Sijajni Granlund za finale Fincev

Foto: Žurnal24 Mikael Granlund in Janne Pesonen Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Jarkko Immonen Foto: Žurnal24 Oveckin Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 navijaci Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Prvi finalisti hokejskega svetovnega prvenstva skupine A so postali Švedi, drugi pa Finci, ki so premagali Rusijo s 3:0. Za Fince je zares neverjeten gol dosegel Mikael Granlund. Na spodnji povezavi.
Oglej si celoten članek

V nedeljo bo hokejski svet videl četrti finale v zgodovini med Švedsko in Finsko. Švedi so stopili na vrh sveta v letih 1992 in 1998, Finci pa leta 1995. Tri krone so si finale priborile z zmago nad svetovnimi prvaki Čehi s 5:2, verjetno še bolj spektakularen pa je bil drugi polfinale med Finsko in Rusijo. Predvsem zaradi senzacionalnega zadetka komaj 19-letnega Mikaela Granlunda.

Ta je za ruskim golom v 26. minuti preigral Dimitrija Kulikova, zadrsal na drugo stran, naložil plošček na palico in ga pod stičiščem vratnice in prečke ter nad ramo vratarja Konstantina Barulina dobesedno odnesel v gol. Sodnik je sicer odšel pogledat posnetek, da bi ugotovil morebitno igro z visoko palico, a je izredni zadetek priznal in Finci so se veselili zasluženega vodstva. Ostala gola sta prispevala Jani Lajunen in Jarkko Immonen ter Ruse potisnila v boj za tretje mesto s Čehi. Ilija Kovalčuk in Aleksander Ovečkin tokrat nista bila razpoložena, Rusi pa so imeli eno zadnjih priložnost za vrnitev v 51. minuti, ko je Ossi Vaananen dobil 2+2 minuti kazni, toda zaradi preveč igralcev v polju so morali še sami na kazensko klop.

Za Švede zaostanek z 0:1 proti svetovnim prvakom Čehom ni predstavljal resnejšega problema. V Orange Areni so s prepričljivo igro – odločilni so bili zadetki Patrika Berglunda in Mikaela Backlunda v drugi tretjini ter obrambe Viktorja Fastha – poslali češko izbrano vrsto v nedeljski boj za tretje mesto in si kot prvi utrli pot v finale.

Rusija bo gostila svetovno prvenstvo v hokeju na ledu leta 2016, so odločili na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) v Bratislavi. Rusi bodo prvenstvo pripravili med 29. aprilom in 15. majem v Moskvi in Sankt Peterburgu. S tem bodo proslavili tudi 70-letnico ruskega hokeja. Rusi so do izvedbe prišli brez boja, saj sta Danska in Ukrajina, ki sta se prvotno tudi potegovali za to SP, svoji kandidaturi umaknili.

V prvi tretjini sta bila Fasth in Ondrej Pavelec, vratarja, ki sta svoje delo doslej na SP opravljala odlično, brez pravega dela in brez prejetih golov. A Čehi so to spremenili že v začetku drugega dela, ko je mrežo Švedske načel Patrik Eliaš. Toda na odziv ni bilo treba dolgo čakati. Švedska je izkoristila že prvo številčno prednost ter prek Patrika Berglunda izenačila. Sledile so švedske minute, ki pa so prinesle le en gol. V 36. minuti ga je z močnim strelom od daleč dosegel branilec Mickael Backlund. Vendar bi Švedi lahko vodstvo še povišali, predvsem po kazenskem strelu, ki ga je zakrivil Karel Rachunek, ko je pred svojimi vrati z roko pokril plošček. Toda Pavelec je ubranil strel Louiju Erikssonu, Švedska pa je nato neuspešno poskušala še minuto v igri 5-3.

Tesna razlika je obetala razburljiv zadnji del tekme, toda Švedska je brez težav zadrževala nalet Češke. Dodatno jih je umiril švedski tretji gol, ki ga je dosegel Jimie Ericsson v 50. minuti. Švedska bi, če bi Marcus Kruger v naslednjem napadu zadel gol namesto prečke, že slavila uvrstitev v finale. A Švedi so to nadoknadili prav z golom Krugerja, Eliaš je Češki pet minut pred koncem še vrnil kanček upanja, toda gol Švedske na prazna vrata je pomenil predčasno slovo prvakov, ki se bodo borili le za bron.

Svetovno prvenstvo elitne divizije, polfinala:


Finska
: Rusija 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Granlund (26), Lajunen (48), Immonen (50)

Češka : Švedska 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)
Eliaš (21, 55); Berglund (25, 60), Backlund (36), Ericsson (49), Kruger (53)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.