Škandalozno razkritje bronaste olimpijke: "Prisilili so me v poraz"

Foto: Epa
Foto: Epa
"Želeli so, da izgubim v dveh nizih, ne v treh, da je ne bi preveč utrudila. Lahko si dvoboj ogledate še enkrat, namenoma sem počela stvari, da bi izgubila," je več kot dve desetletji kasneje priznala nekdanja kitajska prvakinja.
Oglej si celoten članek

Nekdanja kitajska prvakinja v badmintonu Ye Zhaoying je v intervjuju na danski televiziji T2 zatrdila, da je bila prisiljena izgubiti polfinale na poletnih olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju, da bi povečala možnosti za zmago ene svojih rojakinj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvaindvajset let kasneje nekdanja prva igralka sveta, ki je v Avstraliji osvojila bron, pravi, da jo je vodstvo ekipe prisililo, da je izgubila dvoboj proti Gong Zhichao, da je ne bi "preveč utrudila pred finalom proti Danki Camilli Martin".

Foto: Epa Ye Zhaoying "Prosili so me, naj to storim. Rekli so mi, naj ne dajem videza, kot da izgubljam namerno, hkrati pa so želeli, da Gong Zhichao ne utrudim preveč," je dejala v intervjuju.

"Želeli so, da izgubim v dveh nizih, ne v treh, da je ne bi preveč utrudila. Lahko si dvoboj ogledate še enkrat, namenoma sem počela stvari, da bi izgubila. Nisem imela izbire," je razkrila. Ye ni navedla imen posameznih trenerjev ali vodstva, ki naj bi ji to naročilo.

"Počutimo se zelo nemočne, zdaj smo same proti sistemu. Olimpijske igre so skoraj enkratna priložnost za športnika, zato je res žalostno," je sklenila.

Mednarodna badmintonska zveza je v sporočilu za javnost zapisala, da "ne more komentirati podrobnosti tega zgodovinskega incidenta". Predsednik zveze Thomas Lund pa je zatrdil, da takšne obtožbe obravnavajo zelo resno. "V badmintonu ne dopuščamo kakršnihkoli manipulacij tekem. Zavezani smo k zaščiti integritete športa z uvedbo zelo strogih ukrepov, ki sledijo takšnim obtožbam," je dodal.

Danska televizija je intervju s kitajsko športnico opravila v Malagi v Španiji, kjer Ye živi s svojim možem, nekdanjim kitajskim nogometnim zvezdnikom Hao Haidongom.

Par je za dansko televizijo pojasnil, da nimata skoraj nobenega upanja več, da bi se vrnila na Kitajsko, odkar je Hao leta 2020 močno kritiziral tamkajšnje oblasti. Kot odgovor na njuno stališče sta bila oba športnika črtana s kitajskega interneta, odstranjena s kitajskega iskalnika in kitajskih družbenih omrežij, kot sta Weibo in WeChat.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:10 29. Avgust 2022.

    Torej počasi se bo začelo...pričakujem vedno več podobnih člankov o nedemokratičnosti in nespodobnosti kitajcev ali pa prokitajskih ljudi/organizacij. Hja zgodaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.