Selektor bi cepil kapetana, prihodnost slednjega negotova

Foto: Anže Petkovšek Slovenija - Turčija
Gašper Vidmar se bo odločil po pogovoru.
Oglej si celoten članek

"Ne vem. Takoj po tekmi je glava še vroča. Moral se bom pogovoriti s košarkarsko zvezo o prihodnosti. Odprte imam tudi zadeve v klubu," je po kvalifikacijskem dvoboju s Turki, ki je odnesel še zadnje možnosti za nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu, dejal kapetan Gašper Vidmar. Kako izbrana vrsta potrebuje izkušenega centra, se je videlo predvsem na tekmah prvega dela, ko je reprezentanca nanizala poraze proti Belorusiji, Španiji in Črni gori, pri tem pa izgubila boj pod košem.

Selektor Rado Trifunović želi Vidmarja, ki je sicer reprezentančno slovo napovedal že pred odhodom na EuroBasket 2017, vendar si je po zlati kolajni premislil, obdržati v kadru tudi za naslednje tekme: "Za Gašperja še ne vemo, kje bo igral klubsko košarko. Gašper bo vedno dobrodošel. Jaz bi ga cepil, da bi za vselej ostal toliko star, kot je zdaj in da bi igral neskončno. Je gospod kapetan in takšnih resnično ni veliko. Je prava oseba za to ekipo, za te mlade košarkarje. Daje jim samozavest, energijo, moč in resnično upam, da bo še naprej član reprezentance."

Nepričakovano Slovenija izgubila še enega tvorca evropskega zlata

Na tekmah z Latvijo in Turčijo se je popravil predvsem skok, ob Vidmarju pa je bil za to najbolj zaslužen naturalizirani Američan Anthony Randolph. Ta je sicer po dvoboju v Stožicah, zbral je 24 točk in 12 skokov, izjavil, da je verjetno še zadnjič oblekel slovenski dres in se Slovencem zahvalil za topel sprejem in spodbudo v zadnjem letu. Nastop v naslednjem ciklu kvalifikacij mu sicer 'onemogoča' že njegovo sodelovanje z madridskim Realom v evroligi, dogovor s KZS pa naj bi pred letom temeljil tudi na tem, da bo Randolph na voljo le za olimpijski ciklus do Tokia 2020.

Olimpijske igre so za Slovenijo zdaj najverjetneje že izgubljene. Fiba bo sicer podelila nekaj povabil za predolimpijski kvalifikacijski turnir, a kljub naslovu evropskega prvaka v geografskem smislu majhna Slovenija verjetno ne bo na seznamu zaželenih. Tudi v primeru vabila jo čaka težko delo. Nastopila bi na enem izmed štirih turnirjev, kjer jo v konkurenci še petih reprezentanc le prvo mesto pelje na OI 2020.

Randolph je v slovenskem dresu odigral 11 tekem. Po številu nastopov na uradnih tekmah je uvrščen na 56. mesto, toliko nastopov so zbrali še Peter Vilfan, sedanji selektor Rado Trifunović, Simon Petrov in Zoran Golc. Od naturaliziranih košarkarjev so večkrat za Slovenijo zaigrali Mirza Begić (22 nastopov), Alen Omić (19) in Jurica Golemac (17), manj pa Aleksandar Ćapin (8), Arriel McDonald (5), Emir Preldžić (3) in Stipe Modrić (2).

"Tonček" je dosegel 139 točk na uradnih tekmah, kar ga uvršča na 34. mesto, ki si ga deli z Benom Udrihom. Od naturaliziranih košarkarjev sta strelsko uspešnejša Begić (155 točk) in Omić (146).

 

Ob Randolphovi odsotnosti se bo sicer sprostilo mesto za naturaliziranega košarkarja, prav igra tik pod obročem pa je glavna težava, ki v prihodnosti čaka slovensko izbrano vrsto. Rešitev bi lahko predstavljal Alen Omić, ki so ga ob Randolphovem prihodu postavili na stranski tir, v primeru nesoglasij med Omićem in KZS pa bi bilo verjetno potrebno znova kreniti v naturalizacijo kakšnega od ameriških košarkarjev na tem položaju. V izbrani vrsti je sicer debi proti Turčiji dočakal tudi 19-letni član Baskonie Jurij Macura, ki je v končnici odigral minuto.

Foto: Anže Petkovšek Slovenija - Turčija

"Veliko mi pomeni, da me na zvezi podpirajo. Zavedamo se, da je zdaj treba delati naprej že za kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Vsi pljujemo v isto smer. Vsa košarkarska javnost mora zdaj začeti razmišljati v isto smer. Rabimo pomoč navijačev, medijev, prihajajo mladi fantje, ki si to podporo zaslužijo. Zdaj moramo igrati naprej. Tekme v kvalifikacijah za SP moramo izkoristiti za kvalifikacije za EP. Če bi nam zdaj padlo breme z ramen in bi se sprostili, bi bilo to brezveze. Moramo vztrajati," pravi selektor.

Mladi up Pri 12-ih še treniral nogomet, pri 17-ih že v reprezentanci proti NBA igralcem

"Sem pa seveda razočaran, da nas ne bo na SP, veliko je k temu pripomogel tudi spor med Fibo in Evroligo. Na začetku smo vsi razmišljali, da to ne bo trajalo skozi celotne kvalifikacije, a je. Tako smo ostali brez kar nekaj igralcev. Po drugi strani sem kar vesel, da se je videlo, da imamo neko prihodnost. Mesiček, Rebec, Čančar so vsi še mladi, tudi Goran Dragić je do svojega 25. leta delal napake na tekmah, a nato postal lider evropskih prvakov. Tudi ti fantje zaslužijo podporo," je o prihodnosti izbrane vrste dodal Trifunović.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.