Se spomnite tega dečka? Njegovo življenje je postalo nočna mora

Foto: Twitter Malemu Murtazi in njegovi družini se je življenje čez noč obrnilo na glavo.
Foto: Reševalni pas/Twitter Malemu Murtazi in njegovi družini se je življenje čez noč obrnilo na glavo.
Afganistanski deček Murtaza Ahmadi je zaslovel z improviziranim dresom Lionela Messija, narejenim iz plastične vrečke.
Oglej si celoten članek

Pred petimi leti je nogometni svet ganila prisrčna in obenem tragična zgodba tedaj petletnega afganistanskega dečka Murtaze Ahmadija.

Mali nogometni navdušenec je povsem nepričakovano postal velika spletna senzacija, potem ko je njegov stric, ki živi v Avstraliji, na medmrežju objavil njegovo fotografijo, na kateri ima oblečen doma narejen Messijev dres iz plastične vrečke.

Foto: Twitter murtaza ahmadi Improvizirano nogometno majico, ki jo je za malčka izdelal njegov brat, je poleg priimka slavnega nogometaša krasila še številka 10,

Prizor obubožanega malčka, čigar družina je bila prerevna, da bi si lahko privoščila Messijev dres, se je kot požar širil po družbenih omrežjih in kmalu prispel do krogov, blizu nogometnemu superzvezdniku.

Tudi Messi ob fotografiji ni mogel ostati ravnodušen, zato se je odločil, da bo fanta poiskal. Stekla je obširna iskalna akcija, kateri so se priključile nekatere medijske hiše in več desettisoč uporabnikov družbenih omrežjih.

Televizijska mreža Kurdistan 24 je dečka identificirala kot Homina iz Dohuka (Kurdistan), severnega dela iraške države. Posneli so celo televizijski prispevek, v katerem je mali Iračan zatrjeval, da je res on deček s fotografije, a se je kmalu izkazalo, da gre za prevaro. Po objavi prispevka se je oglasil Azim Ahmadi, ki je nečaka objavil na spletu. Trditve je podkrepil z več fotografijami, ki jih je poslal britanskemu BBC-ju.

Po potrjeni identiteti je lahko končno stekel Messijev načrt, da bi fanta obdaril. Mlademu navijaču je prek izpostave Unicefa v Ghazniju v provinci Kabul poslal dva dresa s svojo številko in imenom, oba podpisana, dodal pa še nogometno žogo.

Foto: Unicef murtaza ahmadi

"Murtaza se kar naprej smeji, nenehno ponavlja: rad imam Messija," je dejala Denise Shepherd-Johnson, predstavnica Unicefa v Afganistanu.

Foto: Epa Kmalu zatem se je Murtazi izpolnila še ena velika želja, saj je dobil priložnost spoznati svojega idola. To se je zgodilo konec leta 2016 v Katarju pred začetkom prijateljske tekme med Barcelono in Al Ahlijem, na kateri je malček na igrišču prišel v družbi Messija.

Nasmejani Murtaza se je Argentinca držal kot klop in ga niti za trenutek ni izpustil izpred oči. V njegovi neposredni bližini je ostal tudi med rokovanjem obeh ekip. Nato se je fotografiral skupaj z nogometaši Barcelone ter prisostvoal pozdravu kapetanov in sodniške ekipe. Ko je okroglo usnje položil na sredino zelenice, je dobil navodilo, naj zapusti igrišče, vendar se ni dal. Stekel je proti Messiju in izkoristil poslednje trenutke njunega druženja. Ko je postalo jasno, da samovoljno ne bo zapustil zelenice, ga je z igrišča pospremil sodnik.

Tarče groženj in izsiljevanja

Družina Ahmadi se je nadejala, da jim bom poznanstvo z najboljšim nogometašem na svetu odprlo vrata v boljšo prihodnost, a se je zgodilo ravno nasprotno. Pravljica se je sprevrgla v nočno moro že takoj po vrnitvi iz Katarja. Postali so namreč tarča groženj in izsiljevanja, saj so sovaščani sumili, da so od Messija dobili večje vsote denarja.

Foto: Twitter Murtaza Ahmadi "Ko sem zagledal škatli, sem pričakoval, da so v eni igrače za Murtazo, v drugi pa denar, vendar ni bilo tako. Messi nam je poslal dresa in žogo. Ljudje so nas spraševali, če nam je Messi dal kaj denarja. Ponoči so hodili okoli naše hiše. Bili smo zelo prestrašeni," je za Bleacher Report povedal oče Arif in dodal: "Ko smo se vrnili domov, so nam ljudje očitali, da smo zdaj bogati."

Prejeli so tudi več groženj z ugrabitvijo, zaradi česar so Murtazo poslali živet k stricu v več kot 270 kilometrov oddaljeni Kabul. Ker se je tudi tam ofenziva talibanov stopnjevala, se je deček spet znašel v nevarnosti, celotna izkušnja pa je imela nanj izrazito negativen vpliv. "Preden smo odšli v Katar, je bil zelo nasmejan fant. Z vsakomer se je pogovarjal in bil je nagajiv. Danes ne govori prav dosti," obžaluje dečkov oče in priznava, da srečanje z Messijem ni izpolnilo njegovih pričakovanj. 

"Ko smo odšli v Doho spoznat Messija, sem pričakoval, da bo morda bolj podoben Cristianu Ronaldu, ki je pomagal sirijskemu beguncu Zaidu Abdulu. Šli smo tudi zato, da bi naredil kaj za našega fanta, a na žalost ni naredil ničesar," je sklenil Arif.

Foto: The Sun

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.