Seb odbil napade - prvič prvi v Monaku

Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Start dirke Foto: Žurnal24 Zdravniki na pomoč Vitaliju Petrovu (Renault). Foto: Žurnal24 Zdravniki na pomoč Vitaliju Petrovu (Renault). Foto: Žurnal24 Fernando Alonso (Ferrari) Foto: Žurnal24 Fernando Alonso (Ferrari) in Jenson Button (McLaren) Foto: Reuters Kamui Kobajaši (Sauber) in Lewis Hamilton (McLaren) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 15 krogov pred koncem je bila razlika med Vettlom, Alonson in Buttnom le sekundo Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Fernando Alonso (Ferrari) Foto: Žurnal24 Jenson Button (McLaren) Foto: Žurnal24 Kamui Kobajaši (Sauber) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Start dirke Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull), Jenson Button (McLaren) in Fernando Alonso (Ferrari Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Lewis Hamilton (McLaren) in Michael Schumacher (Mercedes) Foto: Žurnal24 Start dirke Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) Foto: Žurnal24 Kamui Kobajaši (Sauber) in Mark Webber (Red Bull) Foto: EPA Felipe Massa (Ferrari) nesreča Monako Foto: EPA Felipe Massa (Ferrari) nesreča Monako Foto: Žurnal24 Start dirke Foto: Žurnal24 Start dirke Foto: Žurnal24 Jenson Button (McLaren) Foto: Žurnal24 Sebastian Vettel (Red Bull) in Fernando Alonso (Ferrari) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Kamui Kobajaši (Sauber) Foto: Žurnal24 Jarno Trulli (Lotus) Foto: Žurnal24 Vitalij Petrov (Renault) Foto: Žurnal24 Fernando Alonso (Ferrari) Foto: EPA Jaime Alguersuari (Toro Rosso) Foto: Žurnal24 Nico Rosberg (Mercedes)
Sebastian Vettel je izkoristil stezo, kjer je nemogoče prehitevati, in z enim samim postankom za sabo zadržal hitrejša Fernanda Alonsa in Jensona Buttna. Z Vitalijem Petrovom po nesreči ni hujšega.
Oglej si celoten članek

Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je še povečal prednost v skupnem seštevku, potem ko je svojo 15. zmago v karieri dosegel na ulicah Monte Carla. Prvo večerjo pri princu Albertu II. si je prislužil s tvegano taktiko enega samega postanka. Ker je v Monaku tako težko prehitevati, je uspel za sabo zadržati mnogo hitrejša Fernanda Alonsa (Ferrari) z dvema postankoma in Jensona Buttna (McLaren) s tremi postanki. Na koncu so bili v razmaku vsega dveh sekund. Dirko z varnostnima avtomobiloma, več nesrečami in 20-minutno prekinitvijo je na četrtem mestu končal Mark Webber (Red Bull). Kamui Kobajaši (Sauber) je s petim mestom dosegel rezultat kariere. Lewis Hamilton (McLaren), ki je bil pri vseh nesrečah zelo blizu, z devetega startnega ni mogel višje od šestega mesta. Pet krogov pred koncem je s trčenjem opravil še s Pastorjem Maldonadom (Williams), ki so se mu obetale prve točke v karieri. V nesrečah jo je najhuje skupil Vitalij Petrov (Renault), a iz bolnišnice sporočajo, da vendarle ne bo hujšega: nič nima zlomljenega ali otečenega.

Kako se je razpletalo

Čeprav je bil Vettel pred startom napet kot še nikoli, je prvo dejanje opravil z odliko. Ne le, da je zadržal vodilno mesto, že po prvem krogu je imel dve sekundi prednosti. Button in Webber nista startala najbolje, Alonso pač in tako je Španec v prvem zavoju prišel pred Avstralca. V ozadju je bilo veliko gneče, najslabše sta jo odnesla Schumacher in Hamilton, ki sta po rahlem trku nazadovala na deveto oziroma 10. mesto. Med slednjima se je odvijala prava dirka, po več neuspelih poizkusih napada se je Lewis v prvem zavoju 10. kroga le prebil pred Michaela. Medtem sta Jenson in Fernando našla tempo enak Sebovemu in njun zaostanek je ostajal štiri, pet sekund. Mark je bil na četrtem mestu že 11 sekund za vodilnim, Rosberg na petem pa že 24.

Vrstni red po šesti dirki sezone 2011:
Dirkači
1. S. Vettel 143 točk
2. L. Hamilton 85
3. M. Webber 79
4. J. Button 76
5. F. Alonso 69
6. N. Heidfeld 29
7. N. Rosberg 26
8. F. Massa 24
9. V. Petrov 21
10. K. Kobajaši 19
11. M. Schumacher 14
12. A. Sutil 8
Moštva
1. Red Bull Renault 222 točk
2. McLaren Mercedes 161
3. Ferrari 93
4. Renault 50
5. Mercedes 40
6. Sauber Ferrari 21

