Senzacija na Giru! Nov Slovenec z veliko prednostjo v rožnati majici

Foto: Epa
Foto: Epa
12. etapo Dirke po Italiji je zaznamoval uspešen beg velike skupine kolesarjev, med katerimi je bil tudi Slovenec Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki je z veliko prednostjo prevzel vodstvo v skupnem seštevku.
Oglej si celoten članek

Z 12. etapo letošnjega Gira se je končno začel pravi boj za skupno zmago na tej prestižni dirki.

Tekom same etape smo bili priča dvema spopadoma. Skupina ubežnikov se je na tej resnično razgibani in hriboviti etapi udarila za etapno zmago, istočasno pa se je v ozadju med favoriti dirke bil boj za skupni seštevek, vse skupaj pa je izkoristil naš Jan Polanc, ki je kot eden izmed mnogih ubežnikov ciljno črto prečkal z veliko prednostjo pred glavnimi favoriti ter tako prevzel rožnato majico.

Foto: Epa Jan Polanc

Sama etapa se je začela zelo eksplozivno, saj sta se takoj po startu v beg podala izjemno močna kolesarja Thomas De Gendt in Eddie Dunbar, po vsega 18 kilometrih pa je svojo priložnost zaslutilo še 23 kolesarjev, ki so se pridružili vodilni dvojici v begu.

Med ubežniki je bil tudi Jan Polanc, ki je bil daleč najnevarnejši kolesar za skupni seštevek, saj je z zaostankom zgolj 5 minut in 24 sekund predstavljal resno grožnjo za prevzem rožnate majice od svojega ekipnega kolega Valeria Contija.

Skupina ubežnikov si je pred brutalnim vzponom na Montoso privozila kar 15 minut prednosti pred glavnino in navidezna rožnata majica je bila zanesljivo v rokah našega kolesarja, ki mu je Giro pisan na kožo, saj je na tej sloviti dirki v preteklosti dobil že dve etapi. Foto: Epa Jan Polanc

Med vzponom so se v skupini ubežnikov vrstili številni napadi, na koncu pa se je le izoblikovala najmočnejša šesterica, v kateri se je poleg Dunbarja, Damiana Carusa, Erosa Capecchija, Gianluce Brambille in Daria Catalda nahajal tudi naš Polanc, ki je sicer tik pod vrhom nekoliko popustil, a vodilno peterico vseeno kmalu ujel na spustu. Kmalu sta se vodilni šesterici priključila še Cesare Benedetti in Matteo Montaguti.

O zmagovalcu današnje etape je tako odločal zadnji kratek, a zelo strm vzpon nekaj kilometrov pred ciljem. Tu je silovito napadel Brambilla, kateremu je lahko sledil le Capecchi, a so ju na položnem delu ujeli še vztrajni Dunbar, Caruso in Benedetti. Sprint za zmago je nato dobil Cesare Benedetti (Bora Hansgrohe) pred Damianom Carusom (Bahrain Merida) in Eddiejem Dunbarjem (Ineos). Jan Polanc je ciljno črto prečkal na 6. mestu z zaostankom 25 sekund za današnjim zmagovalcem.

Medtem pa je bilo zanimivo tudi v ozadju, saj je na Montosu napadel "Superman" Miguel Angel Lopez, kateremu se je pridružil Mikel Landa, kmalu pa sta dobila še pomoč v obliki dveh sotekmovalcev, ki sta sprva bila v begu, a sta nato popustila ter se odločila za pomoč svojima kapetanoma.

Na vzponu so si privozili kar nekaj prednosti pred skupino z ostalimi favoriti, v kateri je bil tudi naš Primož Roglič, ki se ni začela taliti niti tekom položnih kilometrov med obema vzponoma. Iz skupine favoritov pa so med vzponom odpadli nosilec rožnate majice Conti ter tudi Bob Jungels, Davide Formolo in Sam Oomen, ki so vsi držali visoka mesta v skupni razvrstitvi.

Foto: Epa Miguel Angel Lopez in Mikel Landa

Roglič je prišel v cilj v skupini večine favoritov, približno pol minute za Lopezom in Lando, ki sta nekoliko zmanjšala zaostanek za njim. Ker pa je do zdaj vodilni, Valerio Conti, zaostal še precej več, je Roglič zadržal drugo mesto, kar pomeni, da ima Slovenija trenutno dvojno vodstvo!

Polanc pred Rogličem vodi za 4 minute in 7 sekund, medtem ko je Conti zdrsnil na tretje mesto, z zaostankom 4:51.

* Izidi:
  1. Cesare Benedetti (Ita/Bora-Hansgrohe)        3:41:49
  2. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Merida)
  3. Edward Dunbar (Irs/Ineos)                   isti čas
  4. Gianluca Brambilla (Ita/Trek-Segafredo)        +0:02
  5. Eros Capecchi (Ita/Deceuninck-QuickStep)        0:06
  6. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                   0:25
  7. Matteo Montaguti (Ita/Androni Giocattoli)       0:34
  8. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal)             02:36
  9. Francesco Gavazzi (Ita/Androni Giocattoli)  isti čas
 10. Manuel Senni (Ita/Bardiani CSF)                02:38
...
 24. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma)                08:03
159. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)                21:38

- skupni vrstni red:
  1. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)               48:49:40
  2. Primoz Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              + 04:07
  3. Valerio Conti (Ita/UAE Team Emirates)          04:51
  4. Eros Capecchi (Ita/Deceuninck-QuickStep)       05:02
  5. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)           05:51
  6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)             06:02
  7. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)               07:00
  8. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)                 07:23
  9. Andrey Amador (Kos/Movistar)                   07:30
 10. Hugh John Carthy (Br/EF Education First)       07:33
...
128. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida)              1:07:41

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:25 23. Maj 2019.

    Čestitke! Upam, da ne bo čez nekaj časa vzniknila nova dopinška afera.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.