Semenya ne bo smela braniti naslova

Foto: Profimedia Caster Semenya
Pritrdili spornemu pravilu prisilnega zniževanja ravni testosterona.
Oglej si celoten članek

Južnoafriška atletinja Caster Semenya na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi ne bo mogla braniti naslova na 800 metrov, saj je švicarsko vrhovno sodišče odločilo v prid Mednarodne atletske zveze (Iaaf) in kontroverznega pravila prisilnega zniževanja ravni hormona testosteron

"Zelo sem razočarana, ker ne bom mogla braniti trdo prigaranega naslova. A to ne bo ustavilo mojega boja za človekove pravice vseh športnic," je povedala dvakratna olimpijska prvakinja Semenya ob odločitvi sodišča.

Pravilo Iaaf določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Semenya se je podala na sodišča in skuša pravilo izpodbiti. Mednarodno športno razsodišče (Cas) je vmes zavrnilo pritožbo južnoafriške atletinje. Semenya se je zatem obrnila na švicarsko vrhovno sodišče. To je s svojo odločitvijo začasno izpodbilo odločitev Casa, ki je dalo prav zvezi Iaaf. Semenyi je s tem omogočilo, da je lahko nastopala na tekmovanjih brez umetnega zniževanja hormona testosterona, kar je od nje zahtevala Iaaf.

A je zdaj švicarsko vrhovno sodišče spremenilo odločitev in s tem Semenyi preprečilo nastop na SP v Dohi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.