43), izbranci Saše Đorđevića pa kar šest minut in pol niso dosegli koša iz igre. Po vrnitvi Srbov le na točko zaostanka je s trojko odgovoril Mantas Kalnietis, s prostih metov pa je bil v ključnih minutah natančen Renaldas Seibutis.

Po nori trojki Miloša Teodosića je bil sicer 13 sekund pred zadnjim piskom sirene na semaforju izpisan rezultat 65:64 v korist Litve, nato je Seibutis zadel prosti met, na drugi strani pa se je Bogdan Bogdanović zaletel pod koš, a zapravil žogo. Sledil je še en prekršek in zadeti prosti met Kalnietisa. Srbi bi lahko s trojko še izsilili podaljšek, vendar je bil njihov napad po slabi podaji Teodosića prekinjen, Litovci pa so se lahko veselili uvrstitve v finale. Srbom so prizadejali prvi poraz na tem evropskem prvenstvu.

V litovski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Jonas Valančiunas s 15 točkami, Mindaugas Kuzminskas pa je 13 točkam dodal še devet skokov. V srbski je Teodosić dosegel 16, Nemanja Bjelica in Miroslav Raduljica pa po deset točk.

Litva se bo v nedeljskem finalu pomerila s Španijo, ki je v četrtkovi prvi polfinalni tekmi po podaljšku premagala Francijo z 80:75. V španski izbrani vrsti je blestel Pau Gasol, ki je dosegel kar 40 točk, poleg igralca Chicaga v ligi NBA se je izkazal še Sergio Rodriguez s 15 točkami. Pri Francozih sta Nicolas Batum ter Nando de Colo dosegla po 14.

Španija in Litva sta si z uvrstitvijo v veliki finale že zagotovila nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru. V Braziliji bo nastopila tudi tretjeuvrščena reprezentanca, osmoljenka "malega finala" pa bo skupaj z Grčijo, Italijo in Češko nastopila na dodatnem kvalifikacijskem turnirju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.