Severni Irci šokirali Ljudski vrt

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Gregor Katič slovenska nogometna reprezentanca Foto: Žurnal24 Slovenski navijači bodo lahko leta 2012 na domačih stadionih uživali v predstava Foto: Gregor Katič matjaž kek Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Mišo Brečko je trenutno v karanteni. (Foto: Gregor Katič) Foto: Žurnal24 Boštjan Cesar David Healy Foto: Žurnal24 Evans se je takole veselil premiernega zadetka v zelenem dresu. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Josip Iličić pred tekmo s Srbijo odločno napoveduje napad Slovenije na zmago. (F Foto: Žurnal24 Bojan Jokić in Boštjan Cesar Foto: Žurnal24 Healy (v ozadju) je s Severno Irsko sanjsko začel kvalifikacije. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Nogometaši Slovenije so kvalifikacije za EP leta 2012 začeli z nepričakovanim in nezasluženim porazom proti Severni Irski (0:1). Preverite odzive selektorja Matjaža Keka in kapetana Robija Korena.
Oglej si celoten članek
Prvi poraz po letu 2007!
Zadnji poraz v Ljudskem vrtu je Slovenija doživela novembra 2008, ko je bila na prijateljski tekmi boljša Bosna in Hercegovina. Zadnji kvalifikacijski poraz pa seže v leto 2007, ko je bila v Celju boljša Bolgarija.

Premierni gol golobradega Coryja Evansa za reprezentanco Severne Irske je Sloveniji dodobra zagrenil začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2012. Otočani so se v Ljudskem vrtu spet postavili kompaktno in čakali na priložnost iz protinapadov in jo, za razliko od tekme v prejšnjih kvalifikacijah, na žalost tisočih slovenskih navijačev tudi izkoristili. Pred tekmo s Srbijo v Beogradu je to slaba popotnica za varovance Matjaža Keka, ki morajo misli hitro preusmeriti proti Marakani. POTEZE SLOVENSKIH REPREZENTANTOV NA SREČANJU S SEVERNO IRSKO POIŠČITE V GALERIJI.

Nasprotnik se je dobro pripravil na nas in nas v prvem polčasu kakovostno zapiral, tako da smo težko razvijali svojo igro. V nadaljevanju priložnosti, ki smo jih imeli, nismo znali izkoristiti.
Robert Koren

Začetek tekme v Mariboru je sicer zaznamovala nervoza v slovenskih vrstah. Gostje so začeli zelo podjetno in verjetno celo imeli pobudo ter nanizali nekaj zaporednih udarcev iz kota. Nov štoperski dvojec Boštjan Cesar-Matej Mavrič Rožič se je v začetnih minutah še lovil, medtem ko so Otočani tudi brez prvega zvezdnika Jonnyja Evansa (poškodoval se je na zadnjem treningu pred tekmo) vzorno držali svoje vrste skozi celotno srečanje. Slovenci so prvič zapretili v 13. minuti, ko je vnovič zelo marljivi Andraž Kirm podal s prostega strela pred vrata Maika Taylorja, a je bil Milivoje Novaković za las prekratek z glavo. Spet je sledilo nekaj nervoznih minut pred vrati Samirja Handanovića, toda največ, kar so zmogli gostje, je bil strel od daleč Chrisa Bairda.

V 21. minuti je bil v središču pozornosti Valter Birsa, ki ga je z leve spet iskal Kirm, a po ostri podaji je Taylor ob pomoči svojega branilca žogo še pravočasno spravil prek svojih vrat. Do zadnjih pet minut polčasa je bilo to praktično vse od igre s strani obeh reprezentanc, toda zaključek polčasa je pripadel Sloveniji - spet je z leve podajal Kirm, ki je idealno našel, uganili ste - Novakovića -, a je "Nova" spet streljal točno v vratarja. Po tem, ko je Ljubijankić udaril z roba kazenskega prostora mimo vrat se je Kirm še sam znašel v lepi priložnosti, ko je ostal povsem sam pred vratarjem, a preveč okleval in priložnost je splavala po vodi.

