Šimundža in Filipović složna: Rakitić alfa in omega

Foto: EPA Emery Figueiras Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala Foto: EPA Emery Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala Foto: EPA Figueiras Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala Foto: EPA Šimundža Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala Foto: EPA Filipović Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala Foto: Jan Krstovski Filipović Šimundža Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala
Do tekme med Sevillo in Mariborom v andaluzijski prestolnici je manj kot 24 ur. Na novinarski konferenci sta pričakovanja vijoličastega tabora predstavila trener Ante Šimundža in vezist Željko Filipović.
Oglej si celoten članek

"Stanje v ekipi je dokaj dobro iz preprostega razloga, ker vsi komaj čakamo, da se tekma začne. Fantje so pripravljeni, fantje so motivirani, fantje so osredotočeni na naloge, ki jih imamo. To pomeni, da je stanje takšno, kot si ga želimo," je četrtkovo tekmo s Sevillo napovedal Ante Šimundža.

Trener Maribora je z vijoličastimi dan pred povratnim obračunom šestnajstine finala Evropske lige prispel v andaluzijsko prestolnico, potem ko so se slovenski prvaki v miru pripravljali v Jerezu. Vijoličasti po remiju na prvi tekmi v Ljudskem vrtu (2:2) morajo zabiti vsaj en gol, kot "alfo in omego" nasprotnega moštva pa sta Šimundža in vezist Željko Filipović izpostavila hrvaškega vezista Ivana Rakitića, ki je podal za oba Sevillina gola pod Kalvarijo.

"Alfa in omega"

"Mislim, da smo še vedno najpomembnejši mi, da se postavimo na igrišču, ne glede na njihovo postavo. Vemo, da je Rakitić alfa in omega njihove ekipe, toda mi moramo predvsem gledati sebe, svojo igro, jo skušati nekako vsiliti nasprotniku. Če nam to uspe, potem mislim, da bo to zelo pripomoglo h končnemu uspehu," je zatrdil Filipović, Šimundža pa ga je dopolnil:

"Kar se tiče samega spreminjanja taktike in igralcev pri Sevilli je tako, da trener vedno zaupa tistemu krogu igralcev, ki ga ima. Menjava 14-15 igralcev, nič več, menjavanje položajev po igrišču pa je zelo relativno iz preprostega razloga, ker se Rakitić pomika po celem igrišču. On je tisti, ki drži vse niti igre v svojih rokah. Diktira tempo – ali bodo igrali hitro ali bodo igrali počasi. Enostavno je ta alfa in omega, kot je rekel Željko, na katerega bomo morali biti še posebej pozorni, a so tukaj še drugi igralci, ki sodelujejo zraven. Poznamo, kako lahko igramo, poznamo, na kakšen način želijo igrati oni. S te strani smo maksimalno pripravljeni."

Foto: EPA Filipović Sevilla Maribor Evropska liga šestnajstina finala

Vršič ni za 90 minut

Šimundža je pred tekmo vešče skrival igralne karte, čeprav se zdi, da debitantski junak Dare Vršič še ni nared za začetek obračuna, vrača se tudi za prvo tekmo suspendirani reprezentant Aleš Mertelj.

"Dejstvo je, da je Dare teniral nekaj manj od ostale ekipe," je dejal Šimundža. "Dejstvo je tudi, da ni nared za 90 minut. Ampak to ne zmanjšuje njegove kvalitete, da lahko dvigne igro v drugem polčasu. Pripravljen je bolje, kot je bil šest dni prej. V tem trenutku ni bilo niti možno narediti kaj več, a se njegova pripravljenost s takšnimi tekmami le dviguje. Dosti bolj nevaren je v sami igri, ta kvaliteta, ki jo potrebujemo v drugem polčasu in jo bomo potrebovali, bo zelo dobrodošla. Kako in kdaj pa se bomo odločili na sami tekmi."

Bosanski prevajalec skrbel za dobro vzdušje

Na zaključno vprašanje, če bo tekmo začel Mertelj ali Amir Dervišević, je Šimundža po kratkem premisleku pribil: "Morda oba." Filipović, ki bi v tem primeru verjetno obsedel na klopi, se je ob trenerju le nasmehnil, tako kot se je nasmejal tudi simpatičnemu bosanskemu prevajalcu, ki ga je Sevilla več kot očitno brez pretiranih kompetenc, razen obvladanja srbohrvaškega in španskega jezika, najela za sredin večer. V Španiji živi od leta 1992, na tekmo pa ne bo mogel – je namreč lastnik bara. 

"Vedeli smo že pred samo tekmo, v analizi igre Seville, da so izredno nevarni v protinapadih in ob prekinitvah. Dejstvo je, da so prekinitve situacije, pri katerih moramo biti maksimalno zbrani. Da se rešiti, vsekakor, to pomeni, da morajo biti fantje osredotočeni od prve do zadnje minute. To ne pomeni do 90., ampak zbrani do 95. ali 100. Zbrani ob prvi prekinitvi in tudi zadnji – to je tudi ključ, da ohranimo mrežo nedotaknjeno," je nadaljeval Šimundža, ki naj bi zaključne naloge o pokrivanju najnevarnejših posameznikov domačih razdelil jutri.

Sevilla samozavestno počivala

"Vloge so razdeljene za vsako tekmo posebej," je dodal strelec prvega gola Maribora v Ligi prvakov. "Razdelile se bodo pred jutrišnjo tekmo. To pomeni, da se bomo glede same postavitve in odgovornosti o prevzemanju dogovorili jutri. Ogromno je pa seveda odvisno od njihove postave. 2:2 je za nas pozitiven rezultat. Ta rezultat smo si želeli, da smo lahko aktivni in popolnoma osredotočeni na to, da samozavestno pridemo v tekmo, in da lahko napredujemo. Je pa dejstvo, da je Sevilla z zadetkoma v Mariboru v določeni prednosti. To ne zmanjšuje naše motiviranosti in ambicioznosti, da bi lahko tudi tukaj presenetili Sevillo. Kar se tiče odgovorov – na sami tekmi sem jih dobil, ti odgovori so pozitivni. To pomeni, da so fantje od prvega dneva priprav vključno s tekmo bili maksimalno osredotočeni. Osredotočenost se je pokazala tudi na prvi tekmi, želimo pa jo nadgraditi tudi na vsaki naslednji."

Nogometaši Seville, ki so med vikendom končno prišli do težko pričakovane druge zmage v letu 2014, so imeli v torek prost dan, nekaj, kar se zdi v besednjaku Štajercev pred eno največjih tekem v klubski zgodovini praktično nemogoče.

"To je za nas zelo pomembna tekma, jaz si kaj takega (prostega dne, op. a.) ne predstavljam. Če nas podcenjujejo? Njihov problem je, kako jemljejo to tekmo. Mi smo maksimalno pripravljeni in storili bomo vse, da dosežemo pozitiven rezultat tu v Španiji," je zatrdil Filipović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:43 27. Februar 2014.

    Faušija vlada. Vi2 spodaj, vajinemu klubu pa želim veliko uspehov na tekmah z Dobom, Virom in Kompoljami. Mogoče le dosežete …

  • 09:20 27. Februar 2014.

    tok bote kasiral po golu in izven njega pohorci da bo kr hudo.delate sramoto SLOVENIJI

  • 07:39 27. Februar 2014.

    Ne delajte se pametne , ker boste kasirali neobstoječo enajsmetrovko , če bo rezultat za vas ugoden. UEFA-a ne pozablja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.