Sedmi Valjavec: Fenomenalen dan!

Foto: Žurnal24 tour16_valjavec_desell_afp
16. etapo kolesarske Dirke po Franciji je dobil Francoz Cyril Dessel, Slovenec Tadej Valjavec je osvojil 7. mesto in se v skupnem seštevku prebil v prvo deseterico: "Fenomenalen dan!"
Oglej si celoten članek
 

Dirka po Franciji, 16. etapa

1. C. Dessel (FRA) 4:31:27
2. S. Casar (FRA) isti čas
3. D. Arroyo (ŠPA) isti čas
7. Tadej Valjavec (SLO +0:24

Kolesarji na Dirki po Franciji so se na torkovi 167. etapi merili na 157-kilometrski preizkušnji od Cunea do Jauniersa in se med drugim povzpeli na 2802 metra visok in 20 kilometrov dolg prelaz La Bunette . Po 23-kilometrskem spustu z La Bonetteja je v cilj kot prvi prišel domačin Cyrill Dessel (AG2R). Drugo mesto je osvojil njegov rojak Sandy Casar (Francaise des Jeux), medtem ko je bil tretji Španec David Arroyo (Caisse d'Epargne). Tadej Valjavec (AG2R) je v drugi skupinici skozi cilj prikolesaril kot sedmi. Pred kraljevskim vzponom je imel Slovenec več kot osem minut prednosti pred glavnino in rumenim Luksemburžanom Frankom Schleckom (CSC-Saxo Bank), tako je bil nekaj kilometrov v navidezni rumeni majici vodilnega na Touru. Na zadnjem vzponu je razlika med Valjavčevo skupino in glavnino hitro kopnela ter na vrhu gorskega cilja (osvojil ga je Južnoafričan John-Lee Augustyn , ki pa je nato že na začetku spusta padel) je prednost znašala le še slabi dve minuti. Na hitrem spustu se je kolona vodilnih sedmih kolesarjev povsem razbila, Valjavec je v primerjavi s prvo četverico izgubil slabe pol minute. Branilec rumene majice Schleck in drugi najboljši so zaostali še za dobro minuto, kar je Valjavca v skupni razvrstitvi popeljalo za tri mesta višje in se zdaj z zaostankom petih minut in 23 sekund nahaja na robu deseterice.

Frank Schleck tudi po 16. etapi ostaja v rumeni majici vodilnega na letošnjem Touru. © Reuters

 

 

Skupni vrstni red

1. F. Schleck (LUX) 68:30:16
2. B. Kohl (AVT) +0:7
3. C. Evans (AVS) +0:8
10. T. Valjavec (SLO) +5:23

Uro po koncu etape je Tadej Valjavec v pogovoru za zurnal24.si strnil prvih nekaj misli: "Fenomenalen dan. Na prvi klanec sem tvegal in šel v pobeg, čeprav je bila v begu že večja skupina z 29 kolesarji, a nam je uspelo zaostanek nadoknaditi že na začetku prvega spusta. Na zadnjem vzponu pa sem začel sam napadati, saj je bil tempo prepočasen in bi nas tako zasledovalci zagotovo ujeli. Zaradi skupne razvrstitve sem imel od vseh največji interes ohraniti čim višjo prednost pred glavnino. Ko sem začel zares napadati, nas je ostalo osem, s Cyrillom Desselom sva narekovala tempo. Pred vrhom mi je zmanjkalo moči, a sem z uvrstitvijo vseeno zadovoljen." La Bunette je najvišji asfaltirani prelaz v Evropi, izkazal se je za kraj izredne etape Toura. "Vzpon je bil zelo dolg, a ne tako zelo strm, razen zadnjega kilometra; pa višina, kjer se že čuti pomanjkanje kisika. Zadnjih 500 metrov je bilo zelo napornih, nato pa še izredno dolg in naporen spust. Ko prideš izčrpan na vrh, je zelo težko hitro peljati navzdol. Cel spust sem od utrujenosti videl megleno, a sem tvegal. Vesel sem, da sem srečno prispel v cilj. Res je bilo izredno naporno. Zadnjih pet kilometrov se je vleklo, kot da bi vozil navkreber," je zadnji vzpon in cilj opisal Valjavec.

 
 

Če ostanem na koncu deseti, bo to zame uspeh kariere, a v sredo se lahko marsikaj zgodi.

Tadej Valjavec

 
Kolesarje v sredo čaka še težja preizkušnja, pravzaprav najtežja na letošnji dirki po Franciji, ko se bodo spopadli z 210,5 kilometra dolgo etapo in s ciljem na legendarnem Alpe d'Huez . "Želim si, da bi dobro odspal in si odpočil. Jutri bo peklenski dan. Zame bi bilo idealno, da bi do zadnjega vzpona prišel z vodilno skupino in rumeno majico, nato pa bi dal v zadnjem klancu vse od sebe. To je najboljši načrt. Če se bom uspel obdržati med deseterico, bom izredno zadovoljen. Danes sem prikazal res odlično vožnjo, in če ne drugega, mi bo ta etapa ostala kot najlepši suvernir. Jutri res nimam kaj izgubiti, dal bom vse od sebe," je Tadej Valjavec še dejal v pogovoru za zurnal24.si.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.