V športu pridejo tudi taki trenutki. Naredili smo vse za zmago. Treba je dvigniti glave. Gostje so dali gol, mi ne. Fantom ničesar ne očitam. Po koncu tekme jim je veliko energije dal odziv občinstva.
Matjaž Kek

Pred drugim polčasom so jih slovenski nogometaši verjetno "slišali" od selektorja Keka, saj so takoj začeli pritiskati na gol gostov. Birsa je imel kmalu na nogi prvo priložnost, a se je žoga po njegovem voleju nesrečno odbila od bloka v kot, še nekajkrat pa so Slovenci nevarno pretili. Ko je v 58. minuti praktično prvič pobegnila gostujoča legenda David Healy, ki je ogrel dlani Handanovića, je bilo to dobro opozorilo za Slovence, a kot kaže ni zaleglo. V 70. minuti so gostje šokantno povedli.

Na levi strani se je zdelo, da sta Mišo Brečko in še eden izmed Slovencev že ustavila Craiga Cathcarta, a se je slednjemu nekako uspelo prebiti do roba kazenskega prostora, z izvrstno podajo po tleh pa je na drugi vratnici našel samega rezervista Corryja Evansa, ki je zabil v prazno mrežo! Mladi vezist Manchestra Uniteda je bil na zelenici šele kakšni dve minuti in že je zabil svoj prvenec v zelenem dresu. Kek je nemudoma reagiral in v igro potisnil svoja "jokerja" Zlatka Dedića in Josipa Iličića, tveganje pa bi se kmalu hitro izplačalo. Iličić je takoj lepo preigraval in nevarno podal pred vrata, medtem ko je Dedić spustil žogo kapetanu Korenu, ki jo je z roba kazenskega prostora poslal prek vrat.

Irci so zdaj še bolj kot na začetku tekme igrali le v eno smer - stran od svojih vrat z žogami pod streho Ljudskega vrta. Tribune so eksplodirale, ko se je že zdelo, da je Ljubijankić zadel za 1:1, a se je zatresel le zunanji del mreže. Tekma se je počasi bližala bridkemu koncu in Slovenija proti prvemu domačemu porazu po nekaj manj kot treh letih. Veselje na klopi Severnih Ircev je bilo nepopisno, prav tako njihovih navijačev na severni tribuni. Nogomet je, kot vsak šport, včasih tudi zelo kruta igra.

Izjavi po tekmi:

Matjaž Kek, selektor Slovenije:
"V športu pridejo tudi takšni trenutki kot je ta današnji. Poskušali smo vse, da bi tekmo dobili, energija in pritisk sta bila na vrhuncu, a smo dobili gol iz nepazljivosti. Nasprotniku lahko le čestitam, oni so gol dali, mi ne, moram pa pohvaliti tudi reakcijo publike in to sem povedal tudi fantom, da si nimajo ničesar očitati, saj so naredili vse, da bi tekmo dobili. Manjkalo nam je nekaj v 16-metrskem prostoru, malo nepazljivosti in dobiš gol. Fantje so pokazali veliko volje, želje, morda smo šli na začetku malo slabše v tekmo, rabili smo 15 ali 20 minut, da smo padli v ritem. V drugem polčasu je bil pritisk silovit, ni se izšlo, a moramo dati glave gor, čez štiri dni nas čaka nova težka tekma, najpomembnejša bo psihična regeneracija. Škoda, da je padel Ljudski vrt in upam, da bo že v Beogradu boljše."

Robert Koren, kapetan Slovenije:
"Poskušali smo vse, da bi tekmo dobili. Nasprotnik se je dobro pripravil na nas in nas v prvem polčasu kakovostno zapiral, tako da smo težko razvijali svojo igro. V nadaljevanju priložnosti, ki smo jih imeli, nismo znali izkoristiti. Severni Irci so tako kot na prejšnjih srečanjih skušali igrati čim bolj kompaktno."

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C:

Slovenija : Severna Irska 0:1 (0:0)
C. Evans (70)

Ferski otoki : Srbija 0:3 (0:2)
Lazović (14), Stanković (18), Žigić (91)

Estonija : Italija 1:2 (1:0)
Zenjov (31); Cassano (60), Bonucci (63)

Lestvica: 1. Srbija 3, 2. Italija 3, Estonija 3 (+1), 4. Severna Irska 3, 5. Slovenija 0, 6. Ferski otoki 0

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.