Se po aretaciji Platinija obeta ogromna senzacija?

Foto: Epa
Foto: Epa
Gostitelji svetovnega prvenstva so se znašli pred težko situacijo.
Oglej si celoten članek

V zadnjih dneh je športna javnost spremljala dogajanje okrog nekdanjega predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija, ki je bil s strani francoske policije priprt in zasliševan več ur.

Sum korupcije Platini po večurnem zaslišanju že na prostosti

V Franciji poteka preiskava zaradi korupcijskih očitkov v zvezi z dodelitvijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2022 Katarju, v nečedne posle naj bi bili vpleteni številni visoki funkcionarji.

Vse odkar je bil Katar leta 2010 izbran za gostitelja mundiala, so se vrstili očitki, da je z naftno trgovino obogatena država do prvenstva prišla na nepošten način. Za podkupnine naj bi zapravili milijone evrov, medtem pa so dan prišle še številne druge nepravilnosti.

Sprva je bilo obljubljeno, da bo mundial, tako kot je v navadi, v poletnih mesecih. Katarci so obljubljali, da bodo stadioni s pripadajočo okolico v celoti klimatizirani, da bodo spremenili zakone glede točenja alkohola, ter da bodo pazili na človeške pravice delavcev, ki bodo gradili objekte.

Vse je padlo v vodo. Svetovno prvenstvo bo prvič odigrano pozimi, človekoljubne organizacije so vseskozi opozarjale na kršenje delavskih pravic, zakonodaja za sprejem navijačev s celotnega sveta pa prav tako ni pripravljena. Situacijo dodatno zapleta diplomatski spor med Iranom in ZDA, ki v regijo vnaša nestabilnost.

Čudna praksa Iranci zaradi Američanov Hrvata plačali s kovčkom denarja

Katar, čigar površina znese dobro polovico Slovenije, je tako tarča vse bolj ostrih kritik. Vrstijo se pozivi, da bi Katarcem vzeli organizacijo mundiala, glasni so predvsem v Angliji.

Po poročanju otoških medijev naj bi bilo Platinijevo priprtje zgolj začetek končnega obračuna s Katarci, katerega cilj je vzeti organizacijo mundiala omenjeni državi in ga izvesti na neki drugi lokaciji.

Foto: Epa Katar 2022

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.