Skoraj 25 milijard evrov prihodkov

Foto: EPA
Foto: EPA
Po podatkih Deloittove letne analize nogometnih financ so prihodki evropskega nogometnega trga v sezoni 2015/16 znašali skoraj 25 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

Poudarek letošnje raziskave, ki jo pri Deloittu izvajajo že 26 let, je na povečanju prihodkov petih največjih nogometnih lig na račun pravic za prenos tekem. V sezoni 2015/2016 je povečanje prihodkov zabeležilo vseh pet vodilnih lig v Evropi. 

Rezultati analize nogometnih financ, ki jo je Deloittov oddelek za športne dejavnosti izvedel že 26. leto zapored, kažejo, da je elitna peterica, torej nemška bundesliga, španska la Liga, francoska ligue 1, angleška premier liga in italijanska serie A, v lanski sezoni ustvarila prek 13,4 milijarde evrov prihodkov, kar je več kot dvakrat toliko kot pred desetimi leti.

Po 11 letih Menjava na finančnem prestolu

Novi dogovori o televizijskih pravicah, ki so jih sklenile nemška, italijanska in španska liga, ter začetek novega cikla pravic za tekme pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) so prvoligaški peterici skupno prinesli dodatnih 1,4 milijarde evrov, kar je 12-odstotno povečanje. Prihodki celotnega evropskega nogometnega trga so v omenjeni sezoni poskočili za 13 odstotkov, in sicer na 24,6 milijarde evrov, kažejo izsledki Deloitta.

Dan Jones, partner v Deloittovem oddelku za športne dejavnosti o ugotovitvah raziskave, je ob tem dejal: "Prihodki iz televizijskih pravic v sezoni 2015/2016 so predstavljali skoraj polovico celotnih prihodkov evropske prvoligaške peterice, v naslednjih obdobjih pa se bodo zaradi novih dogovorov z višjimi zneski za prenos tekem angleške, francoske ter španske lige v sezoni 2016/2017 ter nemške lige v sezoni 2017/2018 še dodatno povečali."

Na vrhu Angleži

Trdno na čelu najdonosnejših so še naprej klubi angleške premier lige, ki so skupaj prislužili 4,9 milijarde evrov (4,4 milijarde evrov v sezoni 2014/2015). Nemška bundesliga se je z 2,7 milijarde evrov prihodkov v sezoni 2015/2016 obdržala na drugem mestu.

Klubi španske la lige so skupno ustvarili 2,4 milijarde evrov prihodkov, kar je 19 odstotkov oziroma 384 milijonov evrov več kot v prejšnji sezoni, in sicer predvsem zaradi novega prodajnega modela za kolektivno prodajo pravic za prenos nogometnih dogodkov. La Liga je po enoletnem prehodnem dogovoru za sezono 2015/2016 sklenila nov triletni cikel, ki je pričel veljati s sezono 2016/2017 in bi lahko naslednje leto, čeprav le za kratek čas, z drugega mesta najbogatejših lig na stari celini izpodrinila bundesligo.

Italijanska liga serie A je v lanski sezoni svoje prihodke povečala za sedem odstotkov na 1,9 milijarde evrov, k čemur je pripomogla predvsem podaljšana in dopolnjena pogodba za televizijske pravice, višji delež, ki jih Uefa izplačuje udeležencem lige prvakov, in 12-odstotno povečanje prihodkov iz trženja.

Prihodki največjih Premier League daleč najbolj donosna

Francoski prvoligaši so ligue 1 prinesli 1,5 milijarde evrov oziroma pet odstotkov prihodkov več kot v sezoni 2014/2015. Levji delež, in sicer 60 odstotkov, je prispeval Paris Saint-Germain, ki je že drugo sezono zapored dobil tri tekmovanja.

V sezoni 2015/2016 so se stroški plač evropske prvoligaške peterice povečali za 10 odstotkov na 8,2 milijarde evrov, kar zaradi večjih zaslužkov ni predstavljalo večjih pretresov, saj se je razmerje med prihodki in izplačanimi prejemki v povprečju znižalo z 62 na 61 odstotkov. Pri štirih vodilnih ligah je pokritost znašala manj kot 70 odstotkov, medtem ko je bundesliga z le 49 odstotki razlike v zadnjem desetletju že tretjič in kot edina za plače porabila manj kot polovico prihodkov.

Največ prihodkov iz poslovanja, brez upoštevanja prestopov in amortizacije, so v sezoni 2015/16 s 683 milijoni evrov ustvarili angleški prvoligaši, medtem ko je la Liga s skoraj 400 milijonov evrov prehitela bundesligo (284 milijonov evrov poslovnih prihodkov) in si prislužila drugo mesto najbolj dobičkonosnih nogometnih lig. Italijanski in francoski prvoligaši so ustvarili 38 oziroma 98 milijonov evrov izgube iz poslovanja, čeprav so v serie A zabeležili precej manjši padec kot v sezoni poprej.

TV pravice predstavljajo polovico dohodka

Prihodki iz prodaje pravic za prenos tekem petih največjih evropskih nogometnih lig so se v sezoni 2015/2016 skupno povečali za 14 odstotkov (0,8 milijarde evrov) na 6,6 milijarde evrov, kar predstavlja 49 odstotkov vseh prihodkov. Pokroviteljske pogodbe in drugi prihodki iz trženja so znašali 4,6 milijarde evrov oziroma 10 odstotkov več kot v predhodni sezoni in predstavljajo 34-odstotni delež celotnih prihodkov.

Prihodki, ustvarjeni na dan tekme, so se povečali za šest odstotkov in so skupno znašali 2,2 milijarde evrov ter predstavljajo 17-odstotni delež celotnih prihodkov. V povprečju so klubi petih vodilnih evropskih lig za plače porabili le 57 odstotkov celotnega povečanja prihodkov v sezoni 2015/16 v primerjavi z 90 odstotki v prejšnjem obdobju. Triletni cikel pravic za prenos nogometnih tekem, ki se je pričel v sezoni 2015/2016, je vplival tudi na znatno povečanje izplačil Uefe sodelujočim klubom. Tako je rast prihodkov v klubih, ki ne spadajo v med peterico najdonosnejših lig, predvsem posledica sodelovanja v ligi prvakov in evropski ligi, še navajajo pri Deloitte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.