Že po 15 krogih sta morala v bokse Mercedesa in nazadovala na zaćelje in ostala v gneči za počasnejšimi. Tako zgodaj so šli prvič v bokse le še prvi trije. Zzmago je dosegel McLaren, saj je Button povedel za šest sekund pred Vettlom in še enkrat toliko pred Alonsom. V nadaljevanju je Britanec s hitrimi krogi še povečeval svojo prednost. Ostali so prvi postanek opravili 10 do 15 krogov kasneje: največ je pridobil Hamilton, ki je prišel pred Maldonada in Petrova ter tik za Felipeja Masso (Ferrari) in Webbra. Nato pa drama v 36. krogu. Lewis je napadel Felipeja. Najprej sta rahlo zadela v Loewsu, nakar sta na najbolj nevarnem delu steze - v predoru - dirkala kolo ob kolo. Massa je bil na zunanji strani zavoja in je zadel v ogrado. Zanj je bilo dirke konec. Na stezo je moral varnostni avto. Istočasno je sredi zadnjega zavoja s pokvarjenim dirkalnikom obstal Michael Schumacher (Mercedes).

Med varnostnim avtomobilom so še zadnji zapeljali na prvi postanek, Button in Alonso pa na drugega. V 42. krogu je tako z minimalno prednostjo vodil Vettel pred Buttnom in Alonsom, 25 sekund za njimi pa so bili v ogorčenem boju za mesta od štiri do devet Adrian Sutil (Force India), Kobajaši (srečneža varnostnega avtomobila), Webber, Hamilton, Maldonado in Petrov. Ostali so bili s krogom zaostanka že odpisani. Dirkača McLarna sta poizkusila z drugačno taktiko. 28 krogov pred ciljem sta šla na tretji postanek in z najhitrejšimi krogi na dirki lovila tekmece. Krogov je bilo vse manj, Seb pa je še kar vztrajal na pnevmatikah, ki jih je zamenjal po četrtini dirke! Fernando in Jenson sta ga ujela. 12 krogov pred ciljem je bila razlika med prvimi tremi manj kot sekundo.

A razplet je bil vse drugo od pričakovanega. Sedem krogov pred koncem se je zgodila nova resna nesreča. Sutil je pred šikano ob bazenu rahlo zadel v steno in vsi za njim so morali na hitro zavreti in se mu umikati. Jaimeja Alguersuarija (Toro Rosso) je vrglo prek robnika, Petrov pa je pri umikanju zadel v ogrado. Hamilton se je za las izognil trčenju, imel pa je poškodovano zadnje krilce. Najprej je na stezo zapeljal varnostni avto, nato pa so dirko prekinili, saj je moral ruskemu dirkaču na pomoč zdravniški avto. Po 20 minutah se je dirka začela znova. Vettel je odbil zadnja napada, Hamilton je po trčenju v Maldonada pridobil eno mesto, Webber je prišel mimo Kobajašija na četrto mesto.

Daniel Ricciardo in Robert Wickens sta dopoldne z zmago in drugim mestom na dirki svetovne serije formule Renault 3.5 v Monaku dokazala, da imata prihodnost v formuli 1. Avstralec bi lahko sedež v kokpitu Tora Rossa dobil že naslednjo sezono, Kanadčan, ki je nekdanji Red Bullov varovanec, pa ima lepe možnosti za Virginov kokpit.

Perez v bolnišnici do ponedeljka
Sergio Perez (Sauber) zaradi pretresa možganov po hudi nesreči na kvalifikacijah na dirki ni nastopil in v monaški bolnišnici ostaja do ponedeljka. Ker njegovo vrtenje na izvozu iz boksov ni bilo edino (podobno se je zgodilo Nicu Rosbergu /Mercedes/, pa dvakrat Vitantoniu Liuzziju /Hispania/), je bilo med dirkači kar nekaj skrbi. Alonso meni, da gre za krivdo neravne steze in vse bolj radikalne aerodinamike dirkalnikov. Nesreče se v tem zavoju ne dogajajo prvič: Button se je razletel leta 2003 in izpustil dirko, Karl Wendlinger pa dva tedna po smrti Ayrtona Senne (1994) in takrat tudi končal kariero. "Ko pred šikano stopiš na zavoro, zadek dirkalnika kar dvigne. Iz nekega razloga, ki ga nihče ne pozna, je letos to mnogo večji problem kot v prejšnjih sezonah. In ko izgubiš nadzor nad dirkalnikom, si le še potnik v dirkalniku in lahko le čakaš, da boš zadel v ogrado," je situacijo pojasnil Button.

VN Monaka, Monte Carlo, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Fernando Alonso (Ferrari) +1,1
3. Jenson Button (McLaren Mercedes) +2,3
4. Mark Webber (Red Bull Renault) +23,1
5. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +26,9
6. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +27,2
7. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
8. Nick Heidfeld (Renault) +1 krog
9. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1 krog
10. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
11. Nico Rosberg (Mercedes) +2 kroga
12. Paul di Resta (Force India Mercedes) +2 kroga
13. Jarno Trulli (Lotus Renault) +2 kroga
14. Heikki Kovalainen (Lotus Renault) +2 kroga
15. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +3 krogi
16. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +3 krogi
17. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth) +4 krogi
18. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +5 krogov
Odstopili: V. Petrov (Renault), J. Alguersuari (Toro Rosso), F. Massa (Ferrari), M. Schumacher (Mercedes), T. Glock (Virgin)
Ni nastopil: S. Perez (Sauber)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.