Severna Koreja tvega hude sankcije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severna Koreja na azijskih igrah v Hangzhouju ni upoštevala prepovedi izobešanja zastave, zaradi česar ji grozijo sankcije Svetovne protidopinške organizacije (Wada).
Oglej si celoten članek

Severnokorejske oblasti bodo dovolile vnovičen prihod delavcev Svetovne protidopinške agencije (Wada) v državo, so v nedeljo sporočili iz azijskega olimpijskega sveta.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Severna Koreja od začetka leta 2020, ko je zaprla meje zaradi pandemije novega koronavirusa, povsem zaprta za zunanji svet.

Wada je severnokorejski nacionalni protidopinški organ leta 2021 razglasila za neskladnega s pravili, ker ekipe Wade z usposobljenimi in akreditiranimi delavci, ki opravljajo protidopinški nadzor, niso dobile dovoljenja za vstop v državo.

Foto: Epa Severna Koreja zastava Iz Wade so za AFP potrdili, da bodo v Severno Korejo znova poslali svoje sodelavce, vendar pa so v isti sapi dodali, da "širši politični status države pomeni, da dejavnosti preverjanja in nadzora nikakor niso enostavne".

Ker država ni vključena v protidopinški program, je Wada Severni Koreji naložila kazen, prepoved izobešanja severnokorejskih zastav na regionalnih, celinskih ali svetovnih športnih tekmovanjih, prvenstvih in turnirjih. Iz te prepovedi so izključene zgolj olimpijske in paraolimpijske igre.

Kljub tej prepovedi so na pravkar končanih azijskih igrah v Hangzhouju na Kitajskem izobesili tudi severnokorejsko zastavo, kar so opazili pri Wadi in azijski olimpijski svet s sedežem v Kuvajtu opozorili na "posledice". Gre namreč za kršitev obveznosti, ki jih nalaga protidopinški kodeks.

Med sankcijami, ki bi jih lahko Wada naložila azijskemu olimpijskemu svetu, so plačilo globe, umik financiranja Mednarodnega olimpijskega komiteja, tekmovanja in prvenstva pod okriljem azijskega olimpijskega sveta pa bi lahko izgubila status kvalifikacijskih turnirjev in tekmovanj za olimpijske ali paraolimpijske igre.

Športniki Severne Koreje so se na azijskih igrah prvič po zaprtju meja med pandemijo covida-19 vrnili na svetovno športno prizorišče.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:26 9. Oktober 2023.

    Hudič je ko politika tekmuje v športu in ne tekmovalci........ Vsaj športnik ima naloženo kontrolo na prizoriščih tekmovanj. In tako …

  • 11:44 9. Oktober 2023.

    Dobro se ve kdo ima prste vmes. Še vedno mislijo, da o vsem lahko odločajo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.