Serena čez Šarapovo v finale

Foto: EPA
Foto: EPA
Američanka Serena Williams in Španka Garbine Muguruza sta finalistki teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu.
Oglej si celoten članek

Williamsova, sicer prva nosilka turnirja z nagradnim skladom 37,17 milijona evrov, je v polfinalu premagala Rusinjo Marijo Šarapovo s 6:2 in 6:4, Španka pa je bila boljša od Poljakinje Agnieszke Radwanske s 6:2, 3:6 in 6:3.

Mlajša od sester Williams se je že osmič uvrstila v finale v Wimbledonu, v soboto pa bo naskakovala že svojo šesto posamično zmago na tem tradicionalnem turnirju. Williamsova je v All England Clubu slavila že v letih 2002, 2003, 2009, 2010 in 2012, v svoji bogati biografiji pa ima še po šest zmag na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu in odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku ter tri na odprtem prvenstvu Francije v Parizu.

V današnjem polfinalnem obračunu je povsem razorožila Šarapovo, sicer zmagovalko tega turnirja iz leta 2004. Prvi niz je zanesljivo dobila s 6:2, nekaj več znoja je prelila v drugem nizu, na koncu pa vendarle, potem ko je v peti igri odvzela servis Rusinji, zasluženo slavila končno zmago. "Bila sem malo živčna, saj že dolgo časa nisem nastopila v polfinalu turnirja za grand slam. Ni bilo lahko, za menoj je zanimiv in zahteven dvoboj, nič drugače ne bo v soboto, v Wimbledonu namreč vsi želijo zmagati," je po polfinalni zmagi nad Šarapovo dejala 33-letna Williamsova.

V sobotnem velikem finalu jo čaka obračun z dvanajst let mlajšo Španko Garbine Muguruzo, ki je po uri in 56 minutah premagala Radwansko. V Venezueli rojena 21-letna Španka je dosegla največji uspeh v svoji karieri in se prvič uvrstila v veliki finale turnirja za grand slam.

Španske barve v velikem finalu najbolj slovitega turnirja na svetu je nazadnje zastopala Arantxa Sanchez-Vicario davnega leta 1996, Garbine Muguruza pa si je z uvrstitvijo na odločilen dvoboj v Wimbledonu že zagotovila svojo prvo uvrstitev med "top 10" najboljših igralk na svetu.

Garbine Muguruza, ki je doslej dosegla le eno turnirsko zmago - lani je slavila na turnirju v avstralskem Hobartu -, je odlično odprla polfinalni dvoboj, pet leta starejšo in veliko bolj izkušeno poljsko tekmico je zasenčila v vseh teniških prvinah, po 34 minutah pa prvi niz dobila s 6:2. Španka je v prvi igri drugega niza takoj odvzela začetni udarec Radwanski, v nadaljevanju pa se je Poljakinja vendarle otresla pritiska in v šesti igri izenačila na 3:3, nato pa dobila naslednje tri igre za 6:3.

V odločilnem tretjem nizu je sprva kazalo na zmago Radwanske, 14-kratna zmagovalka turnirjev WTA in pred tremi leti celo druga igralka na jakostni lestvici je namreč takoj naredila "break", a ji je Španka vrnila z enako mero in v drugi igri tretjega niza izenačila na 1:1. Odločitev o zmagovalki je padla v šesti igri, ko je Garbine Muguruza odvzela začetni udarec Radwanski ter nato osvojila svojega za vodstvo s 5:2, v deveti igri pa - navkljub nekaterim težavam in vidni, a razumljivi živčnosti - vendarle zmagala s 6:3.

"Vse svoje življenje sem posvetila temu cilju. Uvrstila sem se v finale Wimbledona, zdaj ga želim tudi osvojiti," je po velikem zmagoslavju dejala Garbine Muguruza, nato pa dodala: "Dvoboj je bil zelo zahteven, Agnieszka ima precej več izkušenj s tovrstnimi dvoboji, a vseskozi sem verjela v svoje sposobnosti."

V petek bodo na veliko sceno stopili najboljši štirje teniški igralci. Najprej bo na sporedu polfinalni dvoboj Novak Đoković (Srb/1) - Richard Gasquet (Fra/21), nato pa še Andy Murray (VBr/3) - Roger Federer (Švi/2).